Aksaray Valiliği cenaze sonrası ağırlama yemeğini yasakladı

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, mazi Somuncu Ata Külliyesi’nde Emine Çağlak’ın cenaze namazına katıldı. Vali Aydoğdu, salat sonrası il kararıyla Aksaray’üstelik cenaze yemeklerinin yasaklandığını açıkladı. Bununla ilişkin dahi il aracılığıyla lazım kurumlara ‘genel emir’ adı altında alfabe gönderildi.

“YEMEK İKRAM ETMEZSEN AYIP TAMAM DİYE KREDİ ÇEKİYORLAR”

Vali Aydoğdu, yasakla ilişik şunları söyledi: “Aksaray’de tıpkısı esnafımızın annesinin cenaze namazını kıldık. Bizim dinimizden, medeniyetimizden ve kültürümüzde cenaze olduğunda tıpkı dakika geçmiş aceleci benzeri şekilde yıkayıp defnetmemiz gerekiyor. Hocalarımız ve büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla Sefir efendimiz cenaze evine kemirmek gönderirmiş. Sonuç zamanlarda Türkiye genelinde abus tıpkı uygulama var. Cenazesi olan gelenlere yemek izzetüikram ediyor. Cenazede birkaç olduğunda sorun namevcut. Amma 200 ile 300 birey aynı araya geldiğini düşündüğümüzde maddesel durumu mebzul olmayan çevresinden namus borcu alıyor evet dahi gidip emniyet çekiyor. Bu hatalı geleneği ayrımsız resmi yazıyla önder ile müftülerimiz ve sivil topluluk kuruluşlarıyla istişare ederek Aksaray tıpkısı misil olsun istedik ve bu uygulamaya sonuç veriyoruz. Cenazede bize düşen dua okuyup başsağlığı arzu etmek ve vazifemizi yaptıktan bilahare oradan ayrılmaktır. Cenaze evinde güya hezel havasında yemek yenmesini özlemek evet üstelik ikramı araştırmak cenaze sahibinin bile bu psikolojiyi içerisine girip bu mahcubiyet içerisinde, ‘Ben yemek ağırlama etmezsem gelenlere eksiklik olur’ diye sağdan soldan namus borcu alması ve bankadan emniyet çekmesi kabul edilir bir molekül değil.”

“UYGULAMANIN TÜRKİYE’YE DENK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Uygulamanın az geneline kat sayi olacağını belirten Aydoğdu, “Biz yazılarımızı hazırladık. Vatandaşlarımızdan da bu konuda çokça pir tepkileri birlikte oldu. Zira onlar da zora düşüyordu. Dalan, kaza ve köylerde cenaze sahiplerinin yemek vermesini ortadan kaldırıyoruz ve yasaklıyoruz. Bir evde cenaze varsa 3 zaman mahalleli komşu ailenin acısı olduğu üzere mutfağa giremez ve yemek yapamaz diye komşulardan yemekler gelirdi. Bu evire çevire anane bugün yerini cenaze sahibinin yemek verme merasimine dönüşüyor. Bu bile içtimai vahim sıkıntılara misil açıyor. Site kendisine önce uygulama Aksaray’da başladı. Cenaze namazı kıldıran imama ricada bulunduk. Müftümüzde özge imamlarımızı toplayıp talimatları bildirecek. Hep cenaze namazlarında sonradan bunun kusurlu aynı uygulama olduğunu ve Peygamber efendimizin sünnetinin cenaze evine aşindirmak yapılıp götürülmesi bütün vatandaşlarımıza bildireceğiz. Bence bu akıllıcasına uygulamaları her yerde akilane aynı şekilde uygulamamız lazım. Acın varken tıpkı taraftan bile mevrut insanlara yemek yedirme derdinde olmamalıyız. Bu uygulamanın bütün Türkiye’bile yaşit olacağını düşünüyorum. Çünkü insanın fıtratına makul. Sıradan yerlerde biliyorsunuz 200 ile 300 evet bile 500 kişi taziyeye gidiyor. Bu durdum 3 dolaşma sürüyor. Koyunlar ile koçlar kesiliyor. Şimdi ayrımsız acıyı paylaşma duygusundan tıpkı yemek merasimine dönen aynı cenaze törenleri görüyoruz. İşin elhak bu buut bize yakışmıyor. Uygulamanın halkımızda ve insanlarımızda konuşurken ve bakarken de haddinden fazla olumlu artı ayrımsız etkisinin olduğunu gördük ve çok bahtiyar olduk” diyerek konuştu.

Share: