İnternetten edindiği bilgilerle sav açanların sayısı arttı

Yargıda hakkını yoklamak isteyenlerin koskocaman masraf kalemlerinden birini bildirim masrafları oluşturuyor.

Tebligatlara peş peşe mevrut zamlardan etkilendi. PTT eliyle 15 Ağustos’tan itibaren lakırtı etmek üzere tebligat çevirme ücretlerine bindirim yapıldı.

Bakir tarifeye göre 31 lira olan normal adli ihbarname ücreti 42 liralık oldu. 62 lira olan hızlı ihbarname ücreti birlikte 84 liralık olarak belirlendi.

Gelen bu zamları duyuran Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Bülent Bahir açıklamasında “Yurttaşın hakkını araması gitgide zorlaşıyor” dedi.

“Bildirme mahdut davayı boşaltmak üzere da 800 teklik geçişsiz”

Konuyla ilişik Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Bahir, günümüzde dümdüz bire bir ülkü tahsis etmek amacıyla adliyeye giden tıpkı kişinin cebinden az 800 lira çıktığını söyledi.

Avukat ücretlerinin bile davaya göre değiştiğini tamlayan Bahir, “Tıpkısı boşanma davasında tarifenin altında mal isteyen meslektaşımız de oluyor, astronomik miktar rica eden bile” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’birlikte hak araştırmak anbean fiyatlı ayla geldi”

Hak aramanın kötümser olması gerekirken Türkiye’de giderek fiyatlı arkaç geldiğini nâkil Deniz, şöyle konuştu:

Izzet bu işten gösterişli mülk kazanıyor. Rastgele şeyden harç parası kesiyor. Doğruluk aramanın pahalı olması bir yana davaların hangi zaman biteceğini tahmin etmek da alçak. Davaları kaybedince da davayı açan cebin tarafın masraflarını ve avukat ücretlerini ödüyor. Çözme böyle olunca bu öğün insanlar özlük haklarını kendileri aramaya başlıyor. Meğer ünsiyet çabuk işlese ve sakametli olsa insanlar haklarını öz aramaya kalkmaz, yargıyı kullanır. Maalesef hukuk hem acul işlemiyor hem dahi sakametli değil.

 2018’den beri öz davasını açanlar arttı

Bahir, hesaplı sıkıntıların artmasıyla alay malay özellikle 2018 yılından beri yaygınlaşan tıpkı durumdan bahsetti.

2018’den beri kavi çokça insanın Google’dan indirdikleri dilekçe örnekleriyle sorun açmaya çalıştığını dile getiren Bahir, “Kâh insanlar internetten edindikleri bilgilerle ‘Ben bu davayı özlük başıma yürütebilirim’ düşüncesine kapıldı. Oysaki sav sürecinde birçok beceri laf var. Hukukçunun iştiraki, yardımı haddinden fazla lüzumlu. Fakat davayı kendi başlarına açıp sürdürmeye çalışanlar bulunuyor. Bu şekilde açılan ve ölçülü davaların müziç çoğunluğu birlikte iflas ve zararla bitiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Adliyeler vatandaşlarla mahmul, avukat ücretlerinden kurtulmaya çalışıyor insanlar”

Bir Vakitler adliyelerde vatandaşları haddinden fazla birkaç gördüklerini kaydeden Deniz, “Herkes cübbeli yani avukat olurdu. Demin adliyelerde yurttaş haddinden fazla. Cümle kendi davasını, özlük yürütmeye hız ediyor çünkü avukat ücretleri var. Ondan kurtulmaya çalışıyorlar” diye niteleyerek sözlerini bitirdi.

“Hiçbir zaman avukatsız aksiyon takibinin bu kadar yoğunlaştığını görmedim”

Bahir’in gündeme getirdiği bu konuya ilgili İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu birlikte değindi.

Durakoğlu, öncelikle Deniz’in iddiasını “Makul söylüyor” diyerek konfirmasyon eterken şunları rapor etti:

40 yıldır bu mesleğin içindeyim. Hiçbir ant avukatsız aksiyon takibinin bu derece yoğunlaştığı evet birlikte alelhusus birlikte internete bakarak zat başına bazı şeylerin yapılabileceği gibi benzeri kanıya kapıldığı dönemi hatırlamıyor. Bu bir vakitler dahi vardı. Tümce kulaktan biber dolması bilgilerle işler yapardı. Ama demin kıtipiyoz bu çok yoğunlaştı. Maatteessüf böyle tıpkı süreç var.

 “Avukat ücretlerinden değil, konuşu sıkıntının artmasından kaynaklanıyor”

Durakoğlu, bu durumun avukat ücretlerinden değil, ekonominin bozukluğundan kaynaklandığını söyledi.

Avukat ücretinin umum bilakis aynı tablonun olduğuna dikkati calip Durakoğlu, “Avukat sayısının artması, ihtiyaçtan aşkın avukat bulunmasıyla alay malay asgari ücret seviyesinde hisse senedi fail avukatların yoğunlaştığını görüyoruz. Ancak o minimal ücret birlikte çokça insana imdi ödenemeyecek aynı ücret gibi geliyor” yorumunu yaptı.

“Davalar yanlış açılıyor, gene avukat başvuruluyor ve aheste sonuçları oluyor”

Davaların vatandaşlarca kişi başlarına yürütülmeye çalışılmasının hukuki namına yavaş sonuçları olduğunu kaydeden Durakoğlu, şunları kaydetti:

İşler çıkmaza girince bu kere dahi ülkü açıldıktan sonra avukata süzülmek zorunda kalıyorlar. Ancak o sürece büyüklüğünde yapılan hataların bire bir kısmı düzeltilebilir, bir kısmı ise düzeltilemeyecek noktaya geliyor. Zira hatalı küşade davalar oluyor. Nedeniyle türe kayıpları yaşanıyor.

 “Hukuk internetten öğrenilecek kadar basit değil”

İnternetten araştırma yaparak kendi başına dava düzenlemek veya davasını tırtıklamak isteyenleri “Ünsiyet internetten öğrenilecek kadar yalın kat değil” diye niteleyerek uyarın İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Bu kadar macerasız olsaydı insanlar senelerce okuyarak bu noktaya gelmezdi. Sonuçta internette ayrımsız ameliyatın kuşkusuz yapıldığı bile anlatır amma o ameliyatı muktedir olmak için yıllarca kavramak ve tıpkı o büyüklüğünde bile repertuvar eksiltmek gerekir” diye niteleyerek konuştu.

Cali avukat dolandırıcılığı arttı

 

Yönetmelik değişti: Avukat beyanı tutanağa girdi

 

Şeriklik avukatı Apple’ı ve hissedarları dolandırdı

 

Share: