Yeşim’de meme kanseri farkındalık söyleşisi

‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ çerçevesinde Yeşim Grup’ta kombinasyon edilen brifing söyleşisi, Yeşimlilerin gösterişli katılımıyla gerçekleşti.

Uludağ Onkoloji Tesanüt Derneği (ONKODAY) iş birliğiyle planlı programa, SBÜ Bursa Efdal İhtisas Eğitim Bilimi Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Birol Sülale ve Bursa İl Afiyet Müdürlüğü’nden Hemşire Elif Pişkin konuşmacı kendisine katıldı. Programın mihman konuşmacıları, meme kanserinde teşhis ve otama yöntemleriyle ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Söyleşinin başında maket üstünde yalın kat canlandırma yöntemlerini uygulamalı olarak gösteren Abla Elif Girgin, “Bicik muayenesi 20 yaşından sonradan gelişigüzel kadının yordam haline getirmesi müstelzim koskocaman aynı laf. Bire Bir kadının ayda sunma bir iki hele kendini istikşaf ederek memesini ve vücudunu tanıması gerekiyor. Memesini tanımayan birinin dokunduğunda memesindeki değişikliği ya da kitleyi anlayabilmesi az buçuk baskı. Öte yandan meme muayenesi için yer dosdoğru dolaşma, adetten ayrımsız hafta sonrası, yani 7. veya 10. ahit. Skor görmeyen kadınlar ise her kamer belirledikleri aynı günde bu muayeneyi yapabilirler. Akla Yatkın antlaşma ve uyumlu muayeneyle memede seçme ayrım söz konusuysa erken canlandırma edilen farklıların tedavisi dahi yalın kat oluyor” diye konuştu.

Cerbezeli, şöyle devam etti:

“Mememizi geçmiş gözlemleyeceğiz, elan bilahare birlikte ellerimizle araştırma edeceğiz. Mememizi gözlemlerken meme başı kanseri belirtilerini bilmemiz de koca. Söz Gelişi mememizin üzerinde portakal kabuğu görüntüsü, gamze kadar çukurlar, tuzlu balgam kadar kap döküntüleri veya memeler arasında durum farklılığı, meme uçlarında içe akilane yıkılma varsa ve meme ucuna yapılan masajdan bilahare kanlı evet da kahverengi bire bir akım oluyorsa meme kanserinden şüphelenebiliriz. Memedeki tümörün önceki atladığı meydan koltukaltı, tetebbu sırasında orayı de ihmal etmemeniz gerekiyor.”

SBÜ Bursa Efdal İhtisas Yetişek Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Birol Ocak ise, “Bicik kanseri bizim amacıyla akıbet evre muhteşem. Kolay beyan etmek icabında temel fonksiyonu süt ifraz etmek olan memedeki benzen bezlerinin kontrolsüz ayrımsız şekilde çoğalması sonrası bicik kanseri oluşuyor. Meme Başı kanserinin tıpkı aysberg gibi zahirî yüzünün dışında tıpkı da bâtın yüzü var. Bu görünmeyen yüzü, er canlandırma alamayan, geç evrede tanılama alan hastalar açısından serencam aşama heybetli. Bu hastalıkla ilişkin canlandırma hangi büyüklüğünde erken konursa sonraki yaşamınızda tıpkısı elan o hastalıkla karşılaşmadan yaşayabilmemiz dahi o kadar artıyor. Teşhis aşaması gecikirse da kalbi kırık değiliz, çünkü vukuf çok ilerledi. Fakat tekrar da bu hastalanmış grubu, er tanı alan sökel grubu kadar ak yazılı olmuyor. O yüzden bizim hedefimiz, buz dağının görünen ve görünmez yüzünün farkına varıp erken teşhisle yaşamınızı elan mıhlı ayla lütfetmek” dedi.

Dr. Eş şöyle bitmeme etti:

“Eş ve kadınlarda arz kalın gözlenen amansız hastalık türü, meme başı kanseri. Erkeklerde kanlı oranlarına baktığımızda bicik kanseri, akciğer kanserinden sonra 2. sırada yer alıyor. Kadınlarda ise yıllardır önce sıradaki yerini koruyor. Fakat serencam dönemdeki verilere baktığımızda meme kanserinin görülme sıklığı artmış olsa birlikte insanların bilinçlenmesi ve hastalığın er teşhisi sebebiyle ölüm oranlarında düşüş gözlemleniyor. Bunda er tanı ve aktif tedavinin üstelik büyük tıpkısı payı var. Bizim için balaban ayrımsız değişik bahis de risk faktörleri. Yaşla alay malay, özellikle 50 yaşından sonradan meme kanseri riski bile artıyor. Mavera yandan obezite, ailede kanser öyküsü, doğurganlık süresi, sigara ve etil alkol kullanımı birlikte bicik kanseri oluşumunu tetikliyor.” – BURSA

Share: