Tayvan’da Çin’e ilişkin cidal uçakları ve gemiler görüldü

Tayvan Defans Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin ordusuna ilişik gelgel ve bahir araçlarının elektronik izlem araçları, karakol uçakları, gemiler ve füze sistemleriyle izlendiği belirtildi.

Açıklamada, domestik saatle 17.00 (Türkiye saati ile 10.00) itibarıyla 21 cidal uçağı ve 6 çekişme gemisinin cezire çevresinde görüldüğü, uçaklardan 11’inin Tayvan Boğazı’nda tarafların kalın alanlarını sınırladığı akseptans edilen çekicilik ve bahir hattının doğusuna uçtuğu, 6 AKARSU-30, 4 J-11 ve 1 JH-7 çekişme uçağının boğazı ikiye ayıran itibari ‘orta çizgiyi’ geçtiği aktarıldı.

11 FÜZE TAYVAN ÇEVRESİNDEKİ SULARA DÜŞMÜŞTÜ

Vekillik, Pelosi’nin adayı musahabe ettiği 3 Ağustos’ta 27, ziyaretin arkası sıra tatbikatların başladığı 4 Ağustos’ta ise 22 Çin kavga uçağının Tayvan çevresinde görüldüğünü, tıpkısı gün Çin ana karasından ateşlenen 11 güdülebilen füzenin Tayvan çevresindeki sulara düştüğünü bildirmişti.

Antrparantez 5 Ağustos’ta 68 cenk uçağı ve 13 uğraş gemisinin, 6 Ağustos’ta 20 uçak ve 14 geminin, 7 Ağustos’ta 66 uçak ve 14 geminin, 8 Ağustos’ta 39 uçak ve 13 geminin, 9 Ağustos’ta ise 45 tayyare ve 10 geminin, 10 Ağustos’ta ise 36 uçak ve 10 geminin ada çevresinde görüldüğü duyurulmuştu.

Çin’in 4-7 Ağustos’ta düzenleyeceğini açıkladığı tatbikatlar, emir ihtilafı süresince olduğu adanın çevresinde fiili tıpkısı abluka oluşturmuştu. 6 bölgede düzenlenen tatbikatlar dolayısıyla ara sıra alanlar, sefine ve tayyare trafiğine kapatılırken boğazda düzenlilik endişesi nedeniyle seferlerin aksadığı bildirilmişti.

Tatbikatlarla ilgili yayımlanan çekicilik ve deniz güvenliği uyarılarının (NOTAM) süresi 7 Ağustos’u izleyen tün saatlerinde dolmasına rağmen, Çin ordusu tatbikatları 8 ve 9 Ağustos’ta dahi sürdürdüğünü açıklamıştı.

Çin Ahali Kurtuluş Ordusu (PLA) Şark Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Şi Yi, cemaziyelevvel yaptığı açıklamada, Tayvan çevresindeki sularda ve gelgel sahasında ölçülü tatbikatların sona erdiğini duyurmuştu. Sözcü Şi, Tayvan Boğazı’ndaki askeri karakol faaliyetinin bitmeme edeceğini bildirmişti.

KUL TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI’NIN ZİYARETİ

Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik kongre heyetinin güzeşte hafta yaptığı mülakat, adayı topraklarının parçası yerine gören Pekin’mağara tepkisini çekmişti. Çin, 2-3 Ağustos’taki ziyaretin arkası sıra ada çevresindeki askeri tatbikatlara başlamıştı.

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki adayı 25 yıl aradan sonra konuşma eden evvel KÖLE Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Henüz önceki 1997’üstelik Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan’ı ziyaret etmişti.

TAYVAN, ÇİN’İN ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Tayvan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Joanne Ou yaptığı açıklamada, tıpkısı yandan cezire çevresinde askeri tatbikatlar yaparken barışsever bileşke mesajları vermenin doyurucu olmadığını vurguladı.

Pekin’mağara yayımladığı siyaset belgesinin, iki tarafın muhtar varlığını görmezden gelerek Tayvan’ı Çin’in parçası saymasını ihtarname ettiklerini tamlayan Sözcü Ou, “Temel karadaki komünistler hiçbir zaman Tayvan’a hükmetmemişlerdir. Tayvan’ın egemenliği, 23,5 milyonluk Tayvan halkına aittir. Tayvan halkı Pekin’mağara tek ülke iki bütün önerisine dayalı birleşmeyi kabul etmeyecektir” yorumunda bulundu.

Ou, Pekin’mağara MEMLUK Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin adayı ziyaretini kulp ederek provokatif eylemlere giriştiğini, tatbikatlarla askeri dokunaklı gösterisi yaptığını, siber saldırılar ve dezenformasyon kampanyalarıyla Tayvan’ı yıldırmaya çalıştığını, sadece Tayvan’ı değil lehçe barışı de tehdit ettiğini belirterek, “Temel arsıulusal oyun bozan, bölgesel istikrarsızlığı yaratıcı Çin’dir” ifadesini kullandı.

Tayvan’ın Kıta İlişkileri Konseyi birlikte “yöntem belgesinin, hüsnükuruntu meşgul olduğunu ve olguları görmezden geldiğini” savundu.

Açıklamada, “siyasa belgesinin, Altın Öğür’nin millî kongresi öncesinde kıta halkına Pekin otoritelerinin Tayvan üzerine bir şeyler yaptığı izlenimi kaldırmak amacıyla hazırlandığı” görüşü dile getirildi.

Kurul, “yegâne ülke iki sistem” önerisinin akseptans edilemeyeceği, bunun alternatif olamayacağı görüşünün Tayvan’üstelik tafsilatlı süredir bilge olduğunu vurguladı.

Çin Heybet Konseyine bağlı Tayvan İlişkileri Dairesinin Sözcüsü Ma Şiaoguang ise iktidardaki Demokratik İleri Öğür’nin siyaset belgesine yönelik eleştirilerini “müsvedde çabası” diyerek niteledi.

“Biricik mutluluk, iki hep” modelinin barışçı ve özden ayrımsız bileşke çağrısı olduğunu tamlayan Sözcü Ma, böylelikle birlik Tayvan halkı vasıtasıyla benimseneceğine inandığını dile getirdi.

Çin yönetimi dün yayımladığı Tayvan siyaset belgesinde, ada ile kıta arasındaki ideolojik ve toplumsal farklılıkların tanınması temelinde “barışçı baştan birleşme” hedefini vurgulamıştı. Belgede ‘bir tane devlet, iki tümce’ anlayışının, sunu etraflı çözüm olacağı görüşüne düzlük verilmişti.

Pelosi ve beraberindeki 5 yabanlık Kurultay heyetinin geçen hafta yaptığı müzakere, adayı topraklarının parçası gören Pekin’mağara tepkisini çekmişti. Çin, 2 ve 3 Ağustos’taki ziyaretin ardından cezire çevresinde askeri tatbikatlara başlamıştı. İlk özellikle 4-7 Ağustos’ta düzenleneceği açıklayan tatbikatlar, öngörülen takvimin ötesinde sürdürülmüştü. 

Çin’den, Tayvan’a ‘barışsever yeniden toplaşma’ mesajı

 

Pelosi: Çin’mağara Tayvan’ı izole etmesine izin veremeyiz

 

Çin-Tayvan krizi, savunma sanayinin devlerine yaradı: Satışlar katlandı!

 

Share: