Yozgat Bozok Üniversitesi Ekincilik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ermetin Çobanlara, Sorunlarının Hal Önerilerine İlişkin Kitabını Dağıtıyor

Yozgat Bozok Üniversitesi Kültür Fakültesi Zootekni Bölümü akademisyen Dr. Orhan Ermetin, Yozgat’ta sürülerini otlatan çobanları konuşma ediyor ve onların sorunlarına cebin çözüm önerilerini sıraladığı “Sürücü” ünlü kitabını dağıtıyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Tarım Fakültesi Zootekni Bölümü akademisyen Dr. Orhan Ermetin, Yozgat’ın küçükbaş efsanevi yetiştiriciliği bakımından iyi bire bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, hayvancılıkta dimdik üretimin yapılabilmesinde çobanın mefret olduğunu söyledi.

Ermetin, çobanları bilinçlendirmek amacıyla alanda çalışma yaptıklarını, elde ettikleri verilere dayalı benzeri birlikte betik hazırladıklarını belirtti.

Yozgat’ta sürülerini otlatan çobanları görüşme fail Dr. Orhan Ermetin, çobanlarla dostane ediyor; Konya Azık Ekincilik Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Çayır Mera Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Mülayim ile hazırladıkları “Sürücü” isimli kitaplarını onlara bağış ediyor.

Besicilikte çayır, otlak, çobanlık mesleği, hayvan refahı, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, sürü yönetimi, ustalık otlak kullanımı, meralarda bakım, arazi- akarsu sıyanet yapıları, farklı kullanıma açılan bozgunluk bitki örtülerinin iyileştirilip, doğaya gine kazandırılması konularının makro olduğunu kaydetti.

Orhan Ermetin, Yozgat’ın küçükbaş hayvan yetiştiriciliği bakımında haddinden fazla makul bir coğrafyada düz aldığını, geçmişten bugüne büyüklüğünde küçükbaş hayvancılığın alışılagelmiş yöntemlerle yapıldığını söyledi. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık üstüne çalışmalar yaptıklarını, bununla ilişik dahi bir mektup yazdıklarını nâkil Ermetin, “Yozgat ilinde küçükbaş efsanevi yetiştiriciliği evvelinden beri yapılagelmekte ve küçükbaş efsanevi yetiştiriciliğine çok uygun benzeri coğrafyada bulunmaktadır” dedi.

SAHA ÇALIŞMALARI BITMEME EDİYOR

Orhan Ermetin, küçükbaş hayvancılığın sorunlarının çözümüne müteveccih meydan çalışması ile alay malay eğitim ve brifing çalışmalarına devam ettiklerini anlattı. Ermetin, “Yer çalışmalarında üreticilerle, çiftçilerle, çobanlara yaptığımız görüşmelerde, çobanların, vaktiyle beri çobanlık yapmakta olduklarını ve efsanevi hastalıkları, efsanevi yetiştiriciliği, koyun yetiştiriciliği üstüne bazı vukuf eksikliklerini tespit ettik. Bununla ait değişik icraat yaptık, çeşitli eğitim bilimi çalışmaları yaptık, yapıyoruz de bitmeme ediyoruz. Bununla ilişik bir bile tezkere yazdık, çobanlarla ilgilendiren. Çobanlık mesleğinin önemi ve bilinci çoban, bilinci kucak yetiştiriciliği ile müteallik aynı tezkere oldu bu” dedi.

Orhan Ermetin, Türkiye’üstelik üretimin artırılıp, istihlak toplumu namına üreten toplum olgusunun önemine değindi, besicilik üstüne üreticilerin eksikliklerinin giderilerek, elan bol ve birinci sınıf ürünlerin alınması noktasında icraat yaptıklarını açıkladı. Ermetin, açıklamasında şu görüşlere saha verdi:

“zaman zaman üreticilerimizi ziyaretlerimizde, yetiştiricilerimizi ziyaretlerimizde çobanlık mesleğinin, koyun yetiştiriciliğinin ne büyüklüğünde koca olduğunu, delege mesleği olduğunu, çıktı bu işi yaparken birlikte henüz şuurlu, elan isteyerek hayvanlarının yetiştiricilik şartlarını daha mebzul kasten elan düzgün yetiştiricilik yapmasını, yapılmasını, elan aşkın yapıt almasını, hayvanlardan daha aşkın mahsul alınmasını, çocuk veriminin artırarak, ölüm oranlarının azaltması amacıyla mütenevvi çalışmalarımız, projelerimiz devam etmektedir. Türkiye’birlikte istihlak toplumdan ziyade üretim toplumunun ne büyüklüğünde makro olduğunu, yaptıkları işlerin ne kadar mübarek benzeri görev olduğunu bilcümle vurguluyoruz ve heveslendirmek üzere elimizden gelen çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Biz bu kitabımızda üstelik çobanlık mesleğini henüz ilmî ayla deklare etmek, bunun elan teknik özellikleri üstünde ara vermek amacıyla elimizden mevrut çabayı gösteriyoruz.”

Share: