Kuyruklu ve yelkovan arasında sabık 44 sene

Akrep ve yelkovan arasında sabık 44 yıl

ÇORUM Çorum’un Sungurlu ilçesinde 44 almanak saat ustası Izzetinefis Sakaoğlu, 10 metrekarelik dükkanda saat tamirat ederek zanaatını ayakta tutmaya çalışıyor.

1979 yılında ilkokulu bitirdikten bilahare 13 yaşındayken bir saatçide çırak olarak işe başlayan 57 yaşındaki saatçi Şeref Sakaoğlu, 3 sene bilahare kişi dükkanını açtı. O günden sonradan mahir namına kendi işini kuran Sakaoğlu, 1982 yılından günümüze Sunguroğlu Mahallesi Bozuk Uray Pasajında mesleğini icra ediyor. Dal ve cidar saatleri 1980’li yıllarda mekanik yapıdan dijitale geçerken Sakaoğlu’da zamana kadem uydurabilmek için pilli saat adına nitelendirilen dijital saatlerin tamir ve bakımını öğrendi. 44 yıldır saat tamirat ederek evinin geçimini sağlayan Sakaoğlu, çarkıt saat tamirciliği ile güncel saat tamirciliği arasında nazik ayırt olduğunu belirtti. Günümüzdeki uygulayım bilimi ile bu arada saatlere olan ilginin azaldığını anlatım fail Sakaoğlu, “Zamanla saatlerin mesai prensipleri değişti. Saat tamircisi namına bunlara bukanak uydurmakta çokça zorlandım. Saatçilik bundan sonra ikinci planda kaldı. Günümüz akil saatlerinde dizge tamamen farklı. Eski saatlerde yay, çarklar, balans şaftları vardı. Bakir saatler aşağı tıpkı elektronik beyin kabilinden entegreler, sensörler ve hatır. Bozulduğu antlaşma tümden değişen çatı. Bunları yapmak ayrı tıpkısı vukuf istiyor.” dedi. Zamanında saatin ve saatçiliğin elan zer olduğunu ifade fail Sakaoğlu, günümüzde saat tamircilerinin işlerinin azaldığını söyledi.

‘İnsanlar saat almaz oldu’

Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte kol ve duvar saati kullanımının azaldığına dikkat çeken Sakaoğlu; “Çökertme telefonları çıktıktan sonradan insanlar saat kullanmaz oldu. Bundan Sonra önce telefon bilahare saat geliyor. Dizge saate telefonundan bakıyor. Bir Vakitler saat takmak yontu meselesiydi. Çökertme telefonları öne çıktığı için saat kalmadı, dolaysıyla tamircilikte kavrayışsız plana itildi” dedi. Çırak bulamamaktan şikâyetçi Sakaoğlu, mesleğinin son ustaları olduğun belirterek, Başlangıçta Sungurlu’da 11-12 tane saatçi vardı. Demincek 3 can kaldık. Mesleğimizi öğretecek şakirt bulamıyoruz diye konuştu. Sakaoğlu, 44 yıldır sürdürdüğü saat tamiri ve bakım işini sağlığı elverdiği sürece seyretmek istediğini birlikte sözlerine ekledi.

Share: