17. ICC Türkiye Tahkim Günü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Komutan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu, Milletlerarası Tecim Odası (ICC) Milletlerarası Berkitme Divanı’na Türkiye’den 9 hakem atandığını belirterek, “ICC’nin hakem atamalarında, ülkemiz hukukçularına elan aşkın vadi vermesini bekliyoruz, istiyoruz.” dedi.

TOBB ile ICC Uluslararası Tahkim Divanı iş birliğiyle planlı, alanında uzman hakemleri, amme, hür teşebbüs ve ticaret odalarının hukuk müşavirlerini, yargıtay üyelerini, hakimleri, avukatları ve akademisyenleri tıpkı araya getiren “17. ICC Türkiye Berkitme Haset Konferansı” başladı.

Toplantının açılışında mütekellim Ayhan Zeytinoğlu, ICC’nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması amacıyla çalışan bildirme büyük hareket dünyası kuruluşu olduğunu kaydederek, kurulduğundan bu yana aradan güzeşte 102 yılda, 100’den aşkın ülkede, 45 milyondan çok şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı oyun haysiyet kuzuluk geldiğini söyledi.

ICC’nin kuruluşundan bu yana global ticaretin gelişmesi için bir nice farklı oluşuma imza attığını dile getiren Zeytinoğlu, “ICC’nin Türkiye Milli Komitesi, 1934’te müesses olup, TOBB çatısı altında faaliyet göstermektedir. Türkiye Milli Komitesi, dinç ve köklü aynı milli yarkurul adına, tafsilatlı yıllardır ICC faaliyetlerini Türk hareket dünyasının hizmetine sunmaktadır.” diye niteleyerek konuştu.

Zeytinoğlu, ICC Uluslararası Tahkim Divanı’nın bu oluşumun yeryüzü kebir organlarından olduğunu kaydederek, divanın, arsıulusal ticari ihtilafların çözümlenmesi bakımından dünyanın önde mevrut merkezlerinden olduğunu anlattı.

“Takviye yardımıyla arsıulusal aracısız sermaye girişi arttı”

Ayhan Zeytinoğlu, ICC Milletlerarası Takviye Divanı’nın işleyişinden, örgütlenmesinden ve iş dünyası için öneminden bahsederek, şöyle bitmeme etti:

“Berkitme konusu gelişim dünyası açısından önemlidir. Zira hem mutluluk içi, hem de ülkelerarası hareket bağlantılarımızı kurarken, güvencede gelmek isteriz. Yatırım ortamının genişlik heybetli unsularından biri, sözleşmelerden kaynaklı yükümlülüklerin garanti altına alınmasıdır. Özellikle uluslararası yatırımcılar için, enerjik bir sağlamlaştırma müessesinin varlığı, olmazsa olmazdır. Sözleşmelerin çeşitlendiği, teknolojik transferlerin önem kazandığı, ticari sırların ve know-how’ın şirketleri benzeri etap öne taşıdığı iş dünyasında, bilgi, ticari hayatın ortasına yerleşmiştir. İşte bu sebeple gelişim dünyası kendisine, tahkimi, envestisman ve ticaret için çokça kıymetli bir enfrastrüktür ve güven mekanizması adına görüyoruz.”

Zeytinoğlu, tahkimin de sayesinde, elan evvel yılda 1 bilyon dolar olan doğrudan toptan envestisman girişinin 10 milyar doların üstüne çıktığını belirterek, Milletlerarası Sağlamlaştırma Sistemi’nin bu açıdan cesim aynı garanti olduğunu vurguladı.

“Hakem atamalarında Türk hukukçulara elan çok saha verilmesini istiyoruz”

TOBB Başkan Yardımcısı Zeytinoğlu, Uluslararası Takviye Divanı’nda, 2021’da Kovid-19’a rağmen 840 kullanılmamış berkitme davası ve 157 saf sağlamlaştırma davasının görüldüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:

“2021’bile toplam 2 bin 200 canip ve 1.525 hakemle davalar görülmüştür. ICC Divanı yoluyla atanan hakemlerin yüzde 40’ı karı olmuştur. Türkiye, 37 tarafla, bu kapsamda evvel 20 ülke arasında yer almıştır. Ayrıca, ülkemizden 9 hakem atanmış ve 3 sevgili birlikte ülkemizde görülmüştür. Bu konferansımızda de özellikle afişe etmek isterim kim ICC tahkiminin iyi benzeri müşterisi kendisine, ICC’nin hakem atamalarında, ülkemiz hukukçularına elan fazla saha vermesini bekliyoruz, istiyoruz. Yayımlamak isteriz ki Türkiye’dahi dahi nahiye adliye mahkemeleri ve Yargıtay’ın ICC’nin çalışmaları konusunda az çok muhteşem katkıları bulunmaktadır. Bu kurumlarımızın parçalanmamış yöneticilerine teşekkürname ediyoruz ve pozitif tutumlarının devamını bekliyoruz.”

Zeytinoğlu, TOBB ve ICC Türkiye namına, tahkimin bilinmesi ve yaygınlaşması için çalışmayı sürdürdüklerini ve bu faaliyetleri bitmeme ettireceklerini anlattı.

“İş dünyasının ihtiyaçlarını anlıyoruz”

ICC Uluslararası Takviye Divanı Başkanı Claudia Salomon bile sınırlararası ticaretin artmasından bahsederek, anbean yükseliş gösteren global ticaretin zaman zaman ihtilafları bile birlikte getirdiğini söyledi.

Salomon, “ICC Uluslararası Tahkim Divanı ihtilafları kaplamak için onlarca ülkede davalar görmektedir. Berkitme davaları 125’ten fazla şehirde gerçekleştiriliyor. Aralarında Ankara ve İstanbul da var. Kararla vakit kaybetmeden İngilizce, Almanca veya İspanyolca ile sadık değil. 13’ten aşkın dilde oluyor bu kararlar.” diye niteleyerek konuştu.

Şirketlerin sebep ICC’ye güvendiğine değinen Salomon, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çünkü seçme coğrafyaya ilişkin olmayan, siyasi tıpkı oryantasyonu yoksuz ayrımsız kuruluş. Toptan namına hisse senedi dünyasının ihtiyaçlarını anlamaktayız. 120’den aşkın ülkeye ilişik birçok hakemimiz var. Takviye mahkemeleri sonuç merhale asıl aynı vazifeyi hesabına getiriyor. ICC kurallarına bakarak rastgele değişmeyen taraflara verilirken banko hakem heyetinin ayrıntılı incelemesinin sonucunda bu yapılıyor. Gerekçelerin kesin olması gerekiyor. Davaya icra vekili birey bahis ile alakadar tek öz bilmiyorsa birlikte tahkimin bu karara pekâlâ ulaştığını okuyunca anlayabiliyor.”

Salomon, anne hedeflerinin “toptan ticarette ihtilafların çözülmesi” olduğunu sözlerine ekledi.

Share: