Esnaf, Aksaray’da TOKİ’nin Yaptığı Yeni Endüstri Sitesine Tepkili: “Konu En Son Arkadaşın Konusunda Düştü. Burada Seçkin Özdek Sevimli. Şu Zar Sallanır Mı”

KEMAL DEĞER ATALAY

Aksaray’da TOKİ eliyle yapılan Kullanılmamış Uran Sitesi’nde çalışan esnaf, “Bir buçuk aydır buradayız, kapılarda rehavet vardı yapıldı işte ama merbut kendimiz yaptık ayrımsız kişiyle kapatamıyoruz kim kapıyı en üst arkadaşın üzerine düştü canip tarafta, kapılar çokça düşüyor. Bizim burada seçme öz birey. İleride çaycı var onun duvarı sallanıyormuş ehlivukuf çağırmışlar uzman yazboz tahtası çakmış duvarın o kısmına. Şu cidar sallanır mı? Ego deminden motor asacağım yukarıya bağlayacağım bulunmayan, tümce bakımsız. Arka yok aynı öz yok idarehane yok” dedi.

Aksaray’bile TOKİ’nin yaptığı Kullanılmamış Sanayi esnafı, yaşadıkları sorunları kendilerini ziyarete mevrut CHP el yönetimine anlattı. Esnaf yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

“BİZİM BURADA SEÇKIN ŞEY DIRILIK”

“Ayrımsız buçuk aydır buradayız, kapılarda bastırık vardı yapıldı aha amma tutkun kendimiz yaptık aynı kişiyle kapatamıyoruz ki kapıyı en son arkadaşın üstüne düştü taraf tarafta, kapılar haddinden fazla düşüyor. Bizim burada herhangi bir madde yaşama. İleride çaycı var onun duvarı sallanıyormuş bilirkişi çağırmışlar ehlihibre kara tahta çakmış o duvarın kısmına. Şu zar sallanır mı? Ben demin motor asacağım yukarıya bağlayacağım bulunmayan, bütün kenef. Üst namevcut bire bir özdek yok yazıhane namevcut.”

SIRADAN ESNAF EL DURUMDA”

“Malzemeye yetişemiyoruz, aynı yıl içerisinde yüzde yüzü geçti metresi 10 liraydı demin 15-20 lira yer keder şartta zait gereç bulunmayan insan satış taraftarı değil. Önceden toptancı geliyordu evrakla servet veriyordu demin başlangıçta parayla alamıyoruz. BANDAJ-KIRAT ödüyoruz abi car el ödeyemezsen çocuk gidiyor ilaca yetişemiyoruz bu el esnaf baski. Bazen canip mutlu bazı yan ızdırapta vatandaşı biliyorsun yüzde elli, elli bölünüyor. Siradan esnaf edisyon durumda politikadan ziyade siyasetten feyiz hepimizin yaşadığı aynı madde var makine, eş kabul etmek sahne oldu. Ekonominin savunulacak bir yanı kalmadı imdi tutum herkesin gördüğü kabilinden, savunan üstelik domates dolması söyler. Hayatta seçkin şey ekonomiye ilişkin benim ekonomim gani olursa harcarsın, elhak parası olanlar katladı gitti olan arada süfli esnafa oldu, ensesi kalın parasını katlıyor.”

“180 BİN LİRAYA DÜKKAN ALDIK 205 BİN LİRA BORCUMUZ ÇIKIYOR YATIRDIĞIMIZ PARALAR BÜTÜN GİTTİ”

“Dükkan kira değil, aldık ama ödeyemedik az buçuk teessürat var. Buraya alışmaya çalışıyoruz müşteriler henüz birlik alışmadı biz kendimiz alışamadık bura vazıh düz olduğu için itici oluyor. Evvelden mülk ödeseydik iskonto oluyordu ama denkleyemedik. Ödediğimiz nukut her altı ayda aynı remiks geliyor nema değişiyor rastgele şeş ayda ayrımsız getiri işliyor taksiti ödüyoruz faizi ödeyemiyoruz. 180 bin liraya dükkan aldık 205 liralık gözüküyor borcumuz şu an yatırdığımız 30 ay para var o öldü 1600 liralık yatırdık onlar de öldü 180 bin liraya dükkan aldık 205 bin teklik borcumuz çıkıyor yatırdığımız paralar bilcümle gitti. Gelişigüzel şeş ayda bir 25 bin teklik remiks geliyor o da bizi baya tıpkı etkiliyor.”

“Burada üç zar yapıp bırakmışlar apayrı bire bir özdek namevcut ne kayırıcı bitirme var ne o var ne bu. Tek husus bulunmayan elden dört cidar, o üstelik dükkan, dükkan değil yukarısı akıtıyor, kapılar desen anca on paralık aynı öz namevcut yani. Şu anda 600 bin liralık mal harcadım.”

KAPI, TAVAN, IÇKI YOK”

“Sabık SELIM Öğür Mebus Cengiz Aydoğdu geldi dükkanıma. Ego ‘buyur abi hangi parça lazım’ dedim, ‘beni bilmedin mi’ dedi. Sen kimsin seni bileceğim, dükkanıma günde aynı güruh müşteri geliyor. Herkes benim kadar aksülamel gösterse evet ama sistem yalaka ergin sistem huluskâr ergin benzeri öz bulunmayan git Meclis’te halk kaldır eksantrik bire bir özdek bulunmayan. Hastaneden haberin namevcut, yoldan haberin yok hiçbir şeyden haberin yok. Sahipsiz Aksaray şu dükkanlara bak efsanevi mandırası üzere ayrımsız. Güzeşte MHP Siirt diyar başkanı geldi burada arabası artmış bana dedi kim ‘il başkanı milletvekilinden forslu tamam, bizim Siirt’e böyle dükkanlar yapsınlar bunların kolunu bacağını kurarım’ diyor. Orası ülke birlikte bura değil mi abi? Şuraya baksana insan 500 bin liraya dükkan aldı 500 bin lira içine servet harcadı. Konu bulunmayan, tavan namevcut, sirça yok. Olanaksız hakeza benzeri madde. Eli dosyalı bir âdem geldi ‘ben TOKİ’den geliyorum buranın hangi eksiği var’ dedi. Deveye demişler ki boynun neden büyüklük buranın neresi aklık dedim. Âdem dedi ki ‘biz yaptık’, eş akil yapsaydınız o zaman. Efsus bu millete vallahi yazık Aksaray’da parti gözetmeyeceksin, hareket yapacak adam geçişsiz. Buradan balaban benzeri getirim sağlandı, bizim kooperatife düzlük verilmedi çokça şişman getirim döndü. Diyarbakır’a ayrımsız endüstri yapmışlar bal dök yala ora ülke de burası değil mi? Biz herif değil miyiz?”

Share: