EDİRNE’NİN KANALİZASYON SULARI, TUNCA NEHRİ’NE AKIYOR

EDİRNE’de, 2018’de yapımına başlanan müstakbel biyolojik akarsu tasfiye tesislerinin henüz tamamlanmaması nedeniyle bazı bölgelerde lağım döşemi atıkları, Tunca Nehri’ne akıyor. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Muazzez, “24 mahallenin kanalizasyonu, kimyasal atıkları, var olan bütün atıklar, Tunca Nehri’ne akıtılıyor. Oradan Meriç Nehri’ne karışabiliyor. Umumi adına nehirlerimiz, kanalizasyonlar üzere küllük haline geldi. Kirlettiği kayran çokça faziletli. İnsan sağlığına dokuncalı. Doğanın tıpkı yıkımı” dedi.

Edirne’birlikte balaban su kaynaklarından biri olan Tunca Nehri, kentin lağım döşemi atık sularıyla kirletiliyor. Edirne Belediyesi’nin 2018 yılından bugüne yapımı bitmeme eden ileri biyolojik atık su tasfiye tesislerinin açılamaması dolayısıyla atıklar, Sarayiçi mevkisinden örtüsüz şekilde Tunca Nehri’ne bırakılıyor. Şehremaneti enfrastrüktür sistemine sadık nazik beton borulara vasıl atılmış suların arıtma tesisi olmaması nedeniyle Tunca Nehri’ne bırakılması, kirliliğe posta açarken, çevreye da dağ kokuyor yayılıyor. Mıntıka halkı, suyu ve doğayı kirleten atık suların nehre akıtılmasına alın çıkarak, ayrımsız zaman önceki belediyenin ileri biyolojik atılmış akarsu arıtma tesisinin tamamlanmasını ve hizmete başlamasını istedi.

Edirne Mekân Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten, lağım döşemi sisteminin, nehirlerin birleştiği bölgede Meriç Nehri’ni da kirlettiğini belirterek, “Nehirlere kentlerin kanalizasyonunu dökmek çok eski aynı yöntem amma imdi mekân bilinciyle domestik yönetimler müstakbel dirim bilimsel tasfiye sistemleri kurmaya başladı. Edirne’mizin da en sona küsurat kentlerden olduğunu biliyoruz. Kentimizde 24 mahallenin kanalizasyonu, kimyevi atıkları, var olan hep atıklar Tunca Nehri’ne akıtılıyor. Oradan Meriç Nehri’ne karışabiliyor. Umumi namına nehirlerimiz, kanalizasyonlar için tıpkı mezbele haline geldi. 2017 yılında tasfiye tesisi üzere işlem başlamış, İller Bankası’ndan ihaleye çıkılmış amma 2018’dahi başlayan yapım bibi bitmeme ediyor. Üzerinden 4 seneyi fazla devir geçti. Bu aslında çok önemli tıpkısı husus. Tıpkısı dakika önce yapılması müstelzim aynı öz. Pandemi girdi diyerek meşruhat yapılsa de bu boşlama edilecek tıpkı molekül değil” diye niteleyerek konuştu.

Edirne’bile natür yıkımı yaşandığını belirten Aziz, “Kirlettiği düzlük çokça erdemli. İnsan sağlığına zararlı. Doğanın ayrımsız yıkımı. Nehirlerimizde 39 çeşit canlıdan alay ediliyor. Bunların dirimsel riskleri de ortaya çıkıyor. Kimyevi kirlilik, topraklar üzere akıbet rütbe zararlı. Dirim Bilimsel arıtmasının ötesinde kimyasal kirliliği ortadan kaldırmak çok elan zor. Biyolojik atıkları arıtabiliyor, o suyu tekrar kullanabiliyorsunuz amma kimyasal kirliliği bile göz uğrunda burulmak geçişsiz. ‘Kimyevi’ deyince çamaşır ve etki deterjanları, şampuanlar birlikte kimyevi. Bunların hepsini düşünün; bu güzelim nehre, süresince yüzyıllardır hayat kurmuş canlılara, buradan ileri giderek toprağa, havaya, denizlere temas tip zararı var” dedi.

‘ERGENE GİBİ OLMASINDAN KORKUYORUZ’

Tunca ve Meriç nehirlerinin atılan sular ile kirletilmesinden dolayı yıllardır kirliliği ile gündemde olan Ergene Nehri kadar olmasından korktuklarını belirten Aziz, “Bu gidişle gelecek nesillere ırmak diye tıpkı şey kalmayacak. Ergene kabilinden çığlık akacak. Ergene demin şüphesiz yanından geçemiyorsunuz, alamet oluyor, bataklık oluyor. Bu denetimsiz kirlilikle gitgide Tunca ve Meriç’in Ergene olmasından korkuyoruz. Bundan yöneticiler de umum bile korkmalı. Zira bu azrail benzeri akıbet. Bu kadar kirlettiğiniz ırmak, bire bir süre sonra kendini temizleyemeyecek ve biberli saçmaya başlayacak” diye konuştu.

‘SAROS ETKİLENECEK’

Atık sular ile kirletilen Tunca Nehri sularının Meriç ile birleşerek Saros Körfezi’ne aktığına özen çekici Ermiş, “Nehirlerin denizlere karıştığı yerde Saros etkilenecek. Denizlerdeki müsilaj, biraz birlikte nehirlerin denizlere kirliliği iletmesiyle ilgili. O yüzden dirim bilimsel arıtma tesislerinin aynı zaman ilk yapılması gerekiyor. Bu konuda artık bir vesile olmaması gerekiyor. Tıpkı an ilk bu işin tamamlanması geçişsiz. Daha Çok kanalizasyonlar, şehrimizin domuzuna nehirlerini kirletmemeli” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise konuyla ilişik izah yapmayacağını söyledi.

Share: