BDDK, depremlerden etkilenen vatandaşların borçlarına müteveccih esnekliklerin kapsamını genişletti

Bankacılık Düzenleme ve Fal Kurumu (BDDK), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerden etkilenen vatandaşlara müteveccih kredi kartı limitlerinin artırılması, minimal borçların ve itimat vadelerinin ötelenmesi karışma birçok ilave değişmeyen aldı.

BDDK, “asrın felaketi” yerine nitelendirilen depremlerin pahal etkilerini azaltmak üzere bölgede beledi kişilere müteveccih aldığı Asamble kararlarını, resmi genel ağ sitesinde yayımladı.

Buna göre, itimat kartlarında makbul limite bağlı yüzde 20 ve yüzdelik 40 oranındaki asgari tutar ayrımı kaldırıldı. Bu kapsamda gelişigüzel limit ile ilişkilendirilmeksizin asgari miktar, dönme borcunun yüzdelik 20’si kendisine belirlendi.

Kredi deneyli limiti tespit edilirken bankalarca dikkate alınan sınırlar yükseltildi. Yeni aranjman ile bankalarca hep kurnaz limiti, önceki sene amacıyla ilgilinin mahiye averaj net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar amacıyla ise 8 katını aşamayacak.

Asgari tutarı ödenmeyen emniyet kartlarının akça kullanımına, servet ve bakım alımına kapatılmasına, iptaline ve borcun topu ödeninceye büyüklüğünde bakir itimat kartı düzenlenmemesine ilgilendiren konu bankaların ihtiyarına bırakıldı. Anaç borçlarının ötelendiği müddet süresince minimum tutar da dahil almak amacıyla bankaların alacaklarını istek etmeyerek ödemesiz dönemler tanımlayabilmelerine imkan sağlandı.

Kredi teminatlarının değerlemesine ilişkin süreler ertelendi

Aylık veya yıllık averaj dirimsel düzeyinin tayin edilememesi durumunda esas kişilerin edinebilecekleri emniyet kartlarının bütün limiti 2 bin liradan 5 bin liraya çıkarıldı.

Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince kullandırılan bitiren ve anahtar kredilerinin resülmal ve nema ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine ertelenmesi halinde talik süresinin, ilgili mevzuatta belirlenen mehil sınırlarında dikkate alınmamasına değişmeyen verildi.

Kredi müşterilerinden alınması gereken cesaret derecelendirme notları ile alınması zorunlu olan ilave belgelerin temini de bankaların ihtiyarına bırakıldı.

Deprem felaketinden etkilenen müşterilere kullandırılan kredilerin taşınmazlar niteliğindeki teminatlarının değerlemesi ile ilişkin süreler ertelendi.

Anapara ve getiri ödemeleri asgari 6 kamer müddet ile ötelenebilecek

Kredi kullandırımına ilişik bağımsız denetime bağımlı olan şirketler marifetiyle bankalara tevdi edilmesi gereken bilgelik ve belgelere ilişkin süreler deprem bölgesindeki illerdeki şirketler için uzatıldı.

Müşterilerin talebi halinde, resülmal ve getiri ödemelerinin minimum 6 kamer süre ile ötelenmesine ve ötelemenin faiz/kar payı murat edilmeksizin yapılması yerinde almaç talebinin aranmamasına karar verildi.

Antrparantez BDDK mevzuatı ile bankacılık unsur ve teamüllerine neva hususunda maksimal ilgi gösterilerek, bu süreçte müşterilerin mağduriyetine yöre verilmemesi ve ilave finansman karışma tür olan her nev kolaylığın sağlanması yönünde yapılış birliklerine komut gönderilmesi kararlaştırıldı.

Söz konusu kararlar, 6 Gücük Ay 2023’ten 1 Ev 2024’e kadar muteber olacak.

Kredi vadeleri ve güven kartı taksit sınırlarına dair esnekliklerin süresi uzatıldı

Bu arada BDDK, hafta başında aldığı kararlar ile zelzele bölgesindeki yerleşik kişilere eskimemiş kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya bağımlı tutulacak kredilerin vadelerinin, ödemesiz dönemlerin uygulanması bile dahil başlamak üzere bankalarca ve finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince belirlenebilmesinin önünü açmıştı. Ayrıca yüreklilik kartları ile gerçekleştirilecek para ve hizmet satımlarında, daha ilk asamble kararıyla eser bazında farklılaştırılan taksitlendirme sürelerinin dahi benzeri kata kadar artırılmasını sağlamıştı.

Bugün açıklayan ilave kararlar ile söz konusu güven vadeleri ve emniyet kartı taksit sınırlarına dayalı sağlanan esnekliklerin süresi bile 1 Karı 2024’e uzatıldı.

Share: