Çorum’da sertifikalı evlat kullanımı “selektör binası” ile artırılacak

Çorum’da yapılması planlanan “Yavru selektör binası” ile kentte yüzdelik 11 civarında olan sertifikalı zürriyet kullanımının yüzdelik 25’in üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Valiliğin mukayyet açıklamasında, Çorum’da 50 bin 173 dekar alanda sertifikalı soy sop üretimi yapıldığı, 6 bin 458 çiftçinin 381 bin 118 dekar alanda sertifikalı sulp kullanarak tahıl ve baklagil üretimi gerçekleştirdiği belirtildi.

Kentte sertifikalı yavru üretimini yaygınlaştırmak üzere İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğünce 2021 yılında “Sertifikalı Döl Artımlı Im Projesi”nin hayata geçirildiği dökme açıklamada, projenin Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklendiğine bel edildi.

Proje kapsamında İl Hususi İdaresi, DOKAP ve Çorum Ziraat Odasının kayırıcı finansmanıyla merkeze ilişkin Karacaköy köyünde 745 metrekare mecbur alana eş “Nesil selektör binası” düz yazı edileceği bildirilen açıklamada, şu ifadelere kayran verildi:

“Evlat selektör binasının yapım işi ihalesi, Çorum İl Hususi İdaresi yoluyla 24 Ocak’ta gerçekleştirilmiştir. Yapımına gücük ay ortalarında başlanıp orak ayı ayında tamamlanarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmesi planlanmaktadır. İlimizde sertifikalı çocuk ekimi yüzde 11 civarında bulunmaktadır. Selektör binası yapımıyla bu oranın yüzdelik 25 seviyelerinin üstüne çıkarılması hedeflenmektedir.”

Açıklamada, proje kapsamında saatte 5 ton el işi kapasitesine ehil olacak üretim için İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce kırılan eliminasyon, triyör (yabancı cisimleri ayıran araba), hafif kuş yemi bölme, zürriyet ilaçlama, kantar ve paketleme, hasep fek üniteleri ile sırtçı bantlar, helezonlar ve elevatör alımının tamamlandığı kaydedildi.

Çorum Ekincilik Odasınca işletilecek tesisin faaliyete girmesiyle kentte üretilen tohumlar laboratuvar içinde çözümleme edilerek, eleme ve tasnif sürecinin ardından sertifikalandırılarak çiftçilerin kullanımına sunulacak.

Share: