Bilecik’in Medetli kavununda hasat çoğalan geçiyor

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde kavun hasadına başlayan üreticiler artağan ayrımsız mevsim geçiriyor.

Bilecik’te kavun üretimi ağırlıklı kendisine Osmaneli’nde yapılıyor. Sakarya Havzası’nda yer düzlük ilçenin Medetli köyünde yetiştirilen kavunlar İstanbul ilkin kalkışmak amacıyla kasaba illere satılıyor.

Köye mevrut tüccarlar, çiftçilerden tonlarca “Medetli kavunu” alarak satış noktalarına ulaştırıyor.

Bilecik format, Osmaneli ve Söğüt ilçelerinde 6 bin 400 dekar alanda geçen yıl 17 bin titrem olan toplanmış kavun rekoltesinin bu yıl 20 bin tona yükselmesi bekleniyor.

Osmaneli Istihsal ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Müesses Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine, bölgede 4 kök kavun ekildiğini söyledi.

Piyasada en haddinden fazla tutulanın, Medetli üreticilerinin ektiği “Han” çeşidi olduğunu belirten Ünver, “Medetli köyünde üreticiler yıllardır kavun ekiyor. Bu yıl kavun hasadından memnunlar. Kavunun lezzeti önceki üreticinin şuurlu olmasından geliyor. Yer ve hava şartları bile mefret.” dedi.

Üreticilerden Abdullah Baharat ise bu yıl bol benzeri istihsal sezonu geçirdiklerini ifade etti.

Sakarya Nehri’ne yakınlığından âlem artağan topraklara topluluk olduklarını anlatan Ilkbahar, ” Marmara Bölgesi’nde bile pazara yakın benzeri noktadayız. Ürünlerimiz kalitelidir. Bu işi çıktı bereketli öğrendik.” diyerek konuştu.

Ilkbahar, hasat edilen kavunun bir nice noktada tüketiciyle buluşturulduğunu, İstanbul’un yanında Kütahya, Eskişehir, Düzce, Zonguldak kabilinden mekân illerde satışının yapıldığını aktardı.

Hasat benzeri ay henüz bitmeme edecek

Mahsule dostça davranınca tadının üstelik bereketinin de olduğunu dile getiren Bahar, şunları kaydetti:

“Bu mevsim, son 20 senedir geçirdiğim genişlik fena hâlde mevsim. Tanrı bereket versin. 35 senedir bu işin içindeyim. Haddinden Fazla memnunuz. Biz kavunu yetiştiriyoruz, kalitesine bakarak fiyat belirleniyor. Aşağı yetiştiren ona göre fiyata satıyor. Kaliteli yetiştiren, verdiği gübreye, bakıma bakarak haliyle fiyatı bile daha bol oluyor.

Her sabahleyin ercecik gelişim başı yaparız. Saat 06.00’üstelik kalkarız. İşçisi olan işçisini alır. İşçisi olmayan öz ailesiyle gelerek kesime başlar. Yığınlar haline getirip sonra yegâne biricik römorka yükleriz. Medetli köyümüzde pazarımız var. Kantarımız var, oraya götürürüz. Aşağı tıpkı nakız adına düşünün. Pazarcı oraya sağlık. Ne malı beğenirse dünyalık sahibini bulur. Pazarlıkla anlaşırlar. Pazarcı kavunu alır. Nereye fırlatmak isterse alıp götürür.”

Abdullah Bahar, bu ay başında başlayan hasadın ilkgüz ortalarına kadar süreceğini sözlerine ekledi.



Share: