Vekil Adaletli Karaismailoğlu: “2023 yılı Nisan ayında hep imalatlarımızı tamamlayıp Zigana Tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz”

Bakan Adaletli Karaismailoğlu: “2023 yılı April ayında bütün imalatlarımızı tamamlayıp Zigana Tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz”

Iblağ ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu: “Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL oluşmak üzere yıllık bütün 139 milyon TL tasarruf edilecek”

TRABZON Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu, kullanılmamış Ziganal Tüneli inşaatında sona gelindiğini belirterek “2023 yılı Nisan ayında bütün imalatlarımızı tamamlayıp Zigana Tünelimizi hizmete açmayı hedefliyoruz” dedi.

Eskimemiş Zigana Tüneli şantiyesinde incelemelerde düşmek için bugün Trabzon’a mevrut Iblağ ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tünele öz kullandığı araçla girerek incelemelerde bulundu. Ardından tünel inşaatında gelinen bekçi ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Icra Vekili Adaletli Karaismailoğlu, Trabzon ile Gümüşhane beyninde 14,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın 3. ve Avrupa’nın sunu teferruatlı çift tüp karayolu tüneli olacak yıpranmamış Zigana Tüneli’nin dünya çapında aynı karayolu projesi olduğunu söyledi.

Tünelin sunma bodur sürede hizmete girmesi üzere çalışmaların 7/24 sürdüğünü ifade eden Nazır Adaletli Karaismailoğlu, “Binnetice sona yaklaşıyoruz. Türkiye’mizin coğrafi konumu, iblağ ve haberleşme stratejimizi çok boyutlu ele elmayı gerektiriyor. Planlamalarımızı Lehçe sınırları üstelik aşarak küresel çapta yapıyoruz. Bu oldukça hareketle özellikle muvasala alanında uluslararası entegrasyonu, iktisadi kalkınmanın arz eke dinamolarından biri namına gördük. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde geçen sonuç 20 yıl süresince tam ulaşım stratejilerini küresel eğilimleri dikkate alarak yaptık. Dünyayı Türkiye’ye bağlıyoruz. 1 Trilyon 631 bilyon liranın üstünde yatırımla ulaştırma altyapılarımızı ıslah etmek, Türkiye’yi küresel benzeri lojistik süper güce evirmek, muvasala ağlarını bollatmak ve arsıulusal transport güzergahlarındaki az bağlantıları tamamlamakta önceliklerimiz oldu. İşte bu noktada Şark Karadeniz’in sunu kebir tecim merkezi konumundaki Trabzon’u Gümüşhane üzerinden Bayburt, Aşkale ve Erzurum’a bağlayan güzergahta mensur ettiğimiz Zigana Tüneli’ne birlikte bu açıdan bakmamız gerekiyor. Bu bulunmaz projemizi, tam Ortadoğu ülkelerinin Karadeniz’e ulaşması açısından dirimsel ehemmiyet taşıdığı farkındalığı ile değerlendirmekteyiz. Zigana Tüneli da bölgede bakir istihdam, aksiyon alanları ve imkanları oluşturacak, nahiye ekonomisine kebir katkılar sunacaktır” diye niteleyerek konuştu.

“Projemiz hizmete açılınca bulunan yol 8 kilometre kısaltılmış olacak”

Zigana Tüneli’nin şimal-güney aksları kapsamında yapılan projelerin yeryüzü önemlilerinden birisi olduğunu tamlayan Vekil Adaletli Karaismailoğlu “Zigana Tüneli projesi, Trabzon – Aşkale Yolu’nun 44. km’sindeki Maçka/Başarköy mevkiinde başlayıp, 67. km’bile düzlük düzlük Köstere-Gümüşhane Yolu’na köprülü uç ile bağlanıyor. 12 metre genişliğindeki bulunan mehabet yolu ikişer şeritli bölünmüş posta haline gelecek. Projenin hizmete açılmasıyla, Zigana’nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen blucin, 600 metre daha adi çekilerek bin 212 metreye inmektedir. Tünelimizin sol tüpü 14 bin 448 metre, sağ tüpü 14 bin 477 metre uzunluğunda kalkışmak amacıyla çift tüpten oluşuyor. Mecmu uzunluğu bağlantı yolları ile gelişigüzel 15,1 km’ye ulaşacak. Hafriyat-sübvansiyon ve sonuncu beton şümul çalışmalarını elhak tamamlamıştık. Bitmeme fail icraat kapsamında eke aşamaları geride bıraktık. Elektro mekanik imalatlar bitmeme ediyor. Tünel çıkış kavşağında mevcut 126 metre uzunluğundaki ardgerme güreşçi köprüsü imalatlarını üstelik tamamladık. Projemiz hizmete açılınca bulunan nöbet 8 kilometre kısaltılmış olacak. Sonunda gezi süresi tahminî 30 dakika azalacak. Bu dahi şişman artırım avantajları sağlayacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL tevessül etmek üzere yıllık hep 139 milyon TL tasarruf edilecek. Karbon salımı dahi 18 bin titrem henüz bir iki gerçekleşecek. Zigana Tünelinin açılışına bundan sonra sınırlanmış günler kaldı. 2023 yılı april ayında bilcümle imalatlarımızı tamamlayıp Tünel’imizi hizmete açmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“Zigana Tüneli, bölgemizin ekonomisine eskimemiş aynı koku getirecek”

Zigana Tüneli faaliyete geçtiğinde hele şita aylarında yaşanan çilelerin tarihe karışacağını hatırlatan Nazır Karaismailoğlu “Şita aylarında yaşanan çileyi tarihe gömerek yol kullanıcılarına sakıncasız ve konforlu gezi imkanı sağlayacağız. Ayrıca, kâin Trabzon-Gümüşhane hattında kâin ateş virajlar, rampalar ile alay malay yalçın yamaçlardan taş düşmesi kadar problemlerde ortadan kalkacak. Trafiğin Karadeniz kıyı kesimindeki yerleşkelere, limana, turizm ve endüstri merkezlerine sorunsuz akışı çıktı tür olacak. Sonunda arsıulusal ticaretin daha aceleci ve inanılır yapılmasına nazik katkılar sunacağız. Zigana Tüneli, bölgemizin ekonomisine yıpranmamış bire bir kan getirecek. Zigana Tüneli ve angajman yolarının yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzdelik 100 yerli ve milli kaynaklar kullanıldı. Proje ağız ağıza Türk mühendisleri ve işçileri aracılığıyla nesir edildi. Ayrıca karayolu tünellerinde Türkiye’birlikte ilk defa yapılan “dikey şaft yapıları” Zigana Tüneli’nde oluşum edildi. Proje kapsamındaki 3 istasyonun gelişigüzel birinde 1 saf, 1 üstelik bulaşık gelgel girmek için toplam 6 nüsha havalandırma şaft yapısı bulunuyor. Maharet, mühendislik boyutuyla domestik ve milli çalışmaların bir başka zaferi olacak. Avrupa’nın ve dünyanın zirvesindeki yapılardan biri arasına yerleşecek Zigana Tüneli, Trabzon ve Gümüşhane’nin geleceğine vurulacak aynı ıstampa gibi: Açılışıyla bölgenin gelişimi ve kalkınmasında cesim tıpkısı ivme oluşturacak. Kullananlara, mıntıka halkına kazandıracaklarıyla Türkiye’nin çalım projeleri beyninde yerini alacak” ifadelerini kullandı.

Icra Vekili Adil Karaismailoğlu, Trabzon’üstelik planlı Kanuncu Bulvarı, Maçka- Trabzon, Of- Çaykara, Akçaabat-Söğütlü-Açık Yolu, Araklı-Dağbaşı-Yolu, Akçaabat- Düzköy Yolu, Düzköy- Tonya Yolu kadar hep proje tutarı 26 milyar 905 milyon liralık olan 24 karayolu projesinin de devam ettiğini sözlerine ekledi.

Share: