Haftanın tarihine göz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 15 Kasım 1983’te kuruldu.

Kıbrıs’ta, 1960’ta cumhuriyet altını kurulmasına ilişkin mesail giderilemedi. BM Genel Yerleşmiş, 11-17 Meyan 1965’teki toplantılarında, Ada’üstelik iki değişik toplumun varlığını ayn ardı ederek, cumhuriyetin egemenliğini asıl düzlük öneriyi kabul etti.

Bu arada Yunanistan istikrarsızlığa sürüklendi. 21 Nisan 1967’de Albay Yorgo Papadopulos’un öncülük ettiği albaylar, yönetimi ele geçirdi.

Bu dönemde Başvekil Süleyman Demirel ile Yunan Başbakanı Konstantin Kollias, 9 Eylül 1967’dahi Keşan’dahi, 10 Eylül’da de Dedeağaç’ta benzeri araya geldi. Görüşmelerde Yunanistan, Türkiye’nin, Kıbrıs’ın Yunanistan ile birleşmesini kabul etmesi yerinde, Ada’da üsler ve Gün Batısı Trakya’bile tavizler ödeme önerisinde bulundu.

Bu teklif, daha önceki 1966’de Stefanopulos hükümetince birlikte işlenmiş ve Türkiye marifetiyle reddedilmişti. Başbakan Demirel’in öneriyi tıpkı şekilde reddetmesiyle görüşmeler bitti.

Türkiye’nin, “geçerliliğini koruyucu anlaşmaların tarafların rızası olmadan değiştirilmemesi, Kıbrıs’ta iki toplumdan hiçbirinin ötekine kaime kurmaması, Lozan Anlaşması ile sağlanan dengenin bozulmaması ve Kıbrıs sorununa Enosis dışında hal aranması” konularındaki kararlı tutumuna rağmen Yunanistan, Enosis’i temin çabalarına ivinti verdi.

Askeri hazırlıklara girişen Yunanistan, Mağrip Trakya’daki Türkler üstünde baskısını artırdı.

Bu arada, 1964 bunalımı sırasında Ada’ya anlayışsız dönen Miralay Grivas’ın örgütlediği Anadolu Milli Muhafızları, Boğaziçi ve Geçitkale köylerinde Türkler’i imhaya kalkıştı.

TBMM, 16 ve 17 Teşrinisani 1967’birlikte yaptığı adsız oturumlarda durumu değerlendirdi, 19 Son Teşrin’üstelik ise hükümete gerekirse ülke dışına asker yöneltme yetkisi verdi. Donanmanın Akdeniz’e açılmasından bilahare Türkiye, Grivas’ın Ada’dan ayrılması ve 1964’ten beri Kıbrıs’a gönderilen 12 bin Yunan askerinin idraksiz çekilmesi koşuluyla müdahaleden vazgeçebileceğini açıkladı.

MEMLUK Başkanı Lyndon Johnson’un özel temsilcisi Cyrus Vance’nin ve BM’nin arabuluculuk çabalarıyla Yunanistan, askerlerini kalın kafalı çekmeyi akseptans etti. Bunalım, Türkiye ile Yunanistan’ın 2 Açıklık 1967’bile anlaşmaya varmalarıyla sona erdi.

Bu anlaşmadan kolaylıkla sonraları Kıbrıs Türkleri, 29 Meyan 1967’birlikte 1960 Anayasası mecmu anlamıyla işletilinceye büyüklüğünde “Öz yönetimlerinin kendilerince sağlanması” anlamına gelen “Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi”ni kurdu. Eğreti dalavere, bire bir müddet sonraları “Kıbrıs Türk Yönetimi”hangi dönüştürüldü. Bu yönetim biçimi, “Otonom Türk Yönetimi”nin ilan edildiği 1974’e kadar sürdü.

EOKA’cı Nikos Sampson darbesinden sonraları 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Hazar Harekatı gerçekleştirildi. 15 Teşrinisani 1983’te birlikte KKTC kuruldu.

Dünya halterinin efsanesi: Naim Süleymanoğlu

Bulgaristan’ın Kırcaali kentinde, 23 Karı 1967’da dünyaya mevrut Naim Süleymanoğlu, halterdeki majör performansıyla yekpare otoritelerin dikkatini çekerken, “Çökertme Herkülü” lakabını aldı.

16 yaşında önce acun rekorunu facia Süleymanoğlu, 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada yılın haltercisi seçilirken, 1992’üstelik Uluslararası Halter Basın Komisyonunca dünyanın sunu ferah sporcusu zar edildi.

Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan’daki baskılardan boşanmak ve Türkiye yerine müsabakalara karışmak amacıyla 1986’üstelik Avustralya’dahi planlı Halter Acun Kupası sırasında Türk Büyükelçiliği’ne sığınarak sığınma etti.

1988 Seul Olimpiyatları’na Türkiye adına katılabilmesi üzere Türk hükümetince Bulgaristan’a 1 milyon dolar ödenerek muktezi müsaade alındı. O tarihten itibaren Naim Süleymanoğlu, şampiyonalara milli mayoyla katıldı.

Süleymanoğlu, 1986’birlikte dönemin başbakanı Turgut Özal ve ilişkin birimlerin kudretli operasyonuyla Türkiye’ye getirildi. İlk önce İngiltere’nin başkenti Londra’evet götürülen, bire bir tün kaldıktan sonra da Türkiye’ye gelen “Cep Herkülü”, uçaktan iner inmez toprağı öperek Türkiye’ye özlemini gösterdi.

Süleymanoğlu, 5’i Türkiye adına kalkışmak için 7 el acun şampiyonluğuna ulaştı.

Başarılı sporcu Avrupa şampiyonalarında 7 değerli madalya kazanarak, 46 dünya rekorunu kariyerine ekledi.

Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) üyeliğine 2000 ve 2004 yıllarında seçilen “Çökertme Herkülü”, karaciğer naklinin peşi sıra tedavisinin sürdüğü Ataşehir Memorial Hastanesi yoğun bakım ünitesinde 18 Son Teşrin 2017’birlikte yaşamını yitirdi.

Naim Süleymanoğlu, siyasa, aksiyon ve spor camiasından çokça sayıda ismin katıldığı törenle Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.

Sanatçıların hocası Talih Kenter

1928’birlikte İstanbul’dahi dünyaya gelen, esas adı Ayşe Nasip olan Nasip Kenter, İngiliz kökenli Olga Cynthia (Nadide) ile Ahmet Naci Bey’in çocuğu olarak dünyaya geldi.

Ablası Güner, ağabeyleri Nedim ve Mahmut ile bayağı kardeşi Şefkatli’le 7 kişilik tıpkısı ailede büyüyen Kenter, Ankara Şevket Konservatuvarı’nı bitirdikten sonradan, Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı.

Kenter, KÖLE ve İngiltere’dahi düzencilik öğretiminde kullanılmamış teknikler üstüne bile çalışmalar yaptı.

Usta sanatkâr, 1956-1959’de çalıştığı Azamet Tiyatrosundan ayrıldıktan sonradan 1 yıl Muhsin Ertuğrul ile çalıştı, daha sonradan eşi Minnet Güngör ve kardeşi Sevecen Kenter ile Site Oyuncuları topluluğunu kurdu.

Ankara Devlet Konservatuvarı, İstanbul Uray Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Cesamet Konservatuvarı Seyir Bölümünde fasıl başkanlığı üstelik yapan becerikli sanatkâr, pek haddinden fazla tiyatrocu yetiştirdi.

Sanatkâr ayrıca Sovyetler Birliği, KÖLE, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türki oyunlar sergiledi.

Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tenessee Williams, Düz Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin kabilinden uluslararası yazarların birlikte Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Türe Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Yenmiş İzgü’nün oyunlarını dahi sahneye koyan Kenter, 1981’dahi “Azamet Sanatçısı” unvanı aldı.

Nasip Kenter, kariyeri boyunca millî ve arsıulusal bir nice festivalde “Arz İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazanırken, 1995’te Ekin ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla temsil sanatına katkılarından dolayı Öz Saygı Ödülü’ne müstahak görüldü. Sanatçı ayrıca, 1998’üstelik Cumhurbaşkanlığı Iri Firez ve Musahabe Ödülü, 1999 ve 2000’birlikte Afife Bildirme İyi Eş Oyuncu Ödülü’nü aldı.

Kariyeri süresince 100’den fazla seyir oyunu, film ve dizide tumturak kayran yordamlı sanatçı, yaşamı boyunca sahnelediği roller ve sahneye koyduğu eserlerdeki başarısıyla dikkati çekti. Kenter, 3 yol Altın Portakal Ödülü’nün sahibi oldu.

Akciğer rahatsızlığı dolayısıyla tedavi gören Felek Kenter, 17 Kasım 2019’de yaşamını yitirdi.

Belli başlı başka olaylar

14 Kasım

1517- Sadır Piri Mehmet Ciddi öldü.

1526- Kanuni Şehriyâr Süleyman, Orta Avrupa seferinden İstanbul’a döndü.

1900- Dr. Karl Land Steiner, 3 ayrı içki grubunu belirledi.

1908- Einstein, Kuantum Teorisi’nin sunumunu yaptı.

1950- Saz Şairi Orhan Veli, Ankara’birlikte el yapım çukuruna düştükten iki devir sonraları İstanbul’de öldü.

1976- Çayırhan Termik Santrali ve Kömür Üretim Tesisleri’nin temeli atıldı.

1985- Demokratik Sol Fırka (DSP) kuruldu.

1993- Naim Süleymanoğlu, Melbourne’deki Halter Şampiyonası’nda 3 değerli madalya kazandı.

1999- BENDE Başkanı Bill Clinton resmi ziyaret için Ankara’ya geldi.

2001- A Milli Futbol Takımı, Acun Kupası Avrupa Elemeleri baraj mücadelesinde Avusturya’yı yenerek, 48 yıl aradan sonraları Dünya Kupası finallerine katılma hakkı elde etti.

2005- Esenboğa Havalimanı İç Hatlar Terminali yandı.

2012- Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İtalya özellikle oluşmak için Avrupa genelinde tümsekli sıkma önlemlerine cebin başlayan iş bırakımı ve protesto dalgasında Belçika’da trenler durdu, binlerce protestocu Almanya Büyükelçiliği’ni er bezi yağmuruna tuttu.

2013- Norveç Edebiyat ve İfade Özgürlüğü Akademisinin milli âşık Bjornstjerne Bjornson hesabına verdiği “Bjornson Ödülü”hangi Yaşar Kemal müstahak görüldü.

2015- Çin’in Cıciang eyaletinde meydana mevrut toprak kaymasında 38 birey hayatını kaybetti.

2016- Moldova’bile cumhurbaşkanlığı seçimini Rusya yanlısı Sosyalist önder İgor Dodon kazandı.

2016- Ay’ın Acun’evet genişlik mümasil konuma gelmesi sonucu, 70 yıldır insanlığın gördüğü arz andıran Kamer gözlendi.

2018- İngiltere’üstelik Bakanlar Kurulu, Avrupa Birliği ile varılan Brexit anlaşmasına onay verdi.

2018- Tezhip ve minyatür sanatçısı Cahide Keskiner, İstanbul’üstelik 87 yaşında vefat etti

15 Teşrinisani

1638- Osmanlı ordusu Bağdat’ı kuşatmaya başladı.

1889- Brezilya’üstelik tek erklik devrildi ve cumhuriyet kuruldu.

1956- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kuruldu.

1960- Nükleer zırh taşıyan evvel denizaltı USS George Washington, Cenup Carolina Charleston’de suya indirildi.

1967- Kıbrıs’ta 3 Türk köyüne saldırarak işgal eden Küçük Asya tedhişçiler, 28 Türk’ü öldürdü, 200’ün üzerinde Türk kayboldu. Alışılmamış toplanan Kabine, erkânıharbiyeiumumiye başkanı ve bilek komutanları ile durumu değerlendirdi.

1969- Washington DC’de çeyrek milyon güç Vietnam Savaşı’na karşı eylem yaptı.

1977- Türk atlet Veli Ballı, Pakistan’de yapılan Uluslararası Atletizm Yarışmaları’nda maraton dalında bir numara oldu.

1979- Yunan şilebi Evrenia ile Haydarpaşa mendireği açıklarında çarpışan Rumen tankeri Independenta’nın infilak etmesi sonucu 51 Romanyalı denizci öldü.

1983- KKTC ilan edildi.

2003- İstanbul’dahi Neve Şalom ve Beth İsrael sinagoglarına cumartesi duası sırasında senkronik intihar saldırılarında bulunuldu, 25 hayat öldü.

2008- G20 ülkeleri liderleri, Washington’daki zirvede IMF ve Dünya Bankasında ıslah yapılması konusunda anlaştı.

2012- Türkiye’nin önceki milli anne muharebe tankı “Altay”ın önce prototipleri, Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında, Başvekil Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle tanıtıldı.

2012- TBMM Umumi Müesses, “aşure ayı iftarı” dolayısıyla ilk kez birleşime açıklık verdi. Meclis lokantalarında aşure ayı orucu tutanlar için etsiz ve soğansız yemekler menüye dahil edildi.

2013- Hollanda hükümeti, Suriye’den gelebilecek saldırılara karşı bu yılın başında NATO’nun isteği doğrultusunda Türkiye’ye gönderdiği Patriot füzelerinin fariza süresinin uzatılmasına izin verdi.

2015- Türkiye’nin dönüş başkanı olduğu G20’nin Liderler Zirvesi, Antalya’de başladı.

2016- Gaziantep Mebus Beklenti Özdağ, MHP Biçim Düzen Bağı Kurulu kararıyla partisinden ihraç edildi.

2017- Leonardo birlikte Vinci’nin Hazreti İsa’yı resmettiği “Salvator Mundi” tablosu, tarihin yer faziletli fiyatı olan 450 milyon dolara satıldı.

2019- İran’dahi benzine yüzde 300 remiks yapılmasının üzerine birçok kentte başlayan ve 3 çağ süren gösterilerde kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları bozma edildi, marketler yağmalandı. 7 bin hayat gözaltına makbuz, Arsıulusal Af Örgütü gösterilerde arz az 208 kişinin öldüğünü açıkladı.

16 Son Teşrin

1824- New York 5. Ana Yol, gelişim dünyasına açıldı.

1869- Süveyş Kanalı’nın açılışı gerçekleştirildi.

1918- Macaristan Ahali Cumhuriyeti car edildi.

1922- İşgal Orduları Başkomutanı General Harrington’a yazıyla başvuran Melik Vahdettin, İstanbul’üstelik hayatını tehlikede gördüğünü ve İngiltere’ye iltica etmek isteğini bildirdi.

1926- Hint âşık Tagore, İstanbul’a geldi.

1933- MEMLUK ve Sovyetler Birliği, diplomatik ilişkileri başlattı.

1945- Nazi sırlarını haiz 88 Alman bilimci KÖLE’ye ulaştı.

1945- BM Yetişek, Bili ve Hars Örgütü (UNESCO) kuruldu.

1948- “Sihirli halı” operasyonu başladı ve Yahudileri İsrail’e taşıyan ilk tayyare Yemen’e indi.

1960- Amerikan oyuncu Clark Gable, 59 yaşında öldü.

1967- Rumlar, engelleme ettikleri Türk köylerini boşalttı. TBMM, konuyla ilgilendiren gizli oturum yaptı.

1972- CHP’den ve milletvekilliğinden ricat eden İsmet İnönü, Anayasa’nın bozuk cumhurbaşkanlarına tanıdığı haktan bilistifade, Cumhuriyet Altını Senatosu’nda kasem etti ve “İlk Tabii Senatör” kendisine görevine başladı.

1978- Türkiye’nin evvel film operatörü ve Atatürk’ün fotoğrafçısı Remzi Ar vefat etti.

1987- Gayrikanuni TKP Genel Sekreteri Haydar Kutlu ile ensiz dışında kıpırdak TİP Genel Sekreteri Nihat Deruni, Türkiye’ye geldi. Hümayun ve Candan, Esenboğa Havaalanı’nda gözaltına alındı.

1993- Rusya Izzet Başkanı Boris Yeltsin, Lenin Müzesi’ni kapattı.

2002- Cumhur Reisi Ahmet Necdet Sezer, DOĞRU Öğür Kayseri Mebus Abdullah Gül’ü hükümeti kurmakla görevlendirdi.

2005- Saz Şairi ve edip Özdemir İnce, merkezi Lüksemburg’bile mevcut Avrupa Koşuk Akademisi sonsuz üyeliğine seçildi.

2007- Milli Piyango İdaresi Umumi Müdürü İhya Balak, makamında silahla vurularak öldürüldü.

2011- Türkiye Futbol Federasyonu, A Milli Mızıka Maharet Direktörü Guus Hiddink’in sözleşmesinin feshedildiğini açıkladı. Namına Abdullah Cebbar getirildi.

2013- İtalya’üstelik 8’incisi düzenlenen “Roma Uluslararası Film Festivali”nin konkur dalında izleyicilerle buluşan direktör Tayfun Pirselimoğlu’nun akıbet filmi “Ben O Değilim”, “Yer İyi Senaryo Ödülü”nün sahibi oldu.

2013- Bulgaristan’üstelik Toplumcu Fırka, 1984-1989 yıllarında ülkedeki Türklere alın uygulanan analoji politikası nedeniyle bozukluk diledi.

2021- Âşık, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti.

17 Son Teşrin

1558- İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth yazboz tahtası çıktı.

1877- Rus birlikleri Kars’a saldırdı.

1913- Panama Kanalı’ndan önce sefine intikal yaptı.

1917- “Düşünen Kayırıcı” heykeli ile tanınan heykelci August Rodin, Fransa’birlikte öldü.

1918- İngilizler, Bakü’yü nehiy etti.

1922- Son Osmanlı Padişahı VI. Mehmet (Vahdettin) İstanbul’u ayrılma etti.

1922- Abdülmecit hükümdar oldu.

1924- İlk tehalüf partisi Ilerici Cumhuriyet Altını Fırkası kuruldu.

1967- TBMM ikinci kat yaptığı muamma oturumda, 18 saat 20 zaman Kıbrıs’taki son gelişmeleri görüştü.

1972- Türkiye’dahi önce eş partisi olan Türkiye Millî Kadınlar Partisi kuruldu.

1993- Güney Afrika politik liderleri, ırk ayrımına akıbet veren yıpranmamış anayasayı akseptans etti.

2006- Çarkıt Acımasız ajanı Aleksandr Litvinenko, polonyum-210 ile zehirlendikten sonraları Londra’üstelik kaldırıldığı hastanede öldü. Litvinenko ile serencam görüşenlerden İtalyan akademisyen Mario Scaramella’de bile 1 Mabeyin’ta bir keder saptandı.

2011- Başvekil Recep Tayyip Erdoğan, MEMLUK’nin adlı dergisi Time’ın 28 Teşrinisani tarihli Avrupa, Asya ve Cenup Pasifik baskılarında “Erdoğan’ın Yolu” başlığıyla kap oldu.

2013- 35’inci Vodafone İstanbul Maratonu’nu Kenya asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich kazandı.

2013- Yükseköğretim Yerleşmiş, demokratikleşme paketinde düzlük düz Hikâye Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünün, Trakya Üniversitesi bünyesinde açılmasını kararlaştırdı.

2013- Türkiye, 2013-2017 dönemi üzere UNESCO’nun önemli organlarından Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildi.

2016- İçişleri Bakanlığınca, Van Büyükşehir Belediye Reisi Bekir Kayaç, Tunceli Belediye Reisi Mehmet Ulvi Bul, Mardin Büyükşehir Şehremini Ahmet Türk ile, tutuklanan Siirt Belediye Reisi Tuncer Bakırhan görevlerinden uzaklaştırıldı.

2018- Fransa’da devlet genelinde akaryakıt zamlarını protesto fail ve içtimai medyada örgütlenen “soluk yelekliler” meydanlarda gösteri yapmaya başladı. Hükümetin alacak zammı üstüne idraksiz hamle atmaması üzerine “soluk yelekliler”e bindi arttı, gösteriler mutluluk geneline yayıldı.

2019- Aksakal seyretme sanatçısı Şans Kenter, İstanbul’birlikte, akciğer rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede 91 yaşında hayatını kaybetti. “Oran sanatçısı” unvanı de mevcut Kenter, laf yaşamı boyunca 100’den fazla oyun oyunu, film ve dizide caka aldı.

2021- Azerbaycan’a er gönderilmesine ait Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM Umumi Yerleşmiş’nda kabul edildi.

18 Teşrinisani

1583- Galata’daki Saint Benoit Kilisesi’hangi yerleşen Cizvitler, St. Benoit Mektebi’ni açtı.

1601- Tiryaki Hasan Vakarlı komutasındaki Osmanlı ordusu, Haçlı ordusunu yenerek Kanije Zaferi’ni kazandı.

1865- Markka Twain’in önceki öyküsü yayımlandı.

1912- İstanbul’üstelik kolera salgını başladı.

1928- Walt Disney’in yarattığı iz film Mickey Mouse’un ilk gösterimi yapıldı.

1931- Japonlar, Mançurya’yı karışma etti.

1933- İstanbul Darülfünunu, “İstanbul Üniversitesi” namına açıldı.

1945- “Doğan Kardeş Müzakere Müsamereleri”nin ilki Tepebaşı Yavru Tiyatrosu’nda yapıldı.

1951- Şerife Feriha Sanerk, güven müdürlüğüne yükselen önce kadın oldu.

1967- Türk jetleri Kıbrıs üzerinde alçaktan uçtu. BM Sulh Gücü denetimindeki Erenköy bölgesinde Türkler ile Rumlar beyninde sâdır arbede 7 saat sürdü.

1976- İspanya’üstelik 37 almanak diktatörlüğün ardından demokrasinin kurulması kararı makbuz.

1983- BM Düzenlilik Konseyi, KKTC’yi tanımadı.

1990- Avrupa Asayiş ve İşbirliği Konferansı (AGİK) toplandı, Paris Sözleşmesi imzalandı.

1992- Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu kabul edildi.

1999- İstanbul’daki Avrupa Düzenlilik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi’nde, Bakü- Ceyhan Yer Yağı Boru Yolu ve Barış geçişli gaz projelerine ilişkin anlaşmalar, ilgilendiren ülkelerin heybet başkanlarınca imzalandı.

2000- Türk nutuk müziğinin adlı ismi, bestekâr ve gürültülü sanatçısı Saika Gürses kalp yetmezliğinden öldü.

2007- Türkiye-Yunanistan Gaz Boru Yolu’nın resmi açılış töreni, İpsala Gümrük Sahası’nda Azerbaycan Reisicumhur İlham Aliyev, Başvekil Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in katılımıyla yapıldı.

2009- Araştırman, gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete yaşamını yitirdi.

2010- Fidel Castro, Küba Al Partisi liderliğinden kaynaklanan yetkilerini devretti.

2012- Rum Ajansı Arabi Istihbarat Koordinatörlüğünün Kahire merkezli Ortadoğu Bölge Müdürlüğü hizmete girdi.

2013- Piyes sanatçısı Nejat Uygur, İstanbul’bile bire bir süredir tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında mevt etti.

2015- Nijerya’nın Adamawa eyaletinin başkenti Yola’daki patlamada 32 hayat hayatını kaybetti, 80 can yaralandı.

2016- Çad’da Fetullahçı Yıldırı Örgütü’hangi ilgilendiren yekpare okulların Türkiye Maarif Vakfına devredilmesine karar verildi.

2016- Siirt’in Şirvan ilçesinde, özel beyaz zehir ocağında göçük meydana geldi. Yılgın altında kalan işçileri idare etmek amacıyla günlerce süren çalışmalarda çöküntü altında kalan 16 işçinin camit bedenine ulaşıldı.

2016- Türk Hava Yolları, “Batman V Superman: Adaletin Şafağı” filminde yaptığı reklam kampanyasıyla Kızıl Epica Ödülü’nü kazandı.

2017- Din İşleri Başbuğ Yardımcılığı’na, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Huriye Martı’nın atanmasıyla, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, ilk kez bu göreve tıpkısı eş getirildi.

2017- Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu çarkıt milli halterci Naim Süleymanoğlu, uykuluk naklinin ardından tedavisinin sürdüğü Ataşehir Memorial Hastanesi yoğun bakım ünitesinde 50 yaşında yaşamını yitirdi.

2018- Anadolu Ajansı (AA), Balkan-Güney Gün Doğusu Avrupa Veri Ajansları Birliği’nin (ABNA-SE) bakir dönme başkanı oldu.

2018- Milli Motosikletçi Can Öncü, Moto3 Acun Şampiyonası’nda yarışan ve birinciliğe ulaşan sunu canlı uçman namına tarihe geçti.

19 Son Teşrin

1900- İngiltere’da güzel ve seçilme hakkı isteyen 119 avrat, Avam Kamarasına zorla girmekten tutuklandı.

1926- Troçki ve Zinovyev, Politburo’dan kovuldu.

1938- Atatürk’ün naaşı, İstanbul’dan Ankara’evet, koygun aynı törenle yola çıkarıldı.

1943- III. Ruz Kongresi toplandı.

1949- PTT’ye devredildikten bilahare 1938’dahi yayınlarına açıklık veren İstanbul Radyosu, normal yayınına başladı.

1967- TBMM, hükümete mevki dışına asker atıf yetkisi verdi. Donanma alarma geçirildi, Ankara’daki 28. Fırka İskenderun’a hareket etti.

1977- Akdarı Büyüklük Başkanı Enver Sedat, İsrail’i ülfet eden ilk Gündüz Feneri lider oldu.

1979- Eski milletvekillerinden Ortadoğu gazetesi yazarı İlhan Darendelioğlu, İstanbul’dahi uğradığı silahlı hareketli sonucu hayatını kaybetti.

1984- BM görevlisi Enver Ergun, Viyana’bile Ermeni teröristlerce katledildi.

1985- ÇAKER Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Birliği Celal Başkanı Mihail Gorbaçov, Cenevre’de ilk defa buluştu.

1988- Pakistan’de, Benazir Butto başvekil seçildi.

1994- Halil Mutlu, Dünya Halter Şampiyonası’nda 7 acun rekoru kırarak 3 değerli madalya kazandı. Naim Süleymanoğlu 64 kiloda 5 dünya rekoru kırarak 3 kızıl madalya, Fedail Güler de 70 kiloda iki dünya rekoru kırarak 2 zer madalyanın sahibi oldu.

1999- İstanbul’daki AGİT Zirvesi’nin son haset, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’nın (AKKA) eskimemiş koşullara uyarlanmış şekli, tarafların liderlerince imzalandı.

2007- Macar edebiyatının duayeni Magda Szabo, 90 yaşında ahiret yolculuğu etti.

2011- Adlı sinema yönetmeni Ömer Lütfi Akad, 95 yaşında İstanbul’dahi hayatını kaybetti.

2012- Amerikan Saz Ödülleri töreninde, şarkıcı Justin Bieber, genişlik şişman ihsan kabul edilen “Yılın Sanatçısı Ödülü”hangi müstahak görüldü.

2013- British Council, Türkçeyi, Birleşik Krallık’ta ati 20 sene amacıyla sunma cesim 10 vesile ortada gösterdi.

2013- Ukrayna’nın Kharkiv şehrindeki Skovoroda Eğitim Üniversitesinde Türk Kültür Sarayı açıldı.

2016- Belçikalı Georges Prosper Remi ya dahi farklı ismiyle Herge’nin çizeri olduğu Tenten’in maceralarına ilişik ayrımsız yağız türlü faaliyet, Fransa’birlikte 1 milyon 550 bin avroya satıldı.

2018- Kazdağlarının eteklerinde MÖ 10. yüzyılda kurulduğu memul Antandros Antika Kenti’nde, üzerinde 22 satırdan oluşan ve dekret namına isimlendirilen kararnamenin vadi aldığı 2 bin 200 yıllık kitabe bulundu.

20 Teşrinisani

1910- Meksika Devrimi başladı.

1923- El Fırkası “Dulda-i Ahbaplık Cemiyeti” örgütünü bünyesine aldı.

1926- BENDE’li yazar Jack London intihar etti.

1943- İstanbul Teknik Üniversitesi kuruldu.

1945- II. Acun Savaşı’ndan sonraları Nürnberg duruşmaları başladı.

1949- Türk Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası ekip eliminasyon maçlarının ilkinde Suriye’yi 7-0 yendi.

1953- Türkiye’deki evvel otomobil mukavemet yarışı, “İstanbul-Ankara-İzmir-İstanbul” güzergahında yapıldı.

1959- BM, “Bala Hakları Deklarasyonu”nu yayımladı.

1961- Türkiye’bile önceki koalisyon hükümeti, Başbakan İsmet İnönü tarafından AP ve CHP’li bakanlarla kuruldu.

1975- İspanya’birlikte General Franco öldü.

1979- İstanbul Üniversitesi Ülfet Fakültesi Akademisyen ve Panel Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Beklenti Doğanay, uğradığı saldırıda öldürüldü.

1989- Konfedere Milletler Bala Hakları Sözleşmesi kabul edildi.

2003- İstanbul’da, İngiltere Başkonsolosluğu ile HSBC Bank Umumi Müdürlüğüne yönelik intihar saldırılarında 27 can öldü.

2010- Türkiye’nin evvel eş itimat müdürü Şerife Feriha Sanerk hayatını kaybetti.

2011- İspanya’üstelik erken genel seçimler yapıldı. Sıhhatli görüşlü Ahali Partisi tarihi aynı yengi kazanarak yegâne başına iktidara geldi, sosyalistler el erki tarihindeki sunu çığlık sonucunu aldı.

2012- 12 Ilkgüz askeri darbesine ilişkin davada, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı zahmetli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Ses ve Fon Enformatik Sistemi aracılığıyla bilgili karşısına çıktı.

2015- Mali’nin başkenti Bamako’daki Radisson Otel’de, 170 ecnebi tabiiyetli, silahlı kişiler marifetiyle rehin alındı. 22 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı tutak krizini, geçmiş Halk Ayaklık ile bağlantılı Umum Murabitun Grubu, sonraları Macina Halas Cephesi üstlendi.

2021- Türkiye’de Faz-3 çalışmalarına başlanan Çin asıllı Kovid-19 aşısının, fahri sağlık çalışanlarından sonraları fahri vatandaşlar üstünde de uygulanması amacıyla başvurular başladı.

Share: