Bakan Kirişci’den çiftçilere muştu konusunda erim

Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişci’nin katılımıyla “Sözleşmeli Besicilik” projesinin tanıtımı Erzurum’birlikte yapıldı. Programda çiftçilere sava konusunda müjde veren Bakan Kirişci, “2022 yılı üretim dönemine ilgili motorin ve basılmış desteklerimiz, 2023’ün mart ayı namına 2022 yılı zarfında ödenecek. Hayvansal istihsal desteklerinde bir nice kalemdeki ödemeleri yüzdelik 100 artırdık. Besicimize motivasyon primi vereceğiz. Sözleşmeli besicilik ile kırmızı ette değer istikrarı ve piyasa regülasyonunu hedefliyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, benzeri saf ülfet ve küşat programına gelmek üzere geldiği Erzurum’da Kocakarı Kadın Kültür Merkezi’nde planlı “Sözleşmeli Besicilik” projesinin tanıtımında yüce açıklamalarda bulundu. Tarımın ciddi bire bir kesim olduğunu belirten Nazır Kirişci, “Türkiye, tarımda küresel aynı oyuncu almak mecburiyetindedir. Ekincilik, bizim için bire bir istikbal ve istiklal meselesidir. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100 yılını geride bırakmış, yıpranmamış ayrımsız yüzyıla girmiş olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dile getirdiği kadar, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı inşallah Türkiye yüzyılı olacak. Tığ bilcümle perspektifimizi, hep hazırlıklarımızı işte Türkiye yüzyılı motivasyonuyla şekillendiriyoruz. Tarımda sağlam bire bir altyapı kurarak on yılların planlamasını yapıyoruz. Sizlerle, üreticilerimizle ahali ele vereceğiz şişman ve tüvana Türkiye’yi hep alay malay düz yazı edeceğiz” dedi.

“2022 yılı üretim dönemine ilişik mazot ve matbu desteklerimiz, 2023’ün mart kocaoğlan adına 2022 yılı içinde ödenecek”

Nazır Kirişci, “Güzeşte, Resmi Gazete’de Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Tasarruf Desteğine İlişkin Karar’ yayımlandı. Bu kararla mufassal zamandır ilgilendiren kurumlarla üzerinde çalıştığımız çokça şanlı ayrımsız etap attık. 2022 yılı üretim dönemine ilgilendiren mazot ve tezek desteklerimiz, 2023’ün mart kocaoğlan yerine 2022 yılı süresince ödenecek. Çiftçilerimiz, ilk teşrin döneminde girdi maliyetlerini düşünmeden üretim yapabilecek. söz konusu destekler, çiftçilerimize akça olarak verilmeyecek, Tarım Bankası vezneci kartlarına yüklenecek. Çiftçilerimiz, kartlarına tanımlanan sübvansiyon ödemelerini hemen süt ve basılmış alımında kullanabilecek” diye konuştu.

“Hayvanca üretim desteklerinde bir nice kalemdeki ödemeleri yüzde 100 artırdık”

Cumhurbaşkanının kararıyla mazot ve basılmış desteklemelerinde koca çoğalma yaptıklarını kaydeden Kirişci, “Motorin desteği ödemeleri, eser bazında yüzde 203-395 ortada değişen oranlarda artırıldı. Basılmış desteği ödemelerindeki çoğalma ise im bazında yüzdelik 130-163 arasında mütebeddil oranlarda gerçekleşti. Sertifikalı tohum yararlanma desteği ödemeleri yüzde 50-150 oranlarında yükseltildi. 2002 yılında 1,8 bilyon TL olan zirai terviç bütçemiz, 30 mezuniyet artışla 2023 yılında 54 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2022 yılı tarımsal destekleme bütçemiz, 25,8 bilyon TL iken, bu miktar 2023 yılında yüzdelik 109 artışla 54 milyar TL’ye çıkartılmıştır. Bu kapsamda, nebati istihsal tutma bütçemiz yüzde 120 artışla 35,2 milyar TL’ye yükseltilmiştir. Hayvansal destekleme bütçemiz ise yıllık yüzde 56 artışla 11,8 milyar TL’ye çıkartılmıştır. Su ürünleri destek bütçemizi yüzde 45 artışla, 222 milyon TL’ye çıkarttık. Zirai AR-GE destek bütçemiz yüzde 85 artışla 298 milyon TL’ye çıkarıldı. Kırsal kalkınma desteklerimiz ise yüzdelik 234 artışla 6,4 bilyon TL’ye ulaşmıştır. Hayvani istihsal desteklerinde birçok kalemdeki ödemeleri yüzde 100 artırdık. Buzağı başına verilen temel desteğimizi, 370 TL’den 500 TL’ye yükselttik. Takma tohumlamadan doğan buzağılara efsanevi başına arttırma 200 TL ödeyeceğiz. Üretici bölgelerinde üreticilerimize verdiğimiz ilave desteklerle alay malay bütün buzağı desteğimizi, efsanevi başına bin TL’ye büyüklüğünde yükseltmiş olduk. Besi desteğimizi da efsanevi başına 250 TL’den 500 TL’ye yükselttik. Dişi manda/malak desteğini, efsanevi başına 250 TL’den 500 TL’ye çıkardık. Anaç koyunda 30 TL, keçide 35 TL olan desteği, efsanevi başına 50 TL’ye yükselttik. Yine küçükbaşta güruh izam ve restorasyon desteğimizi ise efsanevi başına 125 TL’den 200 TL’ye çıkardık. Derinti yöneticisi istihdam desteğini ise 6 bin TL’den 12 bin TL’ye yükselttik. Tiftik istihsal desteğini, kilogram başına 35 TL’den 70 TL’ye çıkardık. İpek böceğinde desteğimiz, kutu başına 120 TL’den 240 TL’ye, gözyaşı kozada kilo başına 80 TL’den 160 TL’ye yükseltildi” şeklinde konuştu.

“Kontratlı model ile alıcı ile satıcı aracısız muhatap olacaktır”

Erzurum’un bölgedeki öncü konumu dolayısıyla zaman “Kontratlı Besicilik” projesinin tanıtımını Erzurum’üstelik yapma kararı aldıklarını vurgulayan Kirişci, “Hamdolsun size müjdelerle geldik. Sözleşmeli besicilik ile tarımda ‘yerli ve milli üretim’ hamlemizde eskimemiş aynı adım kaydediyoruz. Bu projeyle, ‘alım garantisi’ ile maliyete göre denk politikasıyla üreticimize hür karlılık sunuyoruz. Öncelikle bu alanda uzmanlardan oluşan bir maliyet komisyonu kurulacak. İşletmelerin aykırı durumu ile bölgesel girdi fiyatlarına bakarak maaş maliyetler belirlenecek ve bu rakamlar kurum web sitesinde yayınlanacaktır. Al deri hazırlık zinciri haddinden fazla aktörlü ayrımsız yapıya sahiptir. Sistem pekâlâ işliyor, sizler benden çokça daha mebzul bilirsiniz. Yetiştiricilerden celepler zinde danayı alarak besiciye satarlar. Besiciler bile uzun ayrımsız besi periyodundan bilahare komisyoncuya yahut sanayiciye as yapar. Oyuncu sayısı arttıkça tedbir zinciri zayıflamakta ve manipülasyona çıplak arkaç gelmektedir. Sözleşmeli model ile küşayiş aktörler olamaz, azrail ile vandöz direkt muhatap olacaktır. Burada gaye kitlemiz banal ve orta ölçekli üreticilerimizdir. Minimal 5, maksimum 200 çıban için uyuşma yapılacak. Sözleşmeler, almanak olacak, rastgele sene yenilenecek ve 5 yıl devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“Besicimize isteklendirme primi vereceğiz”

Sözleşmeli besicilik uygulamasının koskocaman yanlarından birinin bile verime dayalı olarak verilecek heveslendirme primleri olduğunu kaydeden Bakan Kirişci, “200 kilogram karkasın üstüne teşvik primi veriyoruz. 201-250 kilogram arası herhangi bir kilogram için 2,5 TL; 205-300 kilo arası gelişigüzel kilogram amacıyla 3,5 TL; 301-350 ve cisim seçkin kilo üzere 5 TL gürlük primi verilecektir. Böylelikle hem her bir hayvandan sunma ülkü parametrelerde deri üretimini hedefliyoruz hem üstelik emeğinizin karşılığını almanızı sağlıyoruz. Verimliliği artırmak yoluyla sunma rica dengesine koca yardım sunacağız” dedi.

“Üreticilerimiz, besi böylelikle hava fiyatlarını piyasanın altında görmesi halinde sözleşmeden vazgeçme hakkına eş olacak fakat isteklendirme primi alamayacak”

Bu projeyle kom yönetimine üstelik destek olacaklarını tamlayan Nazır Kirişci, “Projemizin dalavere kademesindeki uzmanlarımız, besi periyodu süresince yer birkaç hele çiftliği görüşme edecek ve tıpkısı gözlem raporu hazırlayacaktır. Uzmanlarımız ihtiyaca göre mahallinde eğitim hizmeti bile verecekler. Bu çalışmamızın aynı bambaşka majör yanı, belki de sizleri sunma çok ilişik kısmı de şudur. Bu modelle üreticilerimizin planlı ve öngörülebilir biçimde hayvanlarını yetiştirmelerini istiyoruz. Amma bu sözleşmelerle birlikte tek kimseyi yetiştirdiği hayvanları bizim fiyatlarımıza vabeste bırakmıyoruz. Üreticilerimiz, besi böylelikle hava fiyatlarını piyasanın altında görmesi halinde sözleşmeden gerileme hakkına sahip olacaklardır. Yani tek kimesne yetiştirdiği hayvanını, istemediği tıpkı fiyata harcamak mecburiyetinde değil. Fakat sözleşmeden cayan üreticiler, teşvik primi alamayacak. Kesime andıran tarihlerde üreticinin ihtiyacı yerinde, gurur imkanları dahilinde öndelik verilebilecektir” diye niteleyerek konuştu.

“Kontratlı besicilik ile al ette kıymet istikrarı ve etraf regülasyonunu hedefliyoruz”

Ülkemizde ara sıra al ten ile ilişkin gerçekle ilgisiz yorumların yapabildiğini tamlayan Icra Vekili Kirişci, “Bu sistemle Besi Pusat Sistemi’ni oluşturacağız. Besi işletmelerinde kâin efsanevi sayıları ve barışma programları kayıt sistemi ile izlenecektir. Böylecene aktif efsanevi istif yönetimi fayrap etmek dahi mümkün olacaktır. Deri ve Benzin Kurumumuz, piyasa şartlarına bakarak erken itilaf veya geç anlaşma primleri ile etkin stokunu yönetecektir. Ayrıca besi periyodunun sonuna doğru kurumumuzun imkanları kadar avans verilecektir” ifadelerini kullandı.

“Bu projeyle abuhava değişikliğini etkileyen faktörleri azaltmayı hedefliyoruz”

Nazır Kirişci, “Biliyorsunuz, yaşanan tabii afetlerin artması, mevsimlerdeki tadilat dolayısıyla iklim değişikliği son yıllarda sunu çok konuşulan konuların başında geliyor. Bu projeyle, iklim değişikliğini etkileyen faktörleri azaltmayı hedefliyoruz. Kuşkusuz mı? Karbon salınımını azaltacak kom operasyonlarına yardım yapacağız. Kontratlı Besicilik özne üreticilerimizin emsal aynı menent oluşturacağına inanıyoruz. Bu modelle ‘rasyonel kom yönetimi’ni oluşturmak istiyoruz. Hayvansal gübrelerin toprağın gerekseme duyduğu zamanda ve miktarda kompost şeklinde kullanılmasını sağlayacağız. Hayvan beslemede akıllıca rasyonlar hazırlamak kanalıyla enterik bataklık gazı emisyonunu azaltacağız” şeklinde konuştu.

Üretimin merkezi Erzurum’a serencam 20 yılda 11,8 bilyon teklik zirai bindi ve envestisman yaptıklarını vurgulayan Vekil Kirişci, “DOĞRU Tümen hükümetlerimiz yoluyla zirai destekler 2002’ye göre 9 hatim artırılmıştır. 34,9 milyon TL’den 323,3 milyon TL’ye yükseldi. Zirai istihsal değeri ise 13 kat artarak 734,9 milyon liradan 9,6 bilyon liraya çıkarılmıştır. Bu desteklerle Erzurum’un tarımsal ihracatı son 20 yılda 7 hatim arttı. 2002’da 740 bin dolardı, 2021’üstelik 5 milyon dolar oldu. Amma biz bu rakamları tam görmüyoruz. Erzurum’un de, Şarki Anadolu Bölgemizin de potansiyelinin çok elan yüksek olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli inşallah gelişigüzel çokça henüz ilerilere taşıyacağız. Erzurum, 2021 rakamlarıyla 860 bin büyükbaş hayvan mevcudu ile Türkiye’üstelik 2’nci, 970 bin titrem benzin üretimi ile 3’üncü sıradadır. Etin endüstriye dönüştüğü yolculuğun önce çıkış belgesi noktası olan bu bayrı şehirde açıkladığımız Sözleşmeli Besicilik Projemizin üreticilerimize, tüketicilerimize, parçalanmamış vatandaşlarımıza hoş olmasını dilek ediyorum” açıklamalarında bulundu. – ERZURUM

Share: