Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Katipoğlu’ndan ‘Beta enfeksiyonu’ açıklaması

Bala Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Hidayet Katipoğlu, çocuklarda tanıdık Beta enfeksiyonunun tedavisine ait, “Tedavide destek tedavisi olarak odanın nemlendirilmesi, bereketli nakit tüketilmesi, kalıntı belli belirsiz besin tüketilmesi ve tatil önerilmektedir. Tanısı konulmuş hastalara ağızdan yahut iğne şeklinde antibiyotik tedavisi ve analjezik dağ düşürücü ilaçlar başlanabilir. Antibiyotik mutlaka 7-10 güne tamamlanmalıdır” dedi.

Beta enfeksiyonu ile ait uyarılarda bulunan Liv Hospital Ankara Bala Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Katipoğlu, söz konusu hastalığın ‘A Grubu Beta Hemolitik Streptokok’ denilen bakterilerin misil açtığı bulaşıcı aynı hastalık olduğunu belirterek, “Beta mikrobu alelhusus şita aylarında, sınırlı alanlarda ayrımsız arada kâin kişilerde, 5-15 gözyaşı arası öğrencilerde bademcik iltihaplanmalarına amil peki. Temiz kendisine hazırlanmamış dondurma üzere itici benzin ürünleri ve gayrı temiz sıfır soğuk içecekler enfeksiyon kaynağı tür. Argıt iltihabı durumlarının tahminî yüzdelik 10’u Beta mikrobu ile gerçekleşir. Beta mikrobu derbent enfeksiyonundan özgür yerine sinüzit, orta kulak iltihabı, kap belli belirsiz nesiç iltihabı, kemik iltihabı (osteomiyelit), menenjit, rahim iltihabı (endometrit) ve zatürreye birlikte faktör olabilir” ifadelerini kullandı.

HAVADA ASILI KALABİLEN DAMLACIKLARLA BULAŞABİLİR

Beta enfeksiyonunda çalışkan olan mikropların insandan insana öksürük, aksırık ve tıpkısı solunum yolu salgılarının havada somurtkan kalabilen damlacıkları ile bulaştığına özen calip Uzm. Dr. Katipoğlu, “Ekol çağı çocuklarının kısaca yüzdelik 10’unda hastalık belirtileri ortaya çıkmadan sırtçılık durumu meze konusudur. Taşıyıcılar kendileri boğaz iltihabı yaşamasa da bulaştırıcı olabilirler” diyerek konuştu.

BETA ENFEKSİYONUNUN SEMPTOMLARI

Uzm. Dr. Katipoğlu, hastalığın belirtileri ve tedavisine ait şu bilgileri paylaştı:

“Hastalık geçit ağrısı ve kırıcı ile başlar. 1-2 dolaşma içerisinde yutkunma güçlüğü ve beslenme bozukluğu gelişir. Keskin genelde önceki ahit başlar ve 38 derecenin üzerindedir. Hastada derbent ağrısı ile gelişigüzel özellikle çocuk hastalarda karın ağrısı, bulantı ve kusma gözlenebilir. Kavşak içine bakılınca bademcik ve boğaz üzerinde beyaz zehir lekelenmeler, şişmiş ve kızarıklık görülebilir. amma velakin hastanın boynunda ve para cüzdanı altında ele gelen yetik lenf bezeleri hissedilebilir. Hastalığın tanısı araştırı bulguları, kan testleri ve geçit kültürü ile konulur. Argıt kültürü hele taşıyıcılığın araştırılmasında önemlidir. Derbent kültürü,  uygulanabilen merkezlerde yıpranmamış gelişen enfeksiyonun türünün belirlenmesinde etkin ayrımsız yöntemdir. Boğaz kültürü yapılmasa da klinik taharri ve vücuttaki iltihabın bakteriyel (antibiyotiklere yanıt veren) olup olmadığı için düşün veren içki testleri ile tanı konularak antibiyotik tedavisi başlanabilir. Mikrobun kesin tanısı üzere boğaz kültürü değerli ölçün olsa birlikte, ekin testi yapılamayan yerlerde tedaviye başlayabilmek için özgür zaruret değildir. Tedavide destek tedavisi namına odanın nemlendirilmesi, verimli nakit tüketilmesi, bulaşık yeğni gıda tüketilmesi ve istirahat önerilmektedir. Tanısı konulmuş hastalara ağızdan yahut iğne şeklinde antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici dağ düşürücü ilaçlar başlanacaktır. Antibiyotik katiyetle 7-10 güne tamamlanmalıdır. Bademcik yahut boğaz bölgesinde apse gelişmesi yerinde apsenin boşaltılması birlikte gerekebilir. Enfeksiyonun önlenmesinde kesinleşmiş bire bir formül olmamakla birlikte argıt enfeksiyonu olan bireylerden uzak durarak mikrop içeren damlacıklara maruziyet azaltılabilir. Hijyenik koşullarda hazırlanmış dondurma aynı ürünlerin geçit enfeksiyonu riskini artırmadığını gösteren icraat mevcuttur.”

ZATÜRREYE ETMEN OLABİLİR

Boğaz hastalığının eyyam içerisinde sinüzit, ölçülü kulak iltihabı, batar hastalıklarına faktör olabileceğini dile getiren Uzm. Dr. Katipoğlu, “Bazı hastalarda argıt enfeksiyonunun 2. gününden sonra mikrobun salgılayabildiği toksinler neticesinde al ten döküntüleri ile seyreden aynı tabela gelişebilir. Bu duruma zer hastalığı denir. Bu uzanım 1 hafta kadar sürebilir. Beta enfeksiyonu nâkil hastaların aynı kısmında hastalığın geçmesinden 2-12 hafta sonra ateşin mafsal romatizması ve ihtisas iltihabını içeren Akut Romatizmal Yara (VUZUH) denilen ve hastayı detaylı yıllar süresince etkileyen aynı kapsam gelişebilir.  Tekrar hastaların bire bir kısmında hastalık iyileştikten 2-12 hafta içerisinde gelişen alçak, temelli ihtimalî böbrek iltihabı durumu gelişebilir. Ahali beyninde argıt iltihabı kalbine vurmuş, eklemlerine vurmuş, böbreklerini çürütmüş denen vaziyetler bu komplikasyonlardır ve kısık esenlik sorunlarıdırlar. Çor geçtikten ahir 2-12 hafta içerisinde gelişebilecek, eklemlerde şişik-dert, yürüme güçlüğü, bulantı gaseyan, halsizlik, idrara çıkamama, kanlı idrar ika, ekstrem halsizlik, çarpıntı, bayılma, sine ağrısı kadar durumlarda dahi esasen çabucak benzeri afiyet kuruluşuna başvurulmalı ve hastanın yakın evvelce geçit iltihabı geçirdiği bilgisi afiyet çalışanına bildirilmelidir” açıklamasında bulundu.

Share: