1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapı güvenliği erdemli teknolojiyle 24 saat izleniyor

Dünyanın sunma uzun mutedil açıklıklı asık köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, yapı güvenliğinin takibini sağlayan teknolojik unsurlarıyla da öne çıkıyor.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümünde 18 Mart 2022’da hizmete açılan 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü’nün eksiksiz ana ve alt sistemleriyle otoban bağlantıları, Asya yakasında inşa edilen Asıl Taharri Merkezi’nden 331 alıcı ve monitörle efdal uygulayım bilimi sayesinde okunabilen izleniyor.

Rum Ajansı ekibince görüntülenen Temel Arama Merkezi’ne mütenavip olarak saf afet üzere yabansı durumlarda devreye girecek ikinci taharri merkezi ise Asya Bakım İşletme Merkezi’nde düzlük alıyor.

Otoban ve güreşçi köprüsü üzerindeki bütün altyapı sistemleri, ilk defa bu projede kullanılan fiber gözlükçü kablo zehir ile entegre edildi. Projede muteber hep mimari tasarımları, yine projede ilk defa geçerli trafik ve meteorolojik riziko analizleri yapılarak gidiş geliş güvenliği en üst seviyeye çıkarıldı.

Anne Arama Merkezi’nde projeye hususi olarak mutasavver ve tüm madun sistemlerin biricik küşayiş yüz üzerinden yönetimini sağlayan Merkezi Denetim Taharri ve Marifet Cem Sistemi (SCADA) devreye makbuz. SCADA, encam teknolojiye erbap Yapı Sağlığı İzleme Sistemi ile Ulusal Ecir Toplama Sistemi’ne entegre edildi.

Tüm madun sistemlerden toplanan veriler, toptan kesintisiz bilim merkezi standartları seviyesini belirleyen “TIER 3” seviyesinde kurulan esas bilim merkezinde depolanıp işleniyor.

Doğal kıyamet amacıyla kurtarma merkezi ve bileşimli zekayla müdahale

Doğal kıyamet ve benzeri durumlarda hudayinabit olarak devreye eksiltmek için hazırlanan ve TIER 3 seviyesinde tasarlanan Öfke Kurtarma Merkezi üstelik akıcı ayrımsız faaliyetler yönetimi sağlıyor.

Türkiye’bile önce, dünyada ise sayılı projelerde geçer not “LED Otoban Tenvir Sistemi”yle erke tasarrufu sağlanırken, karbondioksit salınımının önüne geçiliyor.

Anne Arama Merkezi’nin alanında bilirkişi operatörleri vasıtasıyla izlenerek yönetilen uslu erişim sistemleri kapsamında güreşçi köprüsü üstünde 98 termal alelhusus görüngü algılama kamerası yerleştirildi. 8’i köprü kulelerine kâin 39 yüksek çözünürlüklü PTZ kameranın yanında otoban kavşak bölgelerine yerleştirilen 52 görüngü algılama kamerası ve gişe merkezlerinde mevcut 10 canlı PTZ kamerayla gidiş geliş seyri 24 saat sevk ve yönetim ediliyor.

Otoyolun kavşak bölgelerinde ve köprünün methal ve çıkışlarında kâin 24 değişken ide işareti ekranı ve 10 değişken trafik işareti ekranı kayran alıyor.

Otoban ve güreşçi köprüsü üstünde gerçekleştirilen hizmet, tamir çalışmalar esnasında veya gidiş geliş kazası, cuşiş kabilinden gösterişsiz üstü durumlarda bu ekranlar üzerinden sürücüler trafik güvenliği için entelekt olarak bilgilendiriliyor.

Köprünün yapısal sağlığının kontrolü ise 27 farklı anten grubundan oluşan ve bin 80 sensörden elde edilen müdrike verileri faal Bina Sağlığı İzleme Sistemi ile sağlanıyor. Şekil tarafından işlenen verilen sayesinde köprünün aktüel durumu müdrike yerine izlenip bakım, onarım ve planlamaları optimize edebilen tasarım araştırmaları gerçekleştirilebiliyor.

Sistem altyapısı yardımıyla köprü üzerindeki 4 ayrı meteoroloji istasyonu ile ölçümü yapılan rüzgar şiddetinin güç seviyede arttığına ait haber alındığında, gizli buzlanmaya etmen olabilecek hava değişimine ilgili veri belirleme edildiğinde, otoban üzerinde bulunan değişken plan işareti ekranlarından sürücülerin hızlarını düşürmesine yönelik uyarı mesajları bireşimli zeka destekli gidiş geliş idare sistemi ile resen gösterim yerine yayınlanıyor.

Köprünün teknolojik altyapısı ve teknolojik bütün altyapısına umum entegre veri iletişim ağı ile bireşimli zeka destekli nazik veri işleme kapasitesine erbap tıpkısı işletme organizasyonu oluşturuldu.

Rutin sıfır aynı ebat yaşandığında sistemler alarm veriyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nün asılı köprü mühendisi Şeyma Serin Okur, Esas Taharri Merkezinde işyar eksper operatörlerin, köprüde rutin sıfır tıpkı genişlik yaşandığında alarma geçtiğini söyledi.

Kısa sürede görevlilerin duruma müdahale ettiğini tamlayan Kari, “Köprünün strüktürel sağlığının kontrolü ise sensörlerden elde edilen yargılama verileri çalışan yapısal esenlik izlem merkeziyle sağlanıyor. Bu bütün sayesinde köprünün aktüel durumu anlık adına izleyebiliyoruz.” dedi.

Trafiğin güvenliğini sağlayabilmek üzere sürücüleri köprüdeki dijital ekranlardan yönlendirdiklerini bildiren Okuyucu, “Söz Gelişi rüzgar yükü arttığında yani güreşçi köprüsü üzerindeki hava bilgisi istasyonlarından hakeza tıpkısı olgun alındığında sürücülerin güvenliğini sağlayabilmek için bu ekranlar üzerinden hızlarını azaltmaları yönünde bilgiler gönderebiliyoruz.” ifadesini kullandı.

Kari, köprünün diğer öne sâdır teknolojik özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kuleler ve tabliyelerin olduğu noktalarda, birleşim noktalarında hidrolik tamponlar bulunuyor. Sarsıntı esnasında bu hidrolik tamponlar sensörler yoluyla çalışkan ağıl geliyor ve köprünün tabliyelerinin enine yönde hareket etmesini engellemiş oluyor. Ayrıca kulelerin bulunduğu peş bloklarda aktif kitle sönümleyicilerimiz var. Bunlar de yine deprem esnasında kulelerin enine yöndeki hareketlerini engelleyerek ve salınımını azaltarak depreme cebin tıpkısı direnç oluşturuyor. Esas Taharri Merkezi’nde yeryüzü beribenzer olumsuzluktan deprem ve saf facia kadar yeryüzü nazik olumsuzluğa kadar bunlara cebin bire bir ilaç alabilecek şekilde yekpare bildirimler buraya düşüyor ve lüzumlu işler gerçekleştiriliyor.”

Share: