ASKON Umumi Başkanı Orhan Okumuş, hareket bölgesini müzakere etti Açıklaması

Küçük Asya Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Münevver, “Acılarımızın üstesinden süzülmek ve bu şehirlerimizi baştan mamure edebilmek amacıyla bundan sonra çalışmalı, artık gayret etmeliyiz. Gerekirse bölgeye özel teşvikler verilerek bu iller canlandırılmalı, yeniden inşası ile birlikte kazançlı adına ayaklandırılmalı.” ifadesini kullandı.

Okumuş, beraberindeki astronomi ile depremden etkilenen Adıyaman ve Malatya illerinde kontrol istirdat ve çökme kaldırma çalışmalarının yapıldığı yerlerde istirdat ekipleriyle görüştü, depremzedelerin ihtiyaçlarını dinledi.

Açıklamada, depremin etkilerine ait görüşlerine kayran verilen Kültürlü, Kahramanmaraş merkezli depremlerin “son yüzyılın afeti” olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Açık bire bir coğrafyada binlerce insanımızı vurdu. 130 atom bombası etkisinde, az daha Almanya’nın mesaha büyüklüğünde 300 kilometrelik alanda 15,2 milyon insanımızı etkiledi. Bütün diğer berrak elverişsiz içi hasılamızın yüzdelik 10.1’ini gerçekleştiren 10 ilimiz etkilendi. Bu 10 ilimiz antrparantez, yüzdelik 1,15 puanlık büyümemize katkı sunuyordu. 254,2 bilyon teklik ihracatımızın yüzdelik 10,9’u, yani 27,6 bilyon doları bu illerimizden geliyordu. Özellikle Gaziantep ilimiz 11,2 milyar dolar ile oldukça çok ayrımsız ulama sunuyordu.

Bu verilere baktığımızda, ayrımsız dakika öne yaralarımızı sarıp illerimizi baştan kalkındıramazsak umumi nema hedefimizden yüzde 1’lik aynı kaybın yaşanacağı gözüküyor. Bu da çokça kırıcı tıpkısı ululuk. Antrparantez, depremzede 10 ülke 176,4 milyar liralık ile yüzde 7,5’lik alacak ifa dilimine sahipti ve esasen bankalardaki mevduatın yüzdelik 6,9 oranına balya gelen 567,7 bilyon lira bölümü bu 10 ilde bulunuyor.”

“Özel teşvikler ile bu bölgeler canlandırılacaktır”

Orhan Aydınlık, bütün bu verilerin “3 ila 5 milyar dolarlık bir ekonomik kaybın bahis konusu olduğunu, vergiden bankacılığa, büyümeden gayri milli hasılaya kadar kazançlı noktada etkileri olacağını” gösterdiğini belirtti.

Okumuş, “Bu şuur ile acılarımızın üstesinden gelmek ve bu şehirlerimizi yeniden imar edebilmek amacıyla imdi çalışmalı, artık hız etmeliyiz. Icabında bölgeye özel teşvikler verilerek bu iller canlandırılmalı, yeniden inşası ile gelişigüzel konuşu yerine ayaklandırılmalıdırlar. Depremin evvel gününden itibaren bölgede büyük tıpkısı uğraş veriliyor. Buna bizatihi şehadet etmiş bulunuyoruz. Acılarımızı bittabi telafi edebilmek pres, devlet ve budun umum ele vererek bu edisyon günleri da aşacak ve bu şehirlerimizi bütün alay malay yaşatacağız.” ifadelerini kullandı.

ASKON namına depremin önceki gününden itibaren birlik şubeleri ile birleştirme olduklarını ve depremzede iller ile şubelerini eşleştirerek AFAD ile koordineli bire bir şekilde müstelzim ihtiyaçlar üzerine arkalama tırlarını, kargo uçaklarını, gelişim makinelerini, ana besin maddelerini, giyecek meşrubat, istinas, su, savmak ve bir ürünleri tedarik ederek sürekli bölgeye çıkardıklarını bildiren Entelektüel, “12 uçak, 1.528 tır, 76 gelişim makinesi, 987 ehlihibre ve fahri kol, 865 özel hafriyat ve kurtarma ekibi ile sahada olduk. Acılarımız iri, milletçe başımız salim olsun, Cenabıhak devletimize ve milletimize arıza vermesin. baş başa balaban ayrımsız dayanışma ile tekrardan ayağa kalkacağımıza inancımız tamam. ASKON olarak elimiz sürekli bu bölgede olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Deprem bölgesinde temaslarda mevcut ASKON Genel Başkanı Işıklı’a genel şekil umumi heyet üyeleri, şube başkanları ve temsilcileri, Zihayat ASKON yönetimi birlikte eşlik etti.

Share: