Çanakkale’de zirai sulamada da geçer not barajda su düzeyi düştü

Yağmur yetersizliği zımnında çalışkan kuraklığın yaşandığı Çanakkale’dahi, zirai üretimin bu durumdan etkilenmemesi amacıyla gelecek 4 ayda barajların dolması bekleniyor.

Batak Ovası kendisine bilinen merkeze kapalı Kumkale köyü ilkin gelmek üzere Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine uzanan yaklaşık 100 bin dekar alanda almanak 700 bin titrem Çanakkale domatesi üretiliyor. Coğrafi işaretli Bayramiç beyazı nektarin, Lapseki kirazı ve şeftalisi birlikte ilin majör ekonomik değerleri beyninde yer alıyor.

Çok sayıda tarımsal üründe Türkiye’nin kocaman üretim merkezlerinden olan Çanakkale’da sonuç dönemde yağışsızlık etkili şekilde hissediliyor. İçme, kullanma ve zirai sulama amaçlı, 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı’nda güzeşte sene bu dönemde yüzde 75 olan su düzeyi, yağış yetersizliği dolayısıyla yüzdelik 42,5’e düştü.

Çanakkale Belediye Başbuğ Yardımcısı İrfan Mutluay, AA muhabirine, Atikhisar’birlikte 23 milyon metreküp su bulunduğunu, kentin aynı yıllık su ihtiyacının ise 12,5 milyon metreküp olduğunu söyledi.

Şu anki verilere bakarak kentin akarsu ihtiyacı itibarıyla sakil benzeri yük görünmediğini belirten Mutluay, nisan sonuna kadar 4 mahiye periyotta beklenen yağışların düşmemesi halinde Atikhisar Barajı’nın tarımsal sulamada kullanılacak bölümü için ülkü oluşabileceğini dile getirdi.

Zirai üretimde ekonomik kayıp riskini ayn ardı edemeyeceklerini vurgulayan Mutluay, şöyle konuştu:

“Çanakkale’nin almanak toplam yağmur ortalaması 625 milim civarında ama abuhava değişikliği ve küresel ısınmaya sınırlanmış kendisine kurak periyotları henüz sık yaşamaya başladık. Söz Gelişi 2021 yılında 400 milimetreler civarında tıpkı yağış aldık. Değme 3-4 yılda bir yağışsız periyotları yaşamaya başladık. Dolayısıyla 625 milim olan yağışa güvenmememiz gerekiyor. Tıpkısı birlikte bu yağışın dağılımı yüce. İhtiyaç mahsus ayda, özellikle zirai üretim amacıyla mukteza olan yağışın bölgeye düşmesi vacip. Onun için iklim değişikliğine mecbur yerine ister yağışın dağılımı ve gerekse miktarı açısından daima tıpkısı sorun yaşamaya başladık.”

İl genelinde 115 nev kültür bitkisinin tarımının yapıldığını, coğrafi işaretli 10 kitap bulunduğunu anlatan Mutluay, “Tarımsal üretimde özellikle sebze ve meyvede suya gerekseme duyuluyor. Dolayısıyla suyla ait benzeri kriz yaşamamız halinde gerek ürün lüzum nitelik ve gerekse arazi ekilişleri açısından yavaş aynı sorun yaşayacağız. Bu de üretime ve şehir ekonomisine yansıyacaktır.” dedi.

“Kötü senaryonun gerçekleşmeyeceğini düş ediyoruz”

Çanakkale Kültür Odası Başkanı İsmail Kaya de bölgede hele sonbaharın kurak geçtiğini, bu durumun kışın önceki aylarında da sürdüğünü söyledi.

Çiftçilerin kışlık ürünlerin ilk teşrin dikim işlemlerini yaparak yağışları beklemeye başladığını belirten Kaya, şunları kaydetti:

“Üreticilerimizin ve su kullanıcılarının çokça erinçsiz olmamasını öneriyorum. Zira tığ ara sıra buna eş yıllar yaşadık. İstediğimiz yağışları aldık. Alamazsak birlikte israfın önüne geçerek, akarsu kullanıcılarına elan kontrollü akarsu kullandırarak bu süreçler aşıldı. İnşallah istediğimiz yağışları önümüzdeki günlerde alırız. Çanakkale ile özdeşleşmiş, Çanakkale’nin havasından, Çanakkale’nin saf su kaynaklarından ve verimli topraklarından üretimi gerçekleştirilen domatesimiz var. Bunaltıcı şekilde hem merkezde hem dahi yer illerdeki hallerde, marketlerde, manavlarda bitiren yoluyla sorulup aranan aynı ürünümüz. Bu ürünün dikim mevsimi nisan ayında başlar ama eğerki su noktasında göletlerde ve barajlarda istediğimiz doluluk oranları gayrimümkün ise dikimlerde bir eksilme meydana dirimlik. Buna sınırlanmış yerine almanak istihsal miktarımız düşecektir. Ama bu zehir senaryo. Biz bu çığlık senaryonun gerçekleşmeyeceğini imge ediyoruz.”

Share: