Reyhanlı’daki terör saldırısının sanığı Memet Gezer hakim karşısında

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te 53 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarla ilişik ABD’den Türkiye’ye getirilen maznun Memet Gezer’in yargılanmasına başlandı.

Ankara 9. Bunaltıcı Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, maznun Gezer vakfedilmiş bulunduğu cezaevinden Patırtılı ve Kaynak Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Maznun avukatı ise duruşmada amade bulundu.

Sanık Memet Gezer, savunmasında, Türkiye’bile mızrap suçundan ukubet alınca 2009’dahi habersizce yollarla Suriye’ye gittiğini anlattı.

Suriye’dahi kaçakçılık yaptığını ve gür servet kazandığını tabir eden Gezer, yaptığı işler dolayısıyla bu ülkede kamu görevlilerine idrak verdiğini, bu sayede Suriye istihbaratından erdemli rütbeli kişilerle tanıştığını öne sürdü.

Suriye istihbaratında işyar ayrımsız generalden Türkiye’ye yönelik hamle yapılacağı bilgisi aldığını savunan Gezer, bu bilgiyi arkadaşı M.G. aracılığıyla Hatay emniyetine ulaştırdığını ve ismini hatırlayamadığı benzeri polisle telefonla görüştüklerini argüman etti.

Polisin bu bilginin yeterli olmadığını söyleyip elan fazla hikmet istek etmesi konusunda, THKP-C Acilciler örgütünün sergerde Mihraç Ural grubuyla irtibata geçtiğini müstakbel süren Gezer, “Bu vesileyle Yusuf Balaban, peşi sıra dahi Suriye İstihbaratında subay olan Hacı isimli kişiyle tanıştım. Hacı tarafından da Nasır Eskiocak ile tanıştım.” dedi.

Maznun Gezer, saldırıyı gerçekleştiren bu kişilerden aldığı tamam bilgileri arkadaşı A.A. vasıtasıyla Hatay emniyetine verdiğini öne sürerek, şunları söyledi:

“Önceleri saldırının Ankara’bile yapılacağı yönünde bilgelik vardı. Hedefin Reyhanlı olduğunu, saldırıdan 5 dönem önceki Hacı’nın, Nasır Eskiocak’a söylemesi üzerine öğrendim. Bunu öğrenir öğrenmez Hatay emniyetine vukuf verdim. 2 devir sonraları da görüştüğüm emniyetten bunu teslim ettim. Ayrıca bombayı kimin getireceğine büyüklüğünde detay aktardım.”

Duruşma başkanının hep bunları bozukluk yaptığı yönündeki sorusu üzerine maznun, “Bunun üzere kimseden mülk talebinde bulunmadım. Filhakika paraya ihtiyacım bile yoktu. Bunu çabucak ülkemin insanlarına uymazlık gelmesini geciktirmek üzere yaptım.” diyerek konuştu.

Gezer’in avukatı Adil Hasan Tahsin Hareketli üstelik saldırıdan gelişmemiş süre önceki yapılan ihbarla ilgili tutanağı, ilgili sormaca dosyasından aldığını belirterek, mahkemeye sundu.

Avukat Diri, “Tutanakta ‘X’ erkek adına güzeşte kişi müvekkilim Memet Gezer’dir. İhbarda, Acilciler örgütünün bombalı hareketli düzenleyeceğini bildiriyor. Bu tutanağın altında FETÖ’den ihraç edilmiş ve cezaevinde olan aynı savcının ismi var. Bize bakarak bu müddeiumumi bombalı saldırının önlenmesi için görevini yapmamıştır. FETÖ örgütünün bu saldırıda bilvasıta yerine parmağının olduğunu düşünmekteyiz.” savunmasını yaptı.

Müvekkilinin saldırıyı teferruat vererek ihbar ettiğini öne süren avukat Cıvıl Cıvıl, Yusuf Balaban’in müvekkilinin ihbarcı olduğunu öğrenmesinin peşi sıra intikam için geveze talimatını Memet Gezer’den aldığını söylediğini, müvekkilinin bu nedenle dosyanın sanığı olduğunu kanıt etti.

Müvekkilinin tahliyesini arzu eden Hareketli, tutanakta isimi kâin savcı ile müvekkilinin görüştüğü polis memurları ve bilgileri emniyete götürücü arkadaşı A.A’nın tanık kendisine dinlenilmesini istek etti.

Beyanların ardından meydanlık değişmeyen açıklanan mahkeme, A.A ile savunmalarda adı sabık sanıklar Ercan Bayat, Yusuf Nazik ve Nasır Eskiocak’ın tanık adına dinlenmesine değişmeyen vererek, duruşmayı erteledi.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde uray binası yanı ile PTT binası önünde 2013’te gerçekleşen iki ayrı bombalı saldırıda 53 hayat hayatını kaybetmişti.

Güvenlik dolayısıyla Ankara’ya nakledilen sorun, Ankara 9. Okkalı Ceza Mahkemesine tevzi edilmişti.

Uyuşturucu ticaretinden vakfedilmiş bulunduğu ABD’den 30 Haziran’birlikte getirilen sanık Memet Gezer, “düşünülerek kanlı” ile “devletin birliğini ve mevki bütünlüğünü iptal” suçlarından Ankara 9. Korkulu Ceza Mahkemesince 7 Temmuz’birlikte tutuklanmıştı.

Share: