Müzaheret çalışmalarına katılan şehremini kişi ilçesinde yer sarsıntısı önlemlerini artıracak

Kahramanmaraş merkezli, “asrın felaketi” adına nitelenen depremlerin arkası sıra kontrol kurtarma çalışmalarına karışmak üzere bölgeye giden Çankırı’nın Yapraklı Belediye Reisi Ömer Güngör, depresyon altından 35 canın kurtarılmasına yardımcı olan ekipte saha aldı.

Ömer Güngör, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz’ın eş güdümcü vali olduğu Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesi ile Elbistan ve Adıyaman’ın Besni ilçesinde arama istirdat çalışmalarına katıldı.

Güngör, AA muhabirine, İstanbul’dahi bire bir toplantıda olduğunu, deprem sonrası bölgeye akıntı ettiğini ve araçtan iner inmez taharri istirdat ekiplerine karışma olduklarını anlattı.

Felaketin çokça iri olduğuna belen değer Güngör, Türk ve yabancı taharri kurtarma ekipleriyle 34 kişiyi kriz altından çıkardıklarını belirtti.

Çocuğun önce isteği Afrika’daki çocukların gıda ihtiyacının karşılanması olmuş

Çankırı, Eldivan ve Yapraklı şehremaneti ekipleri adına depremin yedinci haset Adıyaman’ın Besni ilçesinde Aydınlık Apartmanı enkazından depremin 145’nci saatinde 11 yaşındaki Kadın Güllü’yü kurtardıklarını ve o anları unutamadığını dile getiren Güngör, şöyle devam etti:

“Kadın kızımız tıpkı mucizeydi bizim amacıyla. Biz o binadan yaklaşık yetmiş ceset çıkarmıştık dört bölüm içinde. Bize sunulan o binada oturan kişilerden aldığımız teyitlerle birlikte dört cesedimiz daha vardı enkazın altında. Allah var evet, tığ o dört cesedi henüz çıkarıp tıpkı apayrı enkaza görevlendirmek amacıyla çarpışma veriyorduk. Tığ enkazın altından çalışkan çıkaramasak de çökme altındaki vatandaşımızı vücut bütünlüğüyle çıkartmak üzere bir çarpışma içindeydik. O yüzden hassas çalışıyorduk. Cerrah arkadaşımızın dikkatiyle alay malay enkazda bulduğumuz kalorifer peteğini alalım dedik. Onu aldıktan sonra Hanım kızımız bize oradan halk salladı. Elbette o anın verdiği heyecan, bahtiyarlık inanın tanım edilecek kadar değil… Eş kızımızın bizden ilk isteği Afrika’daki kardeşlerine akarsu ve kemirmek ikramı yapılması oldu.”

Arama istirdat çalışmalarında bir nice mucizeye şahitlik ettiklerini tabir eden Güngör, şunları söyledi:

“Enkaz altındaki çocuklarının çıkarılmasıyla alakadar bizlere destek veren, enkazın altındaki bir babanın gerekirse bacağımı kesin ama benden bilahare hemen evlatlarımı çıkarın dediğine birlikte şahitlik ettik biz. Elbistan’de Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencilerinden Başka Yılmaz kardeşimizle kısaca 10 saat konuştuk enkazın altında. İspanyol tıpkı ekiple çalışıldı. Kendisi diyetisyenlik okuduğu üzere temiz birlikte vardı. Annesinin nabzını kontrol ettiğini annesinin nabzının atmadığını söyledi. ‘Annemi kaybettim’ dedi. ‘Ablam taraf odada üzerinde ayrımsız kriz var, benim ortamım elverişli fakat ablam benim gibi bahtlı değil’ dedi. Orada 14 saatlik bir mesai sonrasında ablası Berivan arkadaşımızı sağ selamet çıkardık fakat depremin 72’nci saati Başka ve annesini maalesef kaybettik.”

“her an bizim de başımıza gelebilir”

Yapraklı Belediyesi adına divan toplantılarını her ayın önceki cuma günü gerçekleştirdiklerini, mart ayının önce cuma namazı günü üstelik mecliste gördüklerini, yaşadıklarını anlatacaklarını nâkil Güngör, şunları kaydetti:

“İmar üstüne, ikmal üstüne alınabilecek tedbirler üstüne dakikasında meclisimizle bu arada kararlar alacağız, sonuçta bizim ilimiz birlikte kırık hattı üzerinde. Zaman oralara mevrut benzer bu deprem ama yarın evet üstelik bu tün Çankırı’yı vurmayacağı da sonuçta açık değil. anbean bizim bile başımıza gelebilir. Ben orada gönüllü bir nice arkadaşımın çabasına tanıklık ettim. Hasbilik amenna ama maşa edevat olmadığı zaman ahali gücü de aynı yere kadar oluyor. O yüzden benzeri zaman önceki kusurlu olan, gördüğümüz aksiyon makineleri, ilk yardım, istirdat çalışmalarında makbul alet edevat olsun eksiklerimizi tamamlayıp bizler bile kaymakamlık kendisine hazır arkaç geleceğiz.”

Share: