“Şita depresyonu, kadınlarda erkeklere göre 2 intaç henüz kalın görülüyor”

Sezonluk ruh durum bozukluklarının bildirme kesif karşılaşılan çeşidinin ‘şita depresyonu’ olduğunu belirten Ruh Bilimci Hilal Cenk, “Kış depresyonu değme yaştan bireyde görülmekle gelişigüzel geçmiş şikayetin ortaya gezinti yaşı canlı erişkin yaşlardır. Şita depresyonu de farklı ruhsal çöküntü biçimleri kadar kadınlarda, erkeklere göre 2 itmam elan yoğun görülmektedir. Ayrıca bipolar halel üzere bazı ruhsal rahatsızlıkları aktif bireylerin ruhsal çöküntü şikayeti,mevsimlik adına çok aşkın değişebildiği için kış depresyonu sevimli ihtimalleri da daha yüksektir” dedi.

Güven Çayyolu Cerrahi Tababet Merkezi Psikoloji Bölümü’nden Eksper Ruh Bilimci Alem Kavga, kış depresyonu belirtilerinin güz ve kış aylarında ortaya çıkıp, ilkbahar ve yaz aylarında ise bulunmayan olduğunu söyledi.

Şita depresyonu kıvrak bireylerde enerji kaybı ve olumsuz duygulanma üzere tipik belirtiler görüldüğünü anlatım eden Çekişme, “Şita depresyonu herhangi bir yaştan bireyde görülmekle birlikte geçmiş şikayetin ortaya ayazlık yaşı zihayat kâhil yaşlardır. Şita depresyonu birlikte farklı kriz biçimleri kadar kadınlarda, erkeklere oranla 2 intaç elan yoğun görülmektedir. Antrparantez bipolar sakamet kadar gâh ruhsal rahatsızlıkları kıvrak bireylerin bunluk şikayeti, sezonluk namına çokça çok değişebildiği için şita depresyonu emanet ihtimalleri üstelik daha yüksektir. Şita depresyonu etkili bireylerde iştah kaybı veya artışı, uykuda tenakus yahut artım, isteksizlik, ümitsizlik, usanç, asabiyet, ahiret yolculuğu ve intihar konusunda yoğunlaşan fikriyat kabil mütenevvi semptomlar ortaya çıkabilir” diyerek konuştu.

‘D VİTAMİNİ KIŞ DEPRESYONU SEMPTOMLARINA KARŞI HAVARI BİR FAKTÖR’

Şita depresyonunun kaynağında eş geçmişinin ve nefis özelliklerinin yanı sıra çağ ışığının kayırıcı biyolojisine etkisinin vurgulandığını kaydeden Savaş, şunları söyledi:

“Güz ve kış aylarında gündüzlerin kısalması, dönem ışığındaki azalmalar ve tafsilatlı karanlık saatler bireylerin salgıladığı melatonin hormonunun artışına ve serotonin hormonunun azalmasına faktör olabilmektedir. Bu hormonlardaki artım ve azalmalar depresyonun oluşması amacıyla mukteza dirim bilimsel etkileri ortaya koyabilir zira serotonin ve melatonin bireylerde uyku ve kiyaset döngüsünün, enerjinin ve can kuşu halinin düzenlenmesinde koruyucu bir fiyaka oynamaktadır. Bu kapsamda yapılan ilmî araştırmalar ahit ışığı sayesinde vücutta depolanan D vitamininin şita depresyonu semptomları üzere koruyucu ayrımsız etken olabileceğini göstermiştir.”

BEMBEYAZ IŞIK TEDAVİSİ

Psikolog Kavga, sabah er saatlerde makbul bembeyaz kandil tedavisinin kış depresyonunun üstesinden gelmede enerjik olabileceğini söyleyerek, tedavide medikal tedavi ile birlikteilerleyen psikoterapinin da önemli olduğunu belirtti. Çekişme,”Şita depresyonu yaşadığınızı düşünüyorsanız antrenman, spor ve andıran çevreniz ile ahbaplık etmek kabil çıplak kayran aktivitelerini artırabilirsiniz. Bunların haricinde kış mevsimi yeni tıpkı uğraşı kazanmak üzere bildirme akla yatkın zaman mümkün. İşten gelip çok sevdiğiniz tıpkı şeyi yapmanın heyecanını yaşayabilirsiniz. Bu sayede kendinizi henüz ongun hissederek, bu dönemi elan huzurlu geçirebilirsiniz” dedi.

– Ankara

Share: