Nazır Kirişci: “Kontratlı besi işletmeciliği ile üreticimize hem bedel hem da gurur garantisi vereceğiz”

Vekil Kirişci: “Kontratlı besi işletmeciliği ile üreticimize hem kıymet hem de gelgel garantisi vereceğiz”

Ekincilik ve Orman Bakanı Kirişci Erzurum’dahi

ERZURUM – Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Birim Kirişci, bire bir sıra mülakat ve programlara karışmak üzere Erzurum’a geldi. Aşkale ilçesinde dolgun açış töreninde konuşan Vekil Kirişci, “Erzurum’dahi besi işletmeciliği olan kardeşlerimizin sözleşmeli besicilik yapmalarını sağlayacağız. Üreticimizin asgari 5 almanak zat önünü görmesini sağlayacağız. Burada hem denk hem bile kurum garantisi vereceğiz” dedi.

Ekincilik ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, toplu açılış töreni ve ‘Kontratlı Besicilik Projesi Tanıtımı’ programına akmak üzere Erzurum’a geldi. Nazır Kirişci, önceki yerine Erzurum’un Aşkale Şehremaneti binası uğrunda planlı toplu küşat törenine katıldı.

Açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, “Geçtiğimiz yıl yaşadığımız kuraklığı bu yıl yaşamadık. Büyüklük insanı, bu ülkenin üreticileri geçmişten bugüne olduğu gibi çoğaltma iştahından, tezyit hevesinden vazgeçmedi. Icap bitkisel üretimde gerekse de hayvani üretimde üretmeye bitmeme ettiniz. Bu üretimlerinizle hoppadak bu ülkeyi değil bu ülkeye gelen 50 milyon turisti, yetmedi bu ülkeden ihraç edilerek gittiği ülkelerdeki insanları üstelik doyuran eli öpülesi insanlarsınız ellerinden ayrı ayrı öpüyorum. Canı kıymetli olan Avrupa’daki çiftçiler. Pandemiyi üstelik görünce inanın evlerinden çıkmadılar. Sayın Cumhurbaşkanımız tarım sektörüne özel cevaz çıkardı. Hepimiz üretmeye merhem ettik, bulmak tıpkısı ibadettir. Bazıları çıkıp konuşuyor ‘bu ülke üretmiyor’ diye. Gözünüze, dizinize dursun. 2002 yılında bitkisel üretimin toplam miktarı 98 milyondu, o çevrim 65 milyon nüfus vardı. Bugün ise 127 milyon istihsal yapılıyor, 85 milyon doyuruluyor. Vekâlet kendisine üreticimizi destekliyoruz. Tarımsal desteklemeler yayınlandı, hep bindi miktarı katma bütçeyle birlikte 39.2 milyar TL iken 54 milyara çıkardık. Güzeşte sene 2 bin 250 lira olan buğdayın tonuna bu sene 7 bin 450 teklik verdik. Rüşvet, üzüm, fındık, öz aynı şekilde. Biz diyoruz kim sen üret yeter tığ baştan sona senin yanındayız. Hayvancılık 2002 yılında bu ülkede sadece 10 milyon büyükbaş hayvan vardı. Şuanda kocabaş hayvan sayımız 19 milyona dayandı. Küçükbaş efsanevi 2002 yılında 33 milyon bugün ise 58 milyona imdi. Tabi ki yetmez, daha çok üreteceğiz. Bizim 2053 hedefimiz var. 2053 hedefimizde 105 milyon nüfusumuz olacak” diye konuştu.

“Üreticimizin minimum 5 almanak kişi önünü görmesini sağlayacağız”

Vekil Kirişci, “Erzurum’da besi işletmeciliği olan kardeşlerimizin sözleşmeli besicilik yapmalarını sağlayacağız. Üreticimizin asgari 5 yıllık kişi önünü görmesini sağlayacağız. Burada hem denk hem bile alım garantisi vereceğiz. Üreticimizin herhangi maliyetlerinde yücelme varsa mahiye yerine bire bir asamble oturup bu çalışmayı yönetecek ve üreticimizin lehine ne varsa aynıyla uygulanacak. Kontratlı besicilik üstüne atacağımız adımlar, Erzurum bizim üzere hayvani üretimin başkenti. Alelhusus küçükbaşta bizim geleceğimiz olan şehir. Bu şehre her türlü desteği verdik, bundan sonrasında da vermeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın ürettiklerini çalım garantisi, fiyat garantisi kendisine koruyucu olacağız ve onların endişelerini ortadan kaldıracağız. ÇKS e-şevket uygulaması üzerinden güdük sürede tamamlanıyor” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların peşi sıra Nazır Kirişci ve katılımcılar aracılığıyla toplu açılış amacıyla kurdela kesimi yapıldı.

Share: