Bitlis’te köpeğin ısırdığı 2 çocuktan birinin kudurmuş olduğu belirleme edildi

Bitlis’te 5 hafta evvel köpeğin saldırısına uğrayan ve ailelerine kapik vasıtasıyla ısırıldığını söylemeyen çocuklardan birinde kuduz belirtileri ortaya çıktığı açıklandı.

Bitlis’te 5 hafta geçmiş kapik saldırısına uğrayan ve ailesine bisikletten düştüğünü belirten Mustafa E., köpeğin ısırdığı kolunun uyuşması nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Burada kuduz hastalığı şüphesiyle tedaviye alınan Mustafa E’nin yaşadığı Göldüzü köyünde birlikte Sağlık Bakanlığı ekiplerince tetkik başlatıldı. Yapılan incelemelerde kuduz olduğundan şüphelenilen Çelik E. (9) bile tılsım amaçlı tedavi altına makbuz. Ayrıntılar burada ilk düze akur aşılarını olduktan bilahare Ankara’daki Hacettepe Tıp Fakültesi’ne atıf edildi. Yapılan tetkiklerde 10 yaşındaki Mustafa E.’ye kuduruk teşhisi konuldu. Tedavi altına alınan Mustafa E.’nin esenlik durumu ciddiyetini korurken, Polat E.’nin ise kuduruk olmadığı anlaşıldı.

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Fen Dalı üyesi Prof. Dr. Ulu Bülent Cengiz, Hasan Doğramacı Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ilgım Müfrit ve Esenlik Hizmetleri Birimi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necla Özer, çocukların afiyet durumuna ilgilendiren Hacettepe Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi’nde matbuat mensuplarına açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Büyük Bülent Cengiz, Mustafa E.’nin afiyet durumunun kırıcı olduğunu ve ağırbaşlı bakımda tedavi gördüğünü belirterek, “19 Ekim’bile köpeğin ısırdığı salim kolunda konvansiyon başlamış. Bitlis’te, Adilcevaz’birlikte doktora götürülmüş. Burada kuduz aşısının önce dozu yapıldıktan bilahare gevşeklik artınca rasat altında tutulurken sudan korktuğu ve titremelerinin arttığı belirlenerek bizimle ilişki kuruldu ve hastayı irsal ettik. Çocuk buraya geldiğinde bilinci açıktı, belirtilerini bize kendisi söyledi. Kolunda barışma olduğunu, karnının ağrıdığını, sudan korktuğunu söyledi” diye konuştu.

“İlk iki tetkiki serum, saç örneği ve tükürük örneği menfi geldi, 3’üncü tetkikte tükürük örneğinden kuduz virüsü tayin edildi”

Muayene bulguları normalken beş altı saat süresince hırçın, manasız davranışların görülmesi, kollarını kasması kabilinden bazı davranışlar ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Cengiz, hastanın kırıcı hizmet ünitesine alındığını anlatım etti. Prof. Dr. Cengiz, hastanın geldiğinde kuduz hastalığı bulguları taşıdığını ancak bunu kesinleştirmek amacıyla tetkikler yapıldığını söyleyerek, “Bu tetkikleri Ankara Etlik Baytar Araştırı Merkezi’ne gönderdik. İlk iki tetkiki serum, saç örneği ve tükürük örneği aksi geldi. 3’üncü tetkikte tükürük örneğinden kudurmuş virüsü tayin edildi. Haddinden Fazla yorulmaması ve kendine beis vermemesi için rahatsız sakinleştirilerek uyutuldu” şeklinde konuştu.

“Polat E. 2 bölüm ortamında taburcu olacak”

Prof. Dr. Cengiz, Polat E.’nin dahi bir bölgede yaşadığını, çocuk köpeğe taş atması sonucu ısırıldığını belirterek, “Bir bölgede temaslı Keyif Bakanlığımızın sökel taraması çalışması sırasında 9 yaşındaki ayrımsız ayvaz çocuğu de 20-25 dönüş önceki ayrımsız tezyifkâr kapik marifetiyle ısırıldığını söylemiş. Boydak bu yavru sıradan ayrımsız köpeğe taş atmış ve kapik marifetiyle ısırılmış. O çocuğun de ailesinin haberi incelmemiş. Afiyet Bakanlığı’nın çalışması esnasında çocuk ısırıldığını ve kaşıntısı olduğunu belirtmiş. Sayrı kudurmuş aşısının ilk dozunu yerine hastanemize gönderme edildi” dedi.

Çocuğu ısıran köpeğin ısırdıktan 10 sonradan etken olarak bulunduğunu bildiren Cengiz, çocuğun önceki 3 doz aşısını tamamladıklarını ve akur tanısının aksi çıktığını belirtti. Cengiz, Polat E.’nin 2 aktarılma içinde taburcu edileceğini açıkladı.

“Burada yetişkin olan ilk temastan bilahare yaranın temizliğini yazmak”

Prof. Dr. Cengiz, hayvan yoluyla ısırıldıktan sonra hızlı tıpkı şekilde yaranın temizlenmesi gerektiğini belirterek, “Burada koskocaman olan önceki temastan sonradan esenlik kuruluşuna başvurmadan önceki yaranın temizliğini açmak. Çünkü hayvanın tükürüğündeki virüs adale içine bulaştıktan sonraları kas içindeki sinirler boyunca ilerleyerek geçmiş omuriliğe, bilahare de beyne makul ilerliyor. Burada yapılacak yer oylumlu molekül virüs sinir dokusuna girmeden, orada çoğalmaya başlamadan kuduruk virüsünün asap dokusuna girmesini çelmek. Çok balaban tıpkısı dağ temizliği tahsis etmek gerekiyor. Cari akarsu altında basınçlı olarak yaranın, çevresinin temizlenmesi gerekiyor. Henüz sonradan dahi etanol ve tentürdiyot ile temizliğin tamamlanması gerekiyor” diye niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Cengiz, erken tanının virüsün yayılmasındaki önemini vurgulayarak aileleri uyardı. – ANKARA

Share: