1915 Çanakkale Köprüsü’nün bina güvenliği efdal teknolojiyle 24 saat izleniyor

Dünyanın bildirme detaylı itidalli açıklıklı muallak köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, bina güvenliğinin takibini sağlayıcı teknolojik unsurlarıyla dahi öne çıkıyor.

Çanakkale Bahir Zaferi’nin 107. yıl dönümünde 18 Mart 2022’da hizmete açılan 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tekmil temel ve madun sistemleriyle otoyol bağlantıları, Asya yakasında inşa edilen Temel Taharri Merkezi’nden 331 müşteri ve monitörle efdal uygulayım bilimi sebebiyle kıvrak izleniyor.

Küçük Asya Ajansı ekibince görüntülenen Temel Kontrol Merkezi’ne mütenavip adına natürel kıran kabilinden alışılmadık durumlarda devreye girecek ikinci taharri merkezi ise Asya Hizmet İşletme Merkezi’nde kayran alıyor.

Otoban ve güreşçi köprüsü üzerindeki cümle altyapı sistemleri, ilk kez bu projede mergup fiber gözlükçü kablo ağı ile bütünleşmiş edildi. Projede makbul bütün mimari tasarımları, tekrar projede ilk defa muteber trafik ve meteorolojik risk analizleri yapılarak gidiş geliş güvenliği en son seviyeye çıkarıldı.

Ana Kontrol Merkezi’nde projeye özel adına tasarlanmış ve yekpare zir sistemlerin bir tane aleniyet beniz üzerinden yönetimini sağlayan Merkezi Teftiş Kontrol ve Veri Cem Sistemi (SCADA) devreye makbuz. SCADA, müstakbel teknolojiye sahip Çatı Sağlığı İzleme Sistemi ile Ulusal Ecir Cem Sistemi’ne entegre edildi.

Tüm madun sistemlerden toplanan veriler, küresel selis malumat merkezi standartları seviyesini belirleyen “TIER 3” seviyesinde kurulan temel bilgelik merkezinde depolanıp işleniyor.

Doğal kıran için istirdat merkezi ve yapay zekayla engelleme

Doğal kıran ve aynı durumlarda bizatihi namına devreye temizlemek amacıyla hazırlanan ve TIER 3 seviyesinde tasarlanan Coşkunluk Kurtarma Merkezi de kesintisiz tıpkı faaliyetler yönetimi sağlıyor.

Türkiye’bile ilk, dünyada ise basit projelerde beğenilen “LED Otoyol Tenvirat Sistemi”yle erke tasarrufu sağlanırken, karbondioksit salınımının önüne geçiliyor.

Asıl Kontrol Merkezi’nin alanında uzman operatörleri tarafından izlenerek yönetilen düşüncesiz ulaşım sistemleri kapsamında güreşçi köprüsü üzerinde 98 termal özellikle olay algılama kamerası yerleştirildi. 8’i köprü kulelerine kâin 39 yüksek çözünürlüklü PTZ kameranın beraberinde otoyol dudak bölgelerine yerleştirilen 52 görüngü algılama kamerası ve gişe merkezlerinde kâin 10 deli dolu PTZ kamerayla trafik seyri 24 saat sevk ve dalavere ediliyor.

Otoyolun uç bölgelerinde ve köprünün methal ve çıkışlarında bulunan 24 değişken tasarı işareti ekranı ve 10 değişebilir gidiş geliş işareti ekranı kayran alıyor.

Otoban ve köprü üzerinde gerçekleştirilen hizmet, tamir çalışmalar esnasında yahut trafik kazası, coşkunluk kabilinden olağan üstü durumlarda bu ekranlar üzerinden sürücüler trafik güvenliği üzere enstantane yerine bilgilendiriliyor.

Köprünün strüktürel sağlığının kontrolü ise 27 farklı sensör grubundan oluşan ve bin 80 sensörden elde edilen yargılama verileri çalışan Çatı Sağlığı İzleme Sistemi ile sağlanıyor. Biçim tarafından işlenen verilen sayesinde köprünün aktüel durumu müdrike olarak izlenip hizmet, tamirat ve planlamaları optimize edebilen tasarım araştırmaları gerçekleştirilebiliyor.

Sistem altyapısı yardımıyla güreşçi köprüsü üzerindeki 4 ayrı hava bilgisi istasyonu ile ölçümü yapılan rüzgar şiddetinin tehlikeli seviyede arttığına ait malumat alındığında, bilinmedik buzlanmaya amil olabilecek gelgel değişimine ilgili fen tespit edildiğinde, otoyol üstünde mevcut değişken mütalaa işareti ekranlarından sürücülerin hızlarını düşürmesine yönelik uyartı mesajları yapay zeka destekli gidiş geliş dalavere sistemi ile kendiliğinden vizyon olarak yayınlanıyor.

Köprünün teknolojik altyapısı ve teknolojik hep altyapısına mecmu bütünleşmiş selen bildirişim ağı ile bireşimli zeka destekli büyük malumat el işi kapasitesine ehil tıpkısı pres organizasyonu oluşturuldu.

Rutin sıfır benzeri durum yaşandığında sistemler alarm veriyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nün asık köprü mühendisi Şeyma Serin Okur, Temel Taharri Merkezinde vazifeli eksper operatörlerin, köprüde rutin olmayan tıpkı nitelik yaşandığında alarma geçtiğini söyledi.

Kısa sürede görevlilerin duruma engelleme ettiğini belirten Kari, “Köprünün yapısal sağlığının kontrolü ise sensörlerden elde edilen yargılama verileri çalışan strüktürel sağlık izlem merkeziyle sağlanıyor. Bu hep yardımıyla köprünün aktüel durumu enstantane namına izleyebiliyoruz.” dedi.

Trafiğin güvenliğini sağlayabilmek amacıyla sürücüleri köprüdeki sayısal ekranlardan yönlendirdiklerini bildiren Okuyucu, “Örneğin rüzgar yükü arttığında yani köprü üzerindeki hava bilgisi istasyonlarından böyle aynı haber alındığında sürücülerin güvenliğini sağlayabilmek üzere bu ekranlar üzerinden hızlarını azaltmaları yönünde bilgiler gönderebiliyoruz.” ifadesini kullandı.

Kari, köprünün farklı öne sâdır teknolojik özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kuleler ve tabliyelerin olduğu noktalarda, birleşim noktalarında hidrolik tamponlar bulunuyor. Zelzele esnasında bu hidrolik tamponlar sensörler vasıtasıyla deli dolu ayla geliyor ve köprünün tabliyelerinin enine yönde akıntı etmesini engellemiş oluyor. Ayrıca kulelerin bulunduğu art bloklarda etkili yığın sönümleyicilerimiz var. Bunlar de yeniden deprem esnasında kulelerin enine yöndeki hareketlerini engelleyerek ve salınımını azaltarak depreme alın bir direnç oluşturuyor. Ana Kontrol Merkezi’nde genişlik basit olumsuzluktan sarsıntı ve katıksız kıran gibi genişlik balaban olumsuzluğa kadar bunlara cebin ayrımsız ilaç alabilecek şekilde tekmil bildirimler buraya düşüyor ve mukteza operasyon gerçekleştiriliyor.”

Share: