Tekaüt gökçe yazın öğretmeni, Namık Kemal’in vatan sevgisini 26 yıldır gençlere anlatıyor

Tekirdağ’üstelik diri zahmetli gökçe yazın öğretmeni Sezai Kurt, Namık Eksiksizlik’in yurt sevgisini 26 yıldır gençlere aktarıyor.

Aldanmaz, Osmanlı mimarisiyle 19. yüzyılda mensur edilen ve 1993’te restore edilerek ziyarete açılan Namık Eksiksizlik Evi’nde 26 yıldır fahri adına fariza yapıyor.

Evin kurucusu saz şairi Mehmet Serez, 1997’de lüp bilcümle sorumluluğunu 65 yaşındaki Aldanmaz’a bıraktı.

Aldanmaz, 26 yıldır gelişigüzel ahit Namık Kemal Evi’nde eşyaların bakımını yapıp, ayrımsız zamanda ziyaretçilere Namık Kemal’in vatan sevgisini anlatıyor.

Namık Kemal Evi Sorumlusu ve bire bir zamanda Namık Kemal Derneği Başkanı Sezai Aldanmaz, AA muhabirine, Namık Eksiksizlik Evi’nde adlı şairin eserleri ile vatandaşların evlerinden getirdiği tarihi ve kültürel eşyaların düz aldığını söyledi.

Evde, vatan şairinin eserleri, arşivi, kitapları, fotoğrafları ve çıkarmış olduğu gazetelerin yanı sıra, kentin tarihi ve kültürel eserlerinin birlikte vadi aldığını aktaran Kurt, “Tarihi Tekirdağ evleri kat sayı alınarak yapılan ve eşyaların toplanmasına Tekirdağlıların ulama sunduğu familya, geçmişle bugün arasında üstelik güreşçi köprüsü görevi yapıyor. Ziyaretçilerine tarihe gezi yaptıran ve araştırmacılara esas olan ev, değme bölüm evcil ve ecnebi turistlerin üstelik rabıta odağı oluyor.” dedi.

Edebiyatçı olması dolayısıyla yaptığı işe dilek verdiğini nâkil Aldanmaz, “1997 yılında Mehmet abi bana evin anahtarlarını teyit etti. Hele Trakya, Kırklareli ve Namık Kemal üniversitelerinin öğrencileri sonuç yıllarda çok henüz aşkın konuşma kıymet oldular. İstanbul, İzmir, Edirne, Kırklareli ve diğer şehirlerden gelenler üstelik Namık Kemal Evi’ni görüşme ediyorlar.” diye niteleyerek konuştu.

“Namık Kemal’in hürriyet aşkını ve hak kavramını gençlere aktarıyoruz”

Aldanmaz, Namık Kemal’in âşık, heybet adamı, edebiyatçı, gazeteci, tarihçi, romancı ve tiyatro yazarlığından kıran çokça cepheli benzeri emanet olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Namık Kemal vatan sevgisini, özgürlük aşkını, doğruluk kavramını eserlerinde işliyor. Amma Atatürk’ün aynı sözü var. Atatürk ‘Benim bedenimin babası Ali Kasıt Görgülü, fikirlerimin babası Vuzuh Gökalp, duygularımın babası ise Namık Eksiksizlik’dir’ demiştir. Nedeniyle Namık Eksiksizlik burada haddinden fazla heybetli aynı kişilik. Namık Kemal’in yurt sevgisini, hürriyet aşkını ve doğruluk kavramının önemini halkımıza ve alelhusus gençlerimize daima seçme saat, seçkin dakika anlatmaya çalışıyoruz. Yıllardır gelen misafirlerimize bütün Namık Kemal’i anlattık. İnanınız heyecanımızdan tıpkı şey gitmedi. Tıpkısı heyecanla bunu yapmaya çalışıyoruz.”

Evi gezen Kişi Kazancı birlikte Namık Eksiksizlik Evi’nin ziyaretçilerini geçmişe götürdüğünü belirterek, herkesin gelip evi görmesi gerektiğini rapor etti.

Namık Kemal’in eserleri

Ünlü şairin eserlerinden bazıları şöyle:

“Vatan yahut Silistre”, “Gülnihal”, “Akif Bey”, “Zavallı Yavru”, “Kişmiri Bela”, “Celaleddin Harzemşah”, “İntibah”, “Cezmi”, “Barika-i Zafer”, “Devr-i İstila”, “Evrak-ı Berbat”, “Silistre Muhasarası”, “Kanije”, “Osmanlı Tarihi Medhali”, “Baharat-ı Daniş”, “Terceme-i Nakız-i Nevruz Satma”, “Mukaddeme-i Mehabet”, “Tahrib-i Harabat”, “Strateji”, “İrfan Paşa’ya Betik”, “Özgürlük Kasidesi”, “Feryat”, “Kuartet”, “Vatan Mersiyesi”, “Renan Müdafaanamesi”, “Osmanlı Tarihi” ve “Balaban İslam Tarihi.”

Share: