Safran hasadı başladı! Hücre yenileme etkisi olan bitkinin kilosu 100 bin TL’ye satılıyor

Besin, reçete, kozmetik kabil birçok alanda geçer “dünyanın genişlik pahalı baharatı” namına adlandırılan safran bitkisi, havaların er soğuması nedeniyle erken çiçek açtı. Ağustos ayında ekimi yapılan, teşrinievvel-teşrinisani aylarında boyu 15-30 santim uzunluğa geldiğinde toplanan safranın, kırmızı renkteki poleni sunu kızıl kısmı olurken, soğanı, mor mülevven çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine dirimlik kaynağı olan safran dikimi 29 dikici eliyle 79 dekar alanda yapıldı.

HÜCRE YENİLEYİCİ VE BAHTIYARLIK İKSİRİ

Safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmayan, bu hafta itibariyle ekimini yaptıkları safranın çiçek açmaya başladığını belirterek, “İnşallah 45 periyot civarında çiçek toplamaya bitmeme ederiz. Havalar er soğudu. Çiçeklenme aceleci başladı. İyi ayrımsız mevsim olacağını umuyorum” dedi.

Kanser, öksürük, astım, bronşit, deri, muafiyet ve hormon bozukluğu kabilinden hastalıklara bol mevrut safran, mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına havari olduğu için dünyada bahtiyarlik iksiri namına biliniyor.

BÖLGEYE DERECE KATIYOR

27 dönüm alanda ilk teşrin yaptıklarını rapor fail Yılmayan, 20 kilogram kitap beklediklerini kaydetti. Safranın 100 bin liradan alıcısı olduğunu belirten Yılmayan, “Şuan ki kilo satma fiyatımız 100 bin liralık civarında, alıcısı var. Bu yıl Avrupa ve Fellah ülkelerinden gelenler var. Bunlar safrana meraklılar. Tarlada kabul etmek ve satın ahzetmek istiyorlar” diye niteleyerek konuştu.

Yılmayan, safranın görselliği nedeniyle bölgedeki turizmi hareketlendirdiğini ve ekonomik olarak haddinden fazla çok faiz sağladığını aktardı.

Share: