Zonguldak’ta “İklim Değişikliği ve Rate Atılmış Zirvesi”

Zonguldak’ta, “İklim Değişikliği ve Liyakatsiz Atılmış Zirvesi” gerçekleştirildi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sezai Karakoç Hars Merkezi’nde planlı, “İklim Değişikliği ve Rate Atılmış Zirvesi”nde mütekellim Vali Yardımcısı Yıldırım Uçan, Türkiye’da 20 sene içerisinde birçok gelişme olduğunu söyledi.

Uçan, vatandaşların atılan üzerine elan şuurlu olduğunu belirterek, “Vaktiyle evsel atılmış, plastik, kağıt diye niteleyerek ayırmıyorduk. O ant bütün bu sililik işleri belediyelerimiz ve katışıksızlık görevlileri tarafından yapılıyordu. Bilcümle angarya onların sırtındaydı. Antlaşma içerisinde onlar üstelik taşıyamaz ağıl geldi. Filhakika taşıyacakları birlikte tıpkısı dara değildi. Özellikle Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kurulmasıyla artık devletin de kontrolünde bilinçli şekilde yapılması gerektiği ortaya çıktıktan sonra vatandaş yerine daha bilinçliyiz.” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer dahi günümüzde etkilerini küresel ölçekte hissettiren iklim değişikliğinin dünyanın mefret ruzname maddelerinden birisi haline geldiğine işaret ederek, bu durumun çevreci politikaların geliştirilmesini mecburi kıldığını dile getirdi.

Özölçer, tüm canlıların yaşamını tehlikeye atan ve etkilerini aracısız evet birlikte dolaylı yerine gösteren bu karşıt durumu tersine çevirmenin herkesin görevi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu noktada kasaba bilinci sarmak ve kazandırmakla işe koymak gerekir zira, çevre bilincinin gelişmediği bireylerden oluşan bir toplumda alınan önlemlerin ve çevreci politikaların işlemler kuzuluk gelmesi ve meyvelerini vermesi dahi bahis konusu olmayacaktır. İnsanlığın ortak problemi olan mekân kirliliğine çözüm getirmeyi amaçlayan liyakatsiz atılan yaklaşımını hayatımızın benzeri parçası haline getirdiğimizde çevresel riskler azalacak, israfın önüne geçilecek, mutluluk artacak ve yeşil alanlar korunacaktır.”

Zonguldak BEÜ Muvaffakiyetsiz Atılmış Koordinatörü Doç. Dr. Ölçü Özdemir ise araştırmalar sonucunda 2050 yılına kadar bahir seviyesinde muhtemel yükselme gerçekleşirse Bangladeş kıyılarının yüzdelik 17’sinin sular altında kalabileceğini, bunun de 20 milyondan aşkın insanın barhana etmesi anlamına geleceğini rapor etti.

Zirve, ferda gerçekleştirilecek oturumların ardından sona erecek.

Share: