Kırkyama ile yapılan 40 işaret düzenlenen sergide görücüye artık

Kırkyama ile yapılan 40 iz planlı sergide görücüye imdi

Edirneli kadınlardan kırkyama sergisi

Kırkyama eserler bu sergide sergileniyor

EDİRNE – Edirne’üstelik El Eğitim Merkezi kursiyerleri vasıtasıyla yüzyıllık anane ‘kırkyama’ sanatı ile hazırlanan 40 işaret, düzenlenen sergide görücüye bundan sonra.

Yüzyıllar önce ufak parça ve bozuk kumaşların birleştirilmesiyle ortaya çıkan kırkyama işi, Edirne’bile açılan ağırşak ile yeniden gün yüzüne çıkarılıyor. El Terbiye Merkezinde açılan kursa katılan kadınlar, evlerindeki atık ve eski kumaşları değerlendirerek hem ferasetsiz dönüşüme katkı sağlıyor hem de kırkyama tekniği ile birbirinden iyice asar ortaya çıkarıyor. Çöpe gidecek kumaşları kırkyama sanatıyla birleştirerek anlamlı desenler ortaya çıkaran kadınlar, yaptığı eserlerin bazılarını sevdiklerine ihsan ediyor bazıları ise satışını yaparak ev ekonomilerine yardım sağlıyor.

12 kursiyerin kırkyama tekniği ile yaptığı 40 yapıt, Devecihan Ekin Merkezinde düzenlenen sergide görücüye bundan sonra. Serginin açılışı, düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Serginin açılışına Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ın eşi Istem Kırbıyık, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, El Eğitim Bilimi Merkezi Müdürü İlhan Dallı Güllü, Hars Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve kursiyerler katıldı.

Bu açılan sergilerin, emeğin alın teri yerine çokça fena hâlde takı yapacağını belirten Edirne İl Milli Terbiye Müdürü Dr. Alemdar Arpacı, açılan kursların bu anadan görme sanatların yayılmasına dil olmasını istek etti.

“Eserlerin çoğu köylü dönüşümden oluşuyor”

Halk Eğitim Bilimi Merkezinde görevli Kırkyama Sanatı Mahir Öğreticisi Gülşen Korkmaz, 12 kursiyerle ve 40 eserle bu sergiyi açtıklarını söyledi.

Eserlerin birçoğunun mankafa dönüşümden oluştuğunu belirten Korkmaz, “Evlerimizdeki bozuk giymediğimiz kıyafetlerimizi değerlendirdik. Bu örtülerin bütünü birer hatıra defteri üzere. Hepsinin ayrı teknik uygulamaları ve hikayesi var” dedi.

“Evdeki kadük kumaşları gitmek istedim”

Evde kullandığı ve imdi atık haline gelmiş kalık kumaşları görmek üzere bire bir yapıt yaptığını ve yapım aşamasının kısaca 1 yıl sürdüğünü belirten Kursiyer Mal Korol, bu kırkyama kursu ile hem boş zamanını değerlendirdiğini hem birlikte geri dönüşümün önemine özen çektiğini aktardı.

Devecihan Kültür Merkezinde açılışı gerçekleştirilen Kırkyama Sergisi, 20 Aile 2023 Cuma Namazı gününe kadar gezilebilecek.

Share: