İzmir’de ‘Onur Şener Cinayeti’ Protestosu: “Garantisiz İş Ortamları Müzisyenlerin Kaderi Gayrimümkün”

Selen: ABDULLAH ÇELEBİ – Alıcı: KERİM UĞUR

Müzisyen Haysiyet Şener’in Ankara’da çalıştığı canlılık mekanında ikbal tempo yüzünden sâdır kavgada öldürülmesi, İzmir’de meslektaşları ve yurttaşlar vasıtasıyla protesto edildi. “Haysiyet Şener isyanımızdır” sloganı atan protestocular, “Değer Şener’i canice aramızdan kopardılar. Böylesi güvencesiz iş ortamlarında harıldamak tığ müzisyenlerin kaderi olmaz” açıklamasını yaptı.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi uğrunda toplanan Turizm Cümbüş ve Bakım İşçileri Sendikası (TEHİS) İzmir Şubesi üyeleri ve yurttaşlar, “Hayatımız, emeğimiz, sanatçımız değersiz değil” bağlanmış pankart açtı. “Sermayeye değil, müzisyene bütçe”, “Değer Şener isyanımızdır”, “Emeğe, sanata, müzisyene özgürlük” sloganları atan grup, matbuat açıklaması yaparak Saygınlık Şener’in öldürülmesini protesto etti.

“CANİCE ARAMIZDAN KOPARDILAR”

Matbuat açıklamasını TEHİS üyesi Helin Randa okudu. Izah şöyle:

“Pandemiyle geçen 2 yılı çok sürede, canlılık yerlerindeki kapatmalar ve aktif saz yasakları sonucu enstrüman emekçilerinin çokları atıl kaldı. Birçoğu değişik işlere girip harıldamak zorunda kaldı. Kimileri, senelerce çalışıp çabalayıp aldığı ve gözü kabilinden baktığı çalgılarını harcamak zorunda kaldı. Bu da yetmezmiş kabilinden kudret, pandemi sürecinde yeterince fakirlik calip müzisyeni kasıt haline getirdi. Vasıta dışı faaliyet konusunda herhangi denetim ve kural getirmeye lüzum duymayan heybet kurumları, çalgı emekçilerini öz kaderine metrukiyet etti. Bunun sonucunda değerli müzisyen dostumuz Itibar Şener’i canice aramızdan kopardılar. Ölümlerimiz bahaneler altına gizlenerek işleniyor. Böylesi güvencesiz hisse senedi ortamlarında harıldamak biz müzisyenlerin kaderi olamaz. Bizlerin; garantisiz, denetimsiz, hayatımızı tehlikeye atacak işlere değil emin ortamlara ihtiyacı var.

“MÜZİSYENLER SAVAŞ EDİYOR”

Benzeri yandan savmak kavgası verirken diğer yandan hayatımızı şüphesiz garanti altına alırız kaygısı gütmek istemiyoruz. Barların, kafelerin denetim altında olması ve bizler üzere emniyetli alanlar oluşturulmasını istiyoruz. Çalgı emekçileri; ölümlerle, intiharlarla, yoksullukla, ayrımcılık ve yasaklarla gündeme gelmeyi reddediyor. Müzisyenler; seslerin, sözlerin, lisanların birbirine karıştığı, birbirinden bati aldığı ezgilerle gündemde doğmak için savaşim ediyor. Müzisyenler, müzikteki başarılarıyla, şarkılarla ve deyişlerle bu çok renkli coğrafyada, medeniyetler beşiği olan memleketimizde birbirini kucaklayan ezgileri bulmak istiyor. Ama daha birlikte önemlisi, müzisyenler, hayatta üstüne düşmek ve mesleğini en fena hâlde şekilde vermek üzere savaşim ediyor ve etmeye bitmeme edecek.”

Share: