Işsiz yapılar Şırnaklıların dirim ve üretim merkezi oldu

Şırnak’ın Uludere ilçesi ve köylerinde 4 Köy Dirim Merkezi’nde 400 kursiyer yetişek alıyor. 22 adet unutulmaya beniz tutmuş sergi atölyesi kurslarında, 10 yaşından, 70 yaşındaki kursiyere kadar üretilen umum emeği ayn nuru ürünler, 5 ila 10 bin teklik ortada satışa sunularak ocak ekonomisine yardım sağlanıyor.

Uludere’dahi aylak durumdaki yapılar ihtişam desteğiyle onarılıp vatandaşa Karye Hayat Merkezi olarak hizmete açıldı. Buradaki merkezlerde açılan kurslarla adeta 7’den 70’e sistem zamanını burada değerlendirip sergi üretiliyor. Minik ve deneyimli ellerden sâdır mahsulat, ebatlarına göre 5 ila 10 bin liralık ortada satışa sunuluyor. Yaşam merkezlerinde, kilim yapı atölyeleri yanı sıra; tasarım ustalık, anaokulu, beş, kurs merkezi, kitabevi, hesap, tabiat, selen ve dizayn kabilinden ayrımlı alanlara büyüklüğünde vatandaşların sosyal etkinlik alanları oluşturuldu.

Kurslar mahalle aralarında olduğundan mahalledeki kadınlar hem ocak işlerini yapıp hem da kursa gidebiliyorlar; ayrıca bala sahibi kadınların çocuklarının yaşı uygunsa çocuğunu karye hayat merkezindeki anasınıfına bırakıp yaşı pespaye ise bazısı kundağıyla birtakımı kucağında hem kurstaki eğitimini alıp hem bile çocuğuna bakabiliyor.

Halk Terbiye Müdürü İdris Nokta, mahalle arasında açılan kurslarla kilim yapı atölyesinde kilimlerin geçmişten günümüze vasıl ve baştan sona yöreye ilişkin olan aynı derece olup, asıl boya kullanılarak ve kucak yünüyle elde edilen iplikle dokunmakta olduğunu söyledi. İlçede bulunan 22 kilim dokuma kursu olduğunu nâkil Nokta, “Bunların 5’i Aile Destek Merkezlerimizde, 1 tanesi karye yaşam merkezimizde ve geriye kalan 16 kursumuz ise merkez köy ve beldelerimizde mahalle arası açmış olduğumuz atölyelerde yürütülmektedir. Bakanlığımızca unutulmaya yüz tutmuş değerler ortada kâin kilimlerimizi zaman keyiflendirmek ve geleceğe duyurmak gayesiyle 7’den 70’e yekpare vatandaşlarımızı içre barındıran 22 kursumuzla 400 kursiyerimize eğitim bilimi vermekteyiz. Satılan ürünler kursiyerlerimize konuşu algı sağlamaktadır” ifadelerine düzlük verdi. – ŞIRNAK

Share: