Tunceli’de köylülerden HDP ve Maçoğlu’na ‘Katı atılmış tesisi’ tepkisi

Tunceli’bile köylülerden HDP ve Maçoğlu’na ‘Dinsiz atılan tesisi’ tepkisi

Tunceli Belediyesi’nde “Komutan incizap” sloganları

TUNCELİ – Tunceli Belediyesi tarafından, merkeze tutkun Sütlüce köyünde yapımı planlanan Entegre Moskof Atılmış Yönetimi Tesisini protesto fail köylüler, şehremaneti binasına yürüdü. Tunceli Belediyesinin yapılış amacıyla kurulan birlikten çekilmesi amacıyla verdikleri önergenin, yapılan oylamada Türkiye Komünist Partisi ve Halkların Demokratik Partisi marifetiyle reddedilmesi konusunda köylüler, Komutan Fatih Mehmet Maçoğlu ile önergeye ret oyu veren HDP’li meclis üyelerine tepki gösterdi.

Tunceli Belediyesi eliyle 12 sene önce hazırlanan ve hayata geçirilmesi amacıyla form belediyesinin beraberinde Pülümür, Nazımiye, Ovacık, Mazgirt, Pertek, Hozat, Çemişgezek ilçe belediyeleri ile Akpazar Belde Belediyesinin bile zarfında yer aldığı Dersim Ceberut Atılan Birliği kuruldu. Merkeze ilişkin Sütlüce köyünde millî kaynakların yanında KEZ hibesi ile yapımı melhuz ve kestirmece 19 buçuk milyon euroya mülk olacak Entegre Cani Atılan Yönetimi Tesisi zımnında 55 bin dikme kesileceğini, projenin çevreye dokunaklı engel vereceğini ati süren Sütlüce ve dolay köylüleri, projenin iptali amacıyla Kırmızıdağ Yer Platformu ismiyle aynı ortam kurdu.

Geçtiğimiz pazartesi haset gerçekleştirilen Tunceli Belediyesi sedir toplantısına katılan hava üyeleri, merkez belediyesinin birlikten çekilmesinin oylanmasının tıpkı ahir meclis toplantısında gündeme alınmasını istedi. CHP, HDP ve Say Partili üyelerin oylarıyla sunulan önerge, fikir çokluğuyla akseptans edildi.

Köylüler sedir toplantısına katıldı, önerge reddedilince Maçoğlu ve HDP’yi protesto etti

Önergenin uray meclisinde görüşülecek olması zımnında Tunceli dalan Hanek Sokağı’nda benzeri araya mevrut Kırmızıdağ Kasaba Platformu üyeleri, buradan alkış ve ıslıklarla belediye binasına yürüdü. Önergenin oylanacağı uray divan toplantısına katılan ortam üyelerine yönelik güdük aynı açıklama özne Şehremini Fatih Mehmet Maçoğlu, tiran atılan birliğinden ricat konusundaki önergenin tartışmaları gine gündeme getirecek olması dolayısıyla bol olmadığını söyledi. Konuya yeniden birlikte belediye meclisinin karar vereceğini belirten Maçoğlu, önergeyi oylamaya sundu. Kendisiyle birlikte TKP ve HDP’li sedir üyelerinin bile ret oyu kullandığı önergenin reddedilmesine dünya üyeleri sert tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Komutan Maçoğlu salonu tecezzi ederken, dünya üyeleri protestolarını riyaset katına taşıdı. Burada sık sık ‘Başkan incizap’ sloganı atan hava üyeleri ile uray görevlileri arasında bazı bazı yüklülük yaşandı. Riyaset katında tafsilatlı süre protestolarını sürdüren zemin üyeleri, daha sonra şehremaneti binası uğrunda toplanarak protestolarını burada dahi sürdürdü.

“Önceki imza attılar, sonradan ret oyu verdiler”

Ortam adına açıklama eden Avukat Mutlak Ulaş Kaplan, yaşanan duruma aksülamel gösterdi. Dünya üyelerinin de katıldığı bire bir belediye meclis toplantısı gerçekleştirildiğini söyleyen Avukat Kaplan, “Bu belediye divan toplantısının ilki pazartesi haset yapılmıştı. Pazartesi günü meclis üyeleri bire bir takrir verdiler. HDP, CHP ve EMEP divan üyelerinin kuma önerisiyle cani atık yapılması düşünülen, gâvur atılan giderilmiş projesinin kâin alanda oluşturacağı tahribatlar nedeniyle bu alandan vazgeçilmesi yönünde bir önerge verildi. Antrparantez cellat atılan birliğinin gerçekleştirilmesi üzere oluşturulan benzeri kontak var. DER-KAB adı altında bir birlik var. Bu birlikten da form başkanının çekilmesi, belediye kanunun ilgilendiren hükümleri gereğince bire bir takrir verdiler. Bu önerge metni şahsen divan üyeleri eliyle okundu, şeş imzalandı. Yani orada altını imzaladıkları takrir. Zaman toplantıda hemen bu önergenin görüşülmesi gerçekleştirilecekti. Meclis toplantısı yapılırken belediye reisi can girerek, insanlara tıpkısı ‘merhaba’ dahi demeden çok bodur sürede dal tarafta yapılan pazarlıkların neticesine dahi istinaden aracısız oylamaya geçti. Oylama neticesinde, elan ilk önergeye imza atmış olan HDP sedir üyeleri önergelerine cemaat çıkmadılar, iradelerine ehil çıkmadılar. Basına, kamuoyuna yaptıkları açıklamalara eş çıkmadılar ve önergenin arkasında durmayarak önergenin reddine etken oldular. Burada HDP, TKP ve sair meclis üyeleriyle bu arada önergenin reddedilmesine illet oldular” dedi.

Kendileri açısından meselenin henüz bitmediğini belirten Kaplan, “Meclisin burada bu önergeyi reddetmesi, bu meselenin neticelendiği anlamına gelmez. Biliyoruz bu oluşumu, projeyi yapmak üzere DER-KAB adı altında aynı birlik oluşturuldu. Bu oluşturulan ilişki özlük ortamında da derinti yapacaktır. DER-KAB birliği, bu projenin gerçekleştirilmesi üzere vacip kararları düz birliktir. Kalıp belediyesi ve kaza belediyeleri bunun içerisindedir” diye konuştu.

Avukat Bağımsız Ulaş Kaplan’ın açıklamasının peşi sıra belediye binası önünden ayrılan düzlem üyeleri, henüz sonraları HDP İl Başkanlığı önüne giderek protestolarını burada birlikte sürdürdü.

Ortam üyeleri protestonun ardından dağıldı.

Share: