Yıkılması gündeme mevrut Hal Camii’nin cemaati karara aksülamel gösterdi

Yıkılması gündeme mevrut Çözme Camii’nin cemaati karara reaksiyon gösterdi

Cemaat, “Sarmaşıklı Cami” namına bilinen Çözme Camii’nin yıkılmasını istemiyor

Cami cemaatinden 70 yaşındaki Yaşar Aklık:

“Benim babam bu caminin cemaatiydi şu anda ben üstelik buradayım”

Cami Cemaatinden 65 yaşındaki Saim Adam:

“Belediyenin yanlış karardan dönmesini istiyoruz”

ESKİŞEHİR – CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi vasıtasıyla yapılan ümran değişikliğiyle yıkılması gündemde olan Hal Camii’nin cemaati karara alın çıkarak tepki gösterdi.

Eskişehir Tepebaşı İlçesi’nde mevcut Çözme Camii, el ortada “Sarmaşıklı Cami” adına biliniyor. Kentteki mehabetli yapılardan biri olan cami, bu ismi neredeyse duvarlarının tamamını şamil sarmaşıklardan alıyor. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Şehremaneti Meclisi’nde Çözme Camii’nin, imar planında sefer ve tecim konut turizm alanında kalması zımnında yıkılması gündeme geldi. Aralık namazlarda ibadetini bu camide gerçekleştiren topluluk ise, bahis konusu yıkıma tepki gösterdi. Cemaat, 1965 yılından beri ibadete zahir olan Nakız Camii’nin hem mahalledeki hem dahi kentteki oylumlu yapılardan biri olduğunu savunuyor. Tepebaşı Belediyesi’nin yeni cami yapılmadan her yıkım olmayacağını açıklaması de yurttaş üzere tam olmadı.

“Benim babam dahi bu caminin cemaatiydi”

Etraflı yıllardır namazlarını Hal Camii’nde kılan 70 yaşındaki Yaşar Aklık, bir zamanlar çözme esnafının bu camiyi güçlükler ile yaptırdığını anlattı. Ailecek üç kuşaktır namaz kıldıkları caminin yıkılmasını istemediğini belirten Aklık, “1979 yılından beri Hal Camii’nin cemaatindeyim. Bura teferruatlı yıllar süresince hal vasıtasıyla imkan sağlanarak yapıldı. Adını birlikte Çözme Camii namına koyduk. Biz bu caminin hiçbir antlaşma yıkılmasını istemiyoruz. Burası çok bozuk aynı cami, misil kenarında. Üniversiteliler, yolcular geliyor salat kılıyor. Herkes buradan yararlanma ediyor, ayrımsız bahçemiz var kullanmak lazım. Yeri geliyor insanlar gelip burada dinleniyor. Zamanında burayı yapabilmek amacıyla elimizden geleni yaptık. Benim babam de bu caminin cemaatiydi, şu anda ego de buradayım. Üç kuşaktır burada namaz kılıyoruz” şeklinde konuştu.

“İnsanların ne kadar zor çekeceğini durum edebiliyorum”

Ayrımlı bire bir mahalleden buraya namaz etmek için geldiğini belirten İbrahim Kurtulan ise konuyla ait, “Ego bu mahallede oturmuyorum, buraya az buçuk henüz uzak tıpkı mahalleden geliyorum. Bu caminin yıkılacağını duydum, üzülerek buraya geldim. Burada oturan mahalle cemaatine müzaheret etmek amacıyla geldim. Bu sakat asırlık cami, güçlükler ile mensur edildi. Bu çevredeki yeryüzü mümasil cami bura. Buradan kaldırılmak maksut cami, kaldırıldığında insanların ne kadar sarp çekeceğini adisyon edebiliyorum. Tarihte hakeza zorluklar ile düz yazı edilen caminin yıkılacak olması bizi çokça üzdü” dedi.

“Belediyenin yanlış karardan dönmesini istiyoruz”

Yaklaşık 23 yıldır Çözme Camii cemaatinden olduğunu belirten 65 yaşındaki Saim Âdem, buranın mefret ayrımsız saha olduğundan bahsetti. Cadde üzerindeki bir tane caminin yıkılmasının hatalı benzeri değişmeyen olduğunu tamlayan Âdem şu cümleleri kullandı:

“Bu ana yol üstünde hoppadak yegâne cami var. Buradan geçen öğrenciler, yolcular ve esnaflar bu camiden istifade ediyor. Zımnında camimizin yıkılmasını istemiyoruz. Belediyenin bu yanlış karardan dönmesini istiyoruz”

“Yıkmalarına izin etmeyeceğiz”

Eskibağlar Mahallesi’nde 10 yıldır esnaf olduğunu söyleyen Yusuf Beler ise, cemaat olarak değişmeyen kabul etmediklerini dile getirdi. Nakız Camii’nin durumunda kalması gerektiğini savunan Beler, “Alınan kararla ilgilendiren, gururumuz çok kırıldı. Kesinlikle böyle benzeri kararı akseptans etmiyoruz. Camimizin yıkılmasını banko istemiyoruz. Allah’ın izniyle sonuna büyüklüğünde camimizin arkasındayız. Hiçbir şekilde bu camiyi yıkmalarına izin etmeyeceğiz. Yetkililerden ricamız şu, tıpkı dakika ilk bu kararın tağyir edilmesi ve camimizin yerinde kalması” ifadelerini kullandı.

Share: