Peçe zorunluluğu kalktı, çocuklarda emraz arttı

Maske zorunluluğu kalktı, çocuklarda hastalıklar arttı

Bala Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hekim Emine Dert Tartıcı:

“Bu yıl hem maskeyi hem da mesafeyi ayrılma yazar çocuklarda okullarda canlı ortamda bulununca mikroplar yeniden çok fazla hastalık yapmaya başladı”

KAYSERİ – Kayseri Site Hastanesi Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hekim Emine Hâl Kapancı, korona virüs sürecinin arkası sıra maskelerin çıkarılması ve uzaklık kurallarına uyulmamasıyla bu arada çocuklarda virüslere vabeste hastalıkların artım gösterdiğini kaydetti.

Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Emine Kor Tartıcı, “Akıbet dönemde çocuk müstacel servisine ve polikliniklere pestil başvurumuz az çok arttı. Bunun sebebi birlikte son zamanlarda haddinden fazla fazla virüsün yeniden ortama dağılmasıdır. Tığ 2020 ve 2021 yıllarında elektrik önlemlerine çok önem verdiğimiz üzere maske, vuzuh ve hijyene ilgi ettiğimiz amacıyla bu virüsler çok fazla yayılamadı. Çocuklarımızda çokça çok çor görmedik. Ancak bu yıl hem maskeyi hem dahi mesafeyi ayrılma edip çocuklarda okullarda hareketli ortamda bulununca mikroplar yeniden çok çok hastalık yapmaya başladı. Çocuklar bize bildirme kalın düşmeyen keskin, geçmeyen uzun müddet öksürük ve solunum sıkıntısına da sebep olan bronşit tablosuyla başvuruyorlar. Çocuklarımızın yüzdelik 90 kabil kısmı dahi evlerinde tedavi oluyorlar” dedi.

“Çocuklarda öksürük, ızdırap ve aksırma kadar aynı şikayet varsa okula gitmemesi geçişsiz”

Ailelere uyarılarda bulunan Tartıcı, “Bizim bu enfeksiyonlardan korunmak amacıyla bildirme çok ilgi etmemiz konu, bağlı ve kalabalık ortamlardan ırak durmak, Burada füru amacıyla majör olan okullar var. Alelhusus ailelerden istediğimiz eğer çocuklarında öksürük, keder ve aksırma gibi bire bir şikayet varsa okula göndermemeleri geçişsiz. Çocukların evde istirahat etmesi geçişsiz ve şikayetleri de artıyorsa doktora başvurmaları gerekmektedir. Eğer veli çocuğunu okula ertelemek zorundaysa dahi mümkünse maskeyle göndermelidir ki gayrı çocuklara bulaşı engelleyebilelim. Hatta mümkünse son dönemde okullarda bütün çocukların peçe takmasını öneririm” şeklinde konuştu.

Çocukların muafiyet sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Uzman Hekim Emine Gaile Tartıcı, “Çocuklarımızın bağışıklığını ense seviyede tutmamız gerekir. Muafiyet süresince mebzul tıpkısı gaflet uykusu önemlidir. Çocukların günce aymazlık düzeni olmalı ve muhtemelen saatlerde uyumalılar. İlkokul çocukları için günlük 9-10 saat, henüz nazik torunlar amacıyla günlük yeryüzü birkaç 8 saat uyumalarını öneriyoruz. Bunun dışında beslenmeleri haddinden fazla balaban. Çocukları karbonhidrattan ensesi kalın yiyeceklerden korumalı, bunun namına protein, vitamin ve mineralden zengin yiyeceklerle beslemeliyiz. Hele zaman meyvelerini önemsiyorum. Nar ve kivi kabilinden hem c vitamini efdal hem üstelik antioksidanı olan yiyeceklerle beslemeliyiz. Bunların dışında esasen geçmeyen öksürüklerde bitkilerden birlikte faydalanabiliriz. 6 aydan şişman bebekler için ıhlamur çayları kullanılabilir. 1 yaştan sonradan dahi baldan faydalanabiliriz. Şikayet geçmiyor ve artırıyorsa, 3 günden mufassal süren ızdırap varsa, 1 haftadan etraflı süren öksürük varsa kesin doktora başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Share: