Osmanlı döneminde subayların kullandığı kemerleri üretiyor

Osmanlı döneminde subayların kullandığı kemerleri üretiyor

Ordulu deri ustası Şekip Duran, ‘Asakiri Birinci Sınıf’ kemerleri el işçiliği ile üretiyor

ORDU – Ordulu ten ustası Şekip Duran, Osmanlı döneminde subaylar marifetiyle mergup ve üstünde ‘Asakir-i Eksiksiz’ yazısı bulunan kemerin aynısını sakat usullere akıllıca yerine teknolojik alet kullanmadan el işçiliği ile baştan üretiyor.

Kabak cilt ustası Şekip Duran, ahali işçiliğini konuşturup çarkıt usullere göre deriden çeşitli eşyalar üretmeye başladı. Bozuk ustaların çalışma koşullarına bakarak deriye gestalt veren Duran, askerlik yıllarında gördüğü ve üzerinde Asakir-i Mükemmel yazısı ve ay-nasip bulunan, Çanakkale’bile ara sıra askerler marifetiyle kullanılan tümsekli tokasını görünce aynısını üretmeye karar verdi. Duran, bilcümle işçiliği namına ilişik olan kemer ve tokasını el becerisi ile üretiyor.

“İlk etapta bu tümsekli tokalarını, Osmanlı askerleri amacıyla Almanlar üretmiş”

Şekip Duran, yıllar önce mergup kemerleri günümüze taşımak istediğini ve 6 yılı çok süredir üretim yaptığını belirterek, “Burada idmansız ten ile rastgele ürünü yapabiliyorum amma kemer anne ürünüm. Ego askerliğimi Gelibolu’da yaptım. Orada müsaade günümüzde hafriyat çalışmalarını izlerken yeraltından sâdır objelerde bu kemeri gördüm. İlerleyen tarihlerde bu işe girdiğim zaman bunu gündeme öğütmek istedim ve öylece başladım. 2016 yılında başladım ve halen bitmeme ediyorum. Kemerin Osmanlıca adı ‘Asakir-i Dört Dörtlük’ yani komple askerdir ve hammaddesi pirinçtir. Bunu Osmanlı döneminde Almanların yapıp askerlerimiz için ülkemize gönderdiği kemer tokasıdır. Sonrasında Almanlar bu tekniği bize da vererek, üretimi sağlanmış” dedi.

“Bire Bir kemerin hazırlanması 3 dolaşma sürüyor”

Ham cilt kullanıldığı için tıpkı kemerin 3 günlük hazırlanma süreci olduğunu kaydeden Duran, “Ben şuanda burada bunu elimizden geldiğince günümüze taşımaya çalışıyorum. Olmamış kap ile çalıştığım için derinin gâh yöre işlemleri oluyor. Müşteriye bakarak bel ölçüsü alıyor, bire bir günde bitkisel yağlar ile yağlanıyor bir gün bekledikten sonradan boyama ve spekülasyon işlemleri yapılıyor. Toplamda 3 aktarılma sürüyor. Kemerler alelumum natür tutkunlarının irade ettiği aynı yapıt. Zira dayanaklı olduğu amacıyla ekipmanlarını bellerine şen asabiliyorlar. Güvenlik teşkilatımızdan isteyenler oluyor, yeniden dağlık arazilerde dolaşanlar amacıyla üretimleri devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.

Share: