Bal ormanlarıyla bitey zenginleşen Karacadağ’da bin ton bal hasat edildi

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa sınırında saha kayran Karacadağ bölgesinde, Ekincilik ve Orman Bakanlığınca oluşturulan bal ormanlarıyla zenginleştirilen flora sayesinde bu sene bin titrem bal elde edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğünce orman köylüsünün gelirinin artırılması çalışmaları kapsamında hesaplı “Bal Ormanları Eylem Planı” çerçevesinde oluşturulan bal ormanlarının sayısı seçkin geçen sene artıyor.

Şanlıurfa Orman Toprak Müdürlüğü bu doğrultuda yüklülük alanındaki Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman’de bal ormanı sayısını hayata geçirdiği projelerle 20’den 27’ye yükseltti.

Bal ormanı oluşturulan alanlardan biri bile meralarıyla hoşur ve kocabaş efsanevi yetiştiricileri için büyük benzeri öneme cemaat, türlü nebat örtüsüyle bile bal üreticilerinin gözdesi konumunda olan Karacadağ bölgesi.

Bitki örtüsünün daha de zenginleştirilmesi ve bu yolla arıcılık faaliyeti yürüten vatandaşların gelirinin artırılması üzere bu bölgedeki bal ormanı sayısı dahi 2’den 4’e çıkarıldı.

Toplam 27 bin dekara genişleyen alana nektar taşıyan yaklaşık 2,5 milyon bitkinin ekimi ve dikimi yapıldı.

Son sağım yapıldı

Bal ormanı ile florası zenginleşen alana bu sene getirilen kovan sayısı 100 bine ulaştı. Kovanlara polen taşıyan milyarlarca arının faydalandığı bölgede serencam sağım yapıldı. Bölgeden iç ve aut ilişki için bin ton bal realizasyon edildi.

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Anlaklı Bayıcı, AA muhabirine, Karacadağ bölgesinin otlak alanlarının genişliğiyle küçükbaş hayvancılık, bitki örtüsünün zenginliğiyle bile arıcılık faaliyeti açısından kebir ayrımsız meydan olduğunu söyledi.

Bu yıl oluşturulan 2 bal ormanıyla Karacadağ bölgesindeki bal ormanı sayısını 4’e çıkardıklarını anlatım eden Bayıcı, ormanlara dikilen ve ekilen fidanların çoğunun nektar taşıdığını vurguladı.

Bayıcı, “Mahlep, alelhusus badem ve salkım ağacı türü fidanlar. Bal otu tohumlarını üstelik araziye serpme ve ekme suretiyle arıcılarımızın hizmetine sunmuş oluyoruz.” dedi.

Bu yıl yaklaşık 100 bin kovanının bölgeye yerleştirildiğini dile getiren Bayıcı, bölgeden faydalanacak kovan sayısını evvel etapta 200 bine arttırmak için icraat yaptıklarını belirtti.

Bayıcı, bu nedenle bal ormanları sahasında düz kayran yolların tamamında mücahede yapıldığını, platformlar oluşturulduğunu ifade etti.

“Bu balı markalaştırmak zorundayız”

“Bu düz ayrımlı otsu nebatat ve bizim de diktiğimiz ve ektiğimiz bitkilerle haddinden fazla henüz zengin bire bir floraya cemaat oldu. Nedeniyle burada üretilen bal kalitesiyle Türkiye’birlikte en bereketli ballarla yarışacak kapasiteye ehil. Bu balı markalaştırmak ve Türkiye’ye öncelemek zorundayız.” diyen Bayıcı, Karacadağ balının bu bölge amacıyla çokça yüce olduğunu söyledi.

Kurum namına üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını dile getiren Bayıcı, bal hasadı özne üreticilere çoğalan bir zaman geçirmelerini rica ederek, hedeflerinin elan kaliteli hizmetle arıcıların daha bahtiyar aynı şekilde bu alandan ayrılmasını seçmek olduğunu kaydetti.

“Karacadağ balının namı temas yerde”

Şanlıurfa Halis Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Kayaç bile Karacadağ bölgesinin varlıklı bitki örtüsü yardımıyla hem bölgedeki hem birlikte Türkiye’nin ayrımlı yerlerindeki arıcılar marifetiyle tercih edildiğini belirtti.

Türk Besin Kodeksi Bal Tebliğine bakarak balda prolin miktarının en beş altı 300 miligram/kilogram olması gerektiğine bel fail Kaya, “Karacadağ balının namı herhangi bir yerde. Karacadağ balının prolin değeri 900 miligram. Bu derece yağış ve yağışsızlık durumuna göre bin 100’e kadar çıkabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Kaya, “Bu sene yerleşen 100 bin kovandan kestirmece bin ton bal hasat ettik. Bu balı hazırlayıp çöz ve aut piyasaya göndereceğiz.” diye konuştu.

“Bal verimi mutlu edici”

Mardin’in Mazıdağı ilçesinden mevrut üretici İnce Süer, ata mesleği arıcılığı 24 yıldır sürdürdüğünü, 15 Haziran’dan bu yana ailesiyle bölgede olduğunu söyledi.

Zorlu sürecin arkası sıra serencam sağımı tamamladıklarını dile getiren Süer, bölgenin arıcılar için çokça eli nimetli olduğunu, kaliteli bal elde ettiklerini anlattı.

Süer, şöyle dedi:

“Burada zaman direnmek amacıyla, akıbet sağımı yapıyoruz. Bal veriminde memnun edici bir durumla karşılaştık. Bölgeye 15 Haziran’da geliyor, 15 Temmuz’a kadar kalıyoruz. Bu sene bölgenin bitey varlıklı olduğundan kalış süresini uzattık.”

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinin rustik Karınca Mahalle Muhtarı Sinan Satmaz ise arıcılığın bölgenin tanıtımı ve kalkınmasına yarar sağladığını belirtti.



Share: