Kanuncu Sultan Süleyman kalmıştı: O mekanda tarihi musahabe geleceğe aktarılıyor

Kanuncu Hükümdar Süleyman kalmıştı: O mekanda tarihi tekellüm geleceğe aktarılıyor

Kanuni Şehriyâr Süleyman’ın mahir olduğu gümüş kazaziye örücülüğü, Kanuni’nin dahi ikinci katında konakladığı restore edilen tarihi hamamda ati nesillere aktarılıyor

ADANA – Kanuncu Hükümdar Süleyman’ın Irak seferi dönüşü Adana’de konakladığı tarihi mekan, onun üstelik ustası olduğu sim kazaziye örücülüğüne eş sahipliği yaparak geleceğe aktarılıyor.

Kanuncu Padişah Süleyman’ın Irak seferi dönüşü konakladığı tarihi çarşı hamamının restore edilen kısmı şimdilerde 1400 almanak anadan görme Türk ahali sanatı kazaziyeye karı sahipliği yapıyor. Kazaziye ustası Hatice Kaplan öncülüğünde hem üretimi gerçekleştiriliyor hem dahi sanatı sanmak isteyenlere Adana Valiliği, Karı Kooperatifleri Birliği ve Ahali Yetişek Merkezi işbirliği ile açılan kurslarla gelecek nesillere aktarılıyor.

İpek ipler üzerine etraflı sim tellerle işlenen kazaziye sanatını ati nesillere aktarma etmek amacıyla sanatın Adana’üstelik kapılarını geleceğe araladığını tamlayan kazaziye ustası Hatice Kaplan, “Adana Valiliğimizin ve Adana karı kooperatifleri birliğinin destekleri ile halk eğitimi merkezi yoluyla açılan kurslarımız ile 1400 yıllık unutulmaya beniz tutan Anadan Görme Türk El Sanatını ati nesillere aktarıyor, kazaziye sanatının ustalarını yetiştirmek amacıyla çalışıyoruz” dedi.

“Öğreniyor, üretiyor ve sanatı geleceğe taşıyoruz”

8 yıldır kazaziye sanatı ile ilgilendiğini aktaran Hatice Kaplan “Kazaziye 1400 almanak bir geçmişi olan müzakere. Bu konuşma sim tellerin aslında iğnelerle örülmesidir. Kanuncu Melik Süleyman’ın icra ettiği ayrımsız tekellüm. Bulunduğumuz mekan, Kanuncu Melik Süleyman’ın Irak seferi dönüşünde konakladığı mekan. Bu tarihi mekanda kazaziyeyi örmek benim amacıyla çokça anlamlı. Hem ati nesillere hem geçmişten günümüze aktarmak. Adana Eş Kooperatifleri Irtibat Mağazası bünyesinde halk terbiye destekli kurslar açılıyor. Bu kurslardan biride kazaziye. Bu kurslarda yetiştirdiğimiz kadınlarımız hem sanatı geleceğe aktarıyor hem üstelik ev ekonomilerine yardım sunmuş oluyor. Kazaziye sanatını günümüzde çokça beş altı çevrimli işliyor ve geleceğe aktarıyor. Sürdürülebilir olması umum eğitimimiz yoluyla çokça iyice. Kadın kooperatifimizin sunduğu olanaklar ve vali yardımcımız Huriye Hanım’ın desteleri ile Adanalı kadınlar olarak öğreniyor, üretiyor ve sanatı geleceğe taşıyoruz. Her güzeşte dönem günümüze uyarlanabilen aynı danışma dalı olduğu amacıyla daim kendimizi geliştiriyoruz” diye konuştu.

Kazaziye sanatının Mardin telkarisi ile karıştırıldığını ama değişik iki ayrı tekellüm olduğuna dikkat çeken Kaplan, “Genelde Trabzon bölgesinde rahat konuşma dalı. Mardin telkariyle karıştırılıyor esasen. Mardin telkaride asıl vardır. Kazaziyede nesep bulunmayan. İpek ipler konusunda muvaffakiyetsiz yasakçı sekiz mikrometre teller sarılarak elde ediliyor. Haddizatında çokça tafsilatlı tıpkısı iş. İnce çelik iğnelerle örüyoruz. Hem göz nuru hem mesai var. Sınırlı dışından gelen turistlerden çetin bağlam görüyor” diyerek konuştu.

“Bin 500 üyemiz var, 15 bin kadınla iletişim sağlıyoruz”

Adana Karı Kooperatifleri Birliği Başkanı Zeynep Kırılmış ise tarihi mekanda Adanalı kadınların anadan görme halk sanatı ve lokal lezzetlere uzanan düzentileme mahmul üretim merkezi olduğunu anlatım ederek, “Adana’dahi tarihi tıpkı alandayız. Türkiye’nin yeryüzü ince saati, balaban saatin beraberinde. 1400’lü yıllarda yapılmış bu tarihi mekanda kadınlarımız unutulmaya beniz tutmuş sanatlarını burada geliştirip kadınlara maharet kazandırıp hem iç piyasada hem birlikte dış pazarda ürünleri satışa sunuyoruz. Bu danışma gelecek nesillerde aktarılsın istiyoruz. Zira Kanuni Şehriyâr Süleyman döneminde dahi yapılan benzeri sanattı. Osmanlı’birlikte armalarda, düğmelerde çıkıntı ayrımsız hanek. Deminden onlara tasarım yapılarak takıda kullanılıyor. Adana’mızda tespihin uçlarında, kadınlarımız kolye ve bilekliklerde bunaltıcı yerine kullanıyor. Burada kadınlarımız bu mesleği öğrendikten sonraları rüşvet elde ediyorlar. Burada gıdadan tekstile, tekstilden takıya, kazaziye sanatından seramik sanatın uzanan tıpkısı himmet var. Kooperatifimizin yaklaşık 1500 üyemiz var, ama bizle iletişimde 15 bin eş var. Tığ bu konuda çokça mutluyuz. Adana Valimiz esen olsun. Hakeza bir imkan tanıdı. Birliğimizi kurduk biricik yapı altında. Zira buradan elan uzak mesafelerde iki saatlik mesafede ilçelerimizde üretim yapılıyor ve bu kanalla mahdut içre ve mahdut dışına sanattan dernekevi lezzetlere uzanan tıpkı emek alışveriş buluyor” şeklinde konuştu.

Share: