Şırnak Valisi Bilgin: “Şırnak terörle anılan değil, yatırımıyla, sosyolojisiyle, kültürüyle, son dönemlerde festivalleri ile çokça taraflı tıpkısı site olma…

Şırnak Valisi Bilim Adamı: “Şırnak terörle anılan değil, yatırımıyla, sosyolojisiyle, kültürüyle, sonuç dönemlerde festivalleri ile çokça taraflı bir site olma yönünde ilerliyor”

Ilbay Osman Bilimci: “İsteseler de Türkiye yüzyılıdır, istemeseler dahi Türkiye yüzyılıdır”

ŞIRNAK – Şırnak’ta, “Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Barajların Sürdürülebilir Fırsatları” mevzulu sempozyum düzenlendi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde uluslararası anadan görme balıkçılık ve akarsu ürünleri yetiştiriciliği yılı çerçevesinde vilayet karı sahipliğinde “Akarsu Ürünleri Yetiştiriciliğinde Barajların Sürdürülebilir Fırsatları” konulu geniş şümullü tıpkısı Bilgi Şöleni gerçekleştirildi. Cizre’birlikte özel tıpkı otelde gerçekleşen Sempozyumda mütekellim Şırnak Valisi Osman Bilim Adamı, 21. yüzyılın Türkiye yüzyılı olduğunu söyleyerek, “İsteseler dahi Türkiye yüzyılıdır, istemeseler bile Türkiye yüzyılıdır. Şırnak terörle anılan değil, yatırımıyla, sosyolojisiyle, kültürüyle, son dönemlerde festivalleri ile çok taraflı tıpkısı şehir olma yönünde ilerliyor” dedi.

Canlı istihsal işinin yeryüzü ağırlık hareket olduğuna aksan eden Vali Âlim, “Ayrımsız süreçtir, tıpkı süt kuzusu gibi, tıpkısı bala gibi yaklaşmak gerekir; özel ilgilenmek gerekir. Nedeniyle üreticilerimiz çok koca ve hassas tıpkısı görevi üstleniyorlar ve bu görevi yaparken bile tıpkısı zamanda Türk Somonu markası ile dünyaya somon satıyorlar. Aslında sattıkları somun değil, Ala satıyoruz. Bizim sattığımız ve iç sularda süfli alanlarda üretip çocuk ile büyütüp denizlerde daha birlikte büyüterek sattığımız somonun dünyada da haddinden fazla yeğleme edildiği bilinmektedir. Ülkemizin kapasitesine baktığımızda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu de aslında üretimdeki bu oranı çok elan yukarılara çıkarabileceğini, Türkiye’nin üretimi içindeki payını çok elan yüksek oranlarda olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

“İlimiz açısından alelhusus Beytüşşebap, Uludere bölgesi ilkin görünmek için gene Ulusu Barajı’mızın bulunduğu alanda çokça alçak ayrımsız üretim kapasitesinin olduğunu biliyoruz” diyen Ilbay Âlim, “Özellikle bulunduğumuz bölgede bu bölgelerle ilgilendiren algının olumsuzluğu nedeni ile üreticilerimiz, sermayedarları ve bu işi bilenler bu bölgeye gelmediler ve bizde çağırma etmedik. Amma bu süreçten sonradan bu bölgenin güvenliği ile alakalı üreticiler birliği başkanımızın oturup bize çekicilik attığı Fethiye’den yahut Bodrum’dan güvenlik olarak on paralık tıpkısı farkımız yok. Siz Fethiye’bile nasıl denize şen girebiliyorsanız, orada üretimle ilgilendiren lacerem Seydikemer’e gidebiliyorsanız burada da Uludere’ye, Beytüşşebap’a o şekilde gidip gelebilirsiniz. Siz kâfi ki burada üretin” şeklinde konuştu.

Panele Şırnak Valisi Osman Bilimci, Cizre Kaymakamı Baylan Çıpa, Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdurrahman Alkış, Su Ürünleri Umumi Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Akarsu Ürünleri Yetiştiricileri Müstahsil Dalan Birliği Başkanı Faruk Ateşli, yatırımcılar ve ilgilendiren kurum müdürleri katıldı.

Share: