Ulusal Kanser Taharri Programı ile sabık sene 7,3 milyon tarama yapıldı

Keyif Bakanlığınca planlı Millî Amansız Hastalık Arama Programı kapsamında güzeşte sene kestirmece 7,3 milyon tarama yapıldı. Taramalardan 2,8 milyonu meme başı, 2,7 milyonu acıma ağzı ve 1,8 milyonu yüklülük bağırsak kanserlerine yönelik oldu.

AA muhabirinin Ahali Sağlığı Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, acun genelinde seçme 6 ölümden biri, Türkiye’bile ise 5 ölümden biri kanserden kaynaklanıyor. Kanser, Türkiye’deki ölüm nedenleri ortada ikinci tam vadi alıyor.

Keyif Bakanlığınca, tedaviye erişimin, esenlik altyapısının sağlanmasıyla birlikte yardımcı önlemlere dahi ciddilik veriliyor.

Bu kapsamda Dünya Afiyet Örgütünün (DSÖ) önerileri doğrultusunda, 2008’den itibaren vasıta, önleme, tarama ve otama çalışmalarını aynı arada barındıran Ulusal Kanser Kontrol Programı ile meme, kalın iç ve rahim ağzı kanserlerine müteveccih tarama programları uygulanıyor.

Tarama hizmeti, talih genelindeki afiyet kuruluşlarının yanı sıra illerdeki oynak tarama araçlarıyla veriliyor.

Bu kapsamda, Türkiye’üstelik Kovid-19 salgının etkilerinin azalmaya başladığı 2021’üstelik 4,4 milyon tarama yapıldı.

Geçen yıl ise mutluluk genelinde yaklaşık 7,3 milyon tarama gerçekleştirildi. Bunlardan yaklaşık 2,8 milyonu meme kanseri, 2,7 milyonu rahim ağzı kanseri ve 1,8 milyonu bastırık iç kanseri taraması oldu.

Taramalar ne gözyaşı gruplarında yapılıyor?

Millî Kanser Kontrol Programı’nda düz düz 40-69 yaş arasındaki kadınlara yönelik meme kanseri taraması kapsamında, yılda bir yol klinik bicik muayenesi yapılıyor, 2 yılda bire bir mamografi çekiliyor.

Rahim ağzı kanseri taraması ise 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda tıpkısı HPV-DNA ve smear testiyle yapılıyor.

Kalın çöz kanseri taraması, 50-70 yaş arasındaki avrat ve erkeklere 2 yılda bire bir Gaitada Meçhul Soluk Testi (GGK) aracılığıyla yapılırken, bu gruptakilere 10 yılda tıpkı kolonoskopi öneriliyor.

Tarama sonrasında pozitif ya da keleş mevcut şahıslar, ikinci, üçüncü derece esenlik kuruluşlarına yönlendiriliyor ve müstakbel tetkikler isteniyor.

4 Gücük Ay Amansız Hastalık Günü farkındalık mesajı

Keyif Bakanlığı, bu yıl 4 Şubat Acun Amansız Hastalık Günü farkındalık mesajında “Kanserden sakınmak herkesin hakkıdır.” ifadelerine meydan verdi.

Mesajda “Siz birlikte kanserden korunmak ve kendinize akıllıca taramaları yaptırmak üzere Sosyete Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı hizmet veren Amansız Hastalık Erken Canlandırma, Tarama ve Yetişek Merkezleri (KETEM), Metin Avlu Merkezleri (SHM) ve Familya Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurabilirsiniz.” çağrısı yapıldı.

Share: