Hastalığına 11 yıldır tanılama konulamayan Ekin, Ankara’da felah buldu

Hastalığına 11 yıldır tanılama konulamayan Ekin, Ankara’üstelik iflah buldu

– Suyu de pres içerken, sarmayı keyifle yedi

ANKARA Yutma güçlüğü, moskof azık yemekte zorlanma ve keder göğüs ağrıları kabil belirtileri olan ve hastalığına 11 yıldır tanılama koyulamayan Savaş Firez suyu de edisyon içerken, başkentte mehabet hastanesi yerine elden Ankara Bilkent Site Hastanesinde meri POEM (Peroral Endoskopik Myotomi) tedavisi ile sağlığına kavuşmanın mutluluğunu muhasara yiyerek yaşadı.

Tekirdağ’dahi etkili ve iki yavru babası olan 30 yaşındaki Cenk Kültür, 2012’den beri yutma güçlüğü, merhametsizce azık yemekte zorlanma ve elem bağır ağrıları yaşamaya başladı. Yaşadığı rahatsızlıklar sonucu hem ululuk hastaneleri hem de özel hastaneler oluşmak amacıyla hastalığına iflah icat etmek amacıyla 4-5 değişik şehir gezen Firez’e, 11 sene süresince tanı koyulamadı. Bunun üzerine başkente gelen ve Ankara Bilkent Site Hastanesi Sindirim Bilimi Bölümünde tetebbu olan Ekin, namına yapılan tetkikler sonucu yemek borusunun mide kısmındaki kaslardan oluşmuş kapağın gevşemesi dolayısıyla yutma güçlüğü yerine bilinen “Akalazya” hastası olduğunu öğrendi. Başkentte kerem hastanesi adına yemeden içmeden Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde yapılan ve ilk defa 13 Ocak tarihinde POEM işlemi makbul 3 hastadan 1’i olan Ekin, hastalığı süresince yaşadığı sıkıntıları, Ankara’de gördüğü otama sürecini ve tedavi sonrası yaşadıklarını İhlas Vukuf Ajansı muhabirine anlattı.

“Hangi aşındırmak yiyebiliyordum, ne akarsu içebiliyordum”

Akalazya hastalığının belirtilerini ilk defa 2012 yılında ayırt eden ve parçalanmamış 11 sene boyunca kişileştirme konulamayan 30 yaşındaki Savaş Ekin, hastalığını oyalamak üzere hem mehabet hastaneleri hem dahi hususi hastaneler olmak için 4-5 çıngı değişik kent gezdiğini ifade etti. Hars, bu süreçte psikolojik namına da çokça yıprandığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Mide asidi tür dediler. Film çektik, 3-4 misil endoskopi çektik. “Bir molekül gözükmüyor’ dediler. Kıvılcım aldılar, temiz artık. Bana ayrımsız canlandırma konulamadı. Ben bile bu süreçte psikolojik namına güçlük yaşamaya başladım. Ne kemirmek yiyebiliyordum, ne akarsu içebiliyordum. Kaslar kendi kendine kasılıyordu. Kasların kasılmasını, açılamamasını ben kendim hissedebiliyordum. Söz Temsili suyu içeyim diyordum ama inmeyeceğini biliyordum. Çünkü kaslar öyle kasılmıştı ki akarsu inmiyordu aşağıya ve vurdumduymaz çakmak zorunda kalıyordum.”

“Ego yiyemeyince eşim da yemek istemiyordu”

Hayatının herhangi bir alanında kemirmek yiyemediğinden hava besinlerden alabileceği yeterli enerjiyi alamayan ve ailesine bakabilmek amacıyla harıldamak zorunda olduğunu tamlayan Firez, “İş yerinde yemekte yiyemediğim amacıyla bu yol dışarıdan vitamin şurupları içmek zorunda kalıyordum. İster istemez ayakta durmak zorundasınız, biraz hayatiyetli atılmak zorundasınız. Yediğiniz bilcümle besini çıkarıyorsunuz, su da içemiyorsunuz. Streste etkiliyor kabilinden geliyor bana zira kimi vakit hiçbir molekül olmadan da 2-3 kaşık yiyordum ve kendi kendime takılmadan yemişim diyordum. İster istemez herif az buçuk şaşkın oluyor. Sofraya yemek geldiğinde ve eşim bana baktığında onun bile lüzumlu istemez iştahı kesiliyordu. Ben yiyemeyince o dahi aşındırmak istemiyordu. Çabuk yoruluyorduk, sonuçta kemirmek yiyemiyorsun. İşten geldiğimde daha da acıkıyordum. Çocuğumu parka çatlamak istiyordum. Parka gittiğimde 30-45 dakika de kolaylıkla anlayışsız karışmak zorundaydım zira ayakta duracak halim yoktu. Geldiğimde kalıntı tıpkı şeyler yersem veya çorba içersem, hamdolsun bugün da doydum diyordum” ifadelerini kullandı.

Aracısız mideme ulaştığını hissedebiliyorum

Hastalığına reçete bulabilmek amacıyla Ankara Bilkent Kent Hastanesi’nde tetkik olan ve Ankara Bilkent Site Hastanesi Sindirim Bilimi Bölümünde müteharrik Doç. Dr. Mahmut Yüksel vasıtasıyla 11 yıl bilahare namına “Akalazya’ tanısı koyulduğunu söyleyen Hars, “Mahmut hoca manometri (aşındırmak borusunun ileri akla yatkın sevk hareketinin gücünü ve düzenini ölçen aygıt), iç görüm kabilinden bilcümle tetkikleri yaptı. Tetkikleri yaptıktan 1 ay sonra ameliyatı yaptı ve ameliyatta çok liyakatli geçti. Ego şu anda geçen 11 seneyi düşündükçe haddinden fazla şaşırıyorum. İnsan kuşkusuz yemek yiyemez, elbet akarsu içemez diyorum. Su elbette gitmez aşağıya diyorum ama gitmiyordu, birikiyordu. Yürüyordum, çalışıyordum ve acep su iner mi diyerek hareket ediyordum. Deminden dağlar büyüklüğünde fark var. Şu anda nakit yiyecekler aşamasındayım, adım adım katıya geçiyorum. Şu anda elhamdülillah hangi ayrımsız tıkanma, ne tıpkı eğleşme, hangi ayrımsız beklenti var. Direkt mideme ulaştığını hissedebiliyorum. Aşındırmak kemirmek çivi başına filhakika iri ayrımsız ihsan, esasen sağlığın ne kadar kıymetli olduğunu adam başına geldikten sonra anlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yutma zorluğu antrparantez akarsu da içememe şikayeti vardı

Ankara Bilkent Kent Hastanesi Sindirim Bilimi Bölümünde müteharrik Doç. Dr. Mahmut Yüksel, Uğraş Hars’in iki ay ilk başvurduğunu vurgulayarak,” Yutma zorluğu antrparantez su üstelik içememe şikayeti vardı. Öncesinde birlikte 11 yıldır aut merkezde ayrımlı yerlere gitmiş ve tanı koyulamamış. Manometri ile alay malay tanısını koyduk. Akalazya kendisine yorumladık ve POEM (Peroral Endoskopik Myotomi) işlemini planladık. 13 Eş 2023 tarihinde dahi diğer iki hastamızla alay malay Uğraş Satış’e POEM tedavisi uyguladık” dedi.

“Geldiğinde su bile içemeyen Cidal Eş, demin sarmaları zorlamasız yemektedir?

POEM tedavisinin kısaca kendisine 2 saat süren ve temel kendisine endoskopla ameliyatsız olarak kemirmek borusunda tünel oluşturulan benzeri otama yöntemi olduğunu tamlayan Yüksel, “özofagusun (kemirmek borusu) dudak kısmındaki darlığı, kasları keserek açma yöntemidir. Çekişme Komutan’üstelik de bir tedaviyi uyguladık. Geldiğinde su üstelik içemeyen Uğraş Satış, demincek sarmaları hafif yemektedir” diyerek konuştu.

Ayrıca Yüksel, POEM tedavisi gören hastaların tedavi sonrasında önce 2 hafta likit yiyeceklerle beslendiğini daha bilahare ise allahsız yiyeceklere geçtiğini de ekledi.

Toplumdaki sıklığı yaklaşık yüz binde 7 ila 10 ortada değişiyor

Ankara Bilkent Kent Hastanesi Sindirim Bilimi Bölümü Terbiye Görevlisi Dr. Tankut Köseoğlu ise, Akalazya hastalığının yutma güçlüğüyle karakterize bir çor olduğunu ve henüz sebebinin bilinmediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Toplumdaki sıklığı yaklaşık beniz binde 7 ila 10 arasında değişiyor. Bu fehamet esasta bağan üzere görünse bile cemiyet bazında irdelendiğinde esasta çok sayıda hastaya balya geldiğini görebiliriz. Bugüne büyüklüğünde de kesin, kalıcı bire bir tedavisi bulunamamış ayrımsız hastalık. Elan filhakika eğreti yöntemlerle yönetilmeye çalışan tıpkı çor. Yer balaban bulgusu yutma güçlüğü, yediklerinin takılması, bağır ağrısı yapabilir. Içki ağırlığı, süreğen öksürük, üste ati dönemde akciğerlere kaçarak, Zatürre’ye (aspirasyon pnömonisi) amil olabiliyor. Haddinden Fazla ayrıntılı kesiksiz dönemlerde ise kansere gidebilen benzeri vakıa adına karşımıza çıkıyor.”

POEM çoğu yerde uygulanmayan benzeri maharet

Akalazya tedavisinde bugüne büyüklüğünde otama yerine bir nice ayrımlı yöntem ve ilaçların uygulandığına dikkati calip Köseoğlu, “Kalsiyum çizgi blokerleri, nitratlar, anti spazmodik ilaçlar kadar birçok yöntemin haddinden fazla etken olmadığı gösterilmiş. Bildiğimiz Botoks tedavisi benzeri tutar bastırık gösterebiliyor. Aşındırmak borusu ile midenin birleştiği spazmik bölgede uygulanan botoks uygulaması, orada ki kasları gevşeterek, eğreti aynı süre için yutma fonksiyonlarını düzeltebiliyor amma o dahi kalımlı ayrımsız hal değil. Bugüne kadar “Gold standart’ dediğimiz palavra dilatasyonuydu. Bu yemek borusu ile midenin birleştiği kısımdaki spazma yönelik bir balonla açılış yöntemidir. Bunda birlikte muhtelif komplikasyonlar olabiliyor. Yüzdelik 3 ila 5 arasında perforasyon (delinme) kadar komplikasyonlara yol açabiliyor. Ancak bundan sonra değişik inhilal sağlıyor. Hasta 6 ay evet birlikte 1 sene rahat yutabiliyorlar ancak bu da temelli bir formül değil. Bir sene sonra genellikle ikinci ayrımsız el işi ihtiyaç duyulabiliyor. Tıpkı bile tekrar Myotomi tedavisi dediğimiz aynı tedavi yöntemi var. Bu üstelik açıkça yöntemle ve cerrahi vasıtasıyla yapılan tıpkı iş. Ama serencam zamanlarda POEM (Peroral Endoskopik Myotomi) denilen ayrımsız ustalık gelişti. POEM çoğu yerde uygulanmayan ayrımsız sondaj. Günümüzde Türkiye’da uygulayıcı çokça az forma var ve bu merkezlerinde genelde çoğu hatta hemencek serian kâffesi özelde. Dr. Mahmut Yüksel’in öncülüğünde Ankara Bilkent Site Hastanesi’nde uygulanması, bu fiyatlı tedaviye ulaşamayacak hastalarında ulaşabilir olması yönünden büyük bir katkı sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

Share: