Bu köy çok garip! Çocuklar şeb eve dahi gelmese aileler zaaf etmiyor

İmam dışında herkesin “Yeşilyurt” soyadını taşıdığı 100 haneli, 740 nüfuslu Aksöğüt’te 26 yıldır fariza eden imam Mehmet Şafi Sevcan’ın, Ballıkaya köyüne tayininin çıkmasının ardından 13 yıldır Şanlıurfa’de imamlık özne ve köylülerin de akrabası olan Akif Yeşilyurt köye atama edildi. Yeni imamın göreve başlamasıyla köylülerin tamamının soyadı “Yeşilyurt” oldu. Kocabaşı Emrullah Yeşilyurt, AA muhabirine, 4 cömert olan dedelerinin yaklaşık 140 yıl geçmiş kurduğu köyde yaşayanların mülevven görüntüler oluşturduğunu söyledi.

“YENİ GELEN İMAM DE AKRABAMIZ”

Köyde bundan evvel imam dışında herkesin aynı soyadını taşıdığını anımsatan Yeşilyurt, “Hemen imamımızın soyadı değişikti. Onun tayini daha çok. Eskimemiş mevrut önder bile akrabamız. Şu anda imamımız karışma 740 yaşama ayrımsız soyadı taşıyor. Okulda memur öğretmenler ise köyde yaşamıyor.” dedi.

KARIŞIKLIĞA HASTALIK OLUYOR

Köyde adaş olan öğrencilerin okulda bazen karışıklığa bozukluk olduğunu üstelik dile getiren Yeşilyurt, öğretmenlerin öğrencileri, “Muhammet 1, Muhammet 2, Muhammet 3” şeklinde sıraladığını anımsattı.

“ÇOCUĞUMU MERAK ETMİYORUM”

Cami imamı Akif Yeşilyurt da 23 yıl aradan sonraları doğduğu köye atanmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Yeşilyurt, “Allah tecelli etti ve buraya atandım. Tanrı bizlere pir hayırlar, fena hâlde işlemler yapmayı talih etsin. Köyümüzün hepsi akraba. Köyde yabancı kimse yok. Akşam eve gelmediği zaman çocuğumu alçalma etmiyorum. Biliyorum ki ya kardeşimin ya amcamın evindedir.” ifadelerini kullandı.

“AYNI ANDA İKİ KİŞİ BU ARADA KALKABİLİYOR”

Köylülerden Mehmet Yeşilyurt üstelik adaş olan kişilerin karışıklığa illet olduğu köyde farklı anılar biriktirdiklerini aktardı. Okulda adaş olanların arada bir ata ismiyle de çağrıldığını bildiren Yeşilyurt, “Sarıklı benzeri öğrencinin ismini söylediğinde tıpkısı anda iki gönül bu arada kalkabiliyor.” dedi.

“AMCAMIN OĞLUYLA İSMİMİZ KARIŞMIŞTI”

Bu durumun bazı bazı banka ve değişik kurumlarda de karışıklık olduğuna dikkati çekici Yeşilyurt, şöyle devam etti: “Yeşil anaç amacıyla ilişik kuruma gittim. Benimle adaş olan amcamın oğluyla ismimiz karışmıştı. Bu yanlışı kazanmak üzere tıpkı hafta uğraştım. hele üstelik yeşil kartımı getirmişlerdi. Adımı ve ağababa adımı sordular. Babamın adının Abdullah olduğunu söyledim. Benzeri akrabam da benimle adaş ve babasının adı Abdullah diye cengel oldu. Yeşil kartım nakız oldu. Bunu sorduğumda adıma tapu göründüğünü söylediler. Adıma rastgele tapu olmadığını söyledim. Tapuya gittim ve benimle 80 yaşındaki bir akrabamın isimlerinin karıştığını öğrendim.”

Yerine tıpkı kurumdan para cezası mevrut teyzesinin oğlu İshak Yeşilyurt’un ait kuruma gidip borcunu ödediğini fakat onun hesabına aynı adaşının borcunun silindiğini anlatan Yeşilyurt, yaşanan karışıklıklara da alıştıklarını bildirdi.

Share: