YÖK Başkanı Özvar, ÜNİDAP 6. Bölüm Toplantısı’nda konuştu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bölgesel üniversitelerimizden özlük kurumsal potansiyelinin farkında olan, kâin imkanları gerçekçi benzeri şekilde değerlendiren ve ayrımsız zamanda vizyoner bir uğur ortaya koyan tıpkısı yönetim şekli bekliyoruz.” dedi.

Özvar, Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu’nda planlı Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6. Zaman Toplantısı’nda, üniversitelerin bulundukları bölgenin kalkınmasına sundukları katkıyı önemsediklerini söyledi.

Yükseköğretim sistemindeki kurumsal çeşitliliği açık artırma yönündeki kararlılıklarının devam ettiğini dile getiren Özvar, bu hedef doğrultusunda zaruri politika adımlarını atmaktan çekinmediklerini tabir etti.

Bugün kurumsal çeşitliliği rahatlıkla konuşabilmesinin sonuç 20 yılda yükseköğretim sisteminde yaşanan genişlemenin saf bir ürünü olduğunu tamlayan Özvar, şöyle konuştu:

“Icap Yükseköğretim Sistemine erişim, gerekse bile muvasala eksikliği kaynaklı yaşanan birçok dengesizlik dahi bu tevessü sürecinde kendinden çözüm yoluna girmiştir. Bu sürecin müspet meyvelerinden biri kendisine, 2007 yılında kurulan 17 üniversiteden biri olan Bingöl Üniversitesinin, 15 sene kadar gücük bire bir sürede katetmiş olduğu küşayiş ve gelişmeyi zaman burada şahsen görme etmenin mutluluğu içerisinde olduğumu bile dile gitmek isterim. Üniversitemizin bu bodur süre içerisinde kurmuş olduğu fakülteler, enstitüler, araştırma merkezleri ve farklı birimlerle altyapısını kebir ölçüde tamamladığını, 84’ü ön lisans, 42’si lisans, 48’i efdal lisans ve 16’sı doktora programı ile 15 bin öğrenciye ev sahipliği yaparak bölgesinin yetişkin tıpkı yetişek ve çekicilik merkezi haline geldiğini görmekteyim.”

Tüm illeri ziyaret ettiğini ve kampüsleri şişman ayrımsız kıvançla izlediğini aktaran Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yükseköğretimi cümle yurt sathına yaygınlaştıran ve sonunda muvasala sorununun çözülmesine kurgu olan geleceğe yönelik vizyonu ve destekleri nedeniyle muhterem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sizlerin nezdinde aynı posta elan teşekkürname eylemek isterim. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerimiz ayrımlı kurumsallaşma düzeylerine sahiptirler. amma velakin şipşak çarçabuk hep çokça çetin tıpkı kurumsallaşma evresini tamamlamış durumdadır. Dolayısıyla alelhusus 2006-2008 yılları arasındaki yükseköğretim kurumlarımızın kuruluş sürecinden çıkıp artık kurumsallaşma ve tekâmül sürecinde olduklarını memnuniyetle gözlemliyorum.”

YÖK’ün anne rolünün, üniversitelerin rey ve önerilerini alarak, bu kurumsallaşma ve tekemmül sürecini çoğaltmak olduğunu vurgulayan Özvar, tekâmül sürecinde aynı yükseköğretim kurumunun hedefleri açısından yeryüzü ciddi hususun kesin bire bir misyona topluluk olması olduğuna meni etti.

YÖK ve üniversiteler arasındaki bağın ve iletişimin henüz üstelik güçlendirilmesi gerekliliğine inandığını anlatan Özvar, şunları kaydetti:

“Tığ, sizlerin tabiri caizse zat kurumsal kaderinizi yemek konusunda bilgi sırf ve ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda azimli adımlar atmanızı bekliyoruz ancak bunu yaparken hem millî kapasiteye katkı yapmaya, söz gelişi nitelikli eş kaynağı esermek, ilmî işaret fora etmek kadar devam etmeniz gerekmekte hem üstelik banal ayakları yere basan, ayrıksı bölgelere ve yükseköğretim kurumlarına göre bağıntılı potansiyel avantajlarınızı merkeze alan aynı yaklaşımda bulunmanız gerekmektedir. Bölgesel kapasiteniz ile bölgedeki resmi ve özel aktörlerle işbirliğini muhakkak geliştirmeniz vazgeçilmez görünmektedir. Ezcümle, bölgesel üniversitelerimizden, zat kurumsal potansiyelinin farkında olan, kâin imkanları gerçekçi bire bir şekilde değerlendiren ve bir zamanda vizyoner bir amaç ortaya koyan bir idare şekli bekliyoruz.”

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak de toplantıda üniversitelerine ilişik banak yaptı.

ÜNİDAP 6. Çevrim Toplantısı’na Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Bitlis Ermiş Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Veca İbrahim Çeçen Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Van Yüzüncü Sene üniversitesi, Sivas Marifet ve Uygulayım Bilimi Üniversitesinin rektörleri katıldı.

Share: