Van Gölü, zeminindeki kirlilikten arındırılıyor

Yerleşim yerlerindeki atık suların iri bölümünün yıllarca arıtılmadan boşalma edilmesi nedeniyle zemininde mil ve dip çamuru biriken Van Gölü, belediyeler aracılığıyla başlatılan çalışmalarla kirlilikten arındırılıyor.

Masmavi suları, misilsiz koyları ve doğasıyla turistlerin ilgisini calip, çevresindeki sulak alanlarla binlerce kuşa ocak sahipliği işleyen Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması için bir nice noktada icraat yürütülüyor.

Bu amaçla hazırlanan “Van Gölü Nahiye Himaye Gösteri Planı ve Aplikasyon Programı” kapsamında tasfiye tesislerini deli dolu ayla getiren Van ve Bitlis’teki belediyeler, kıyılardaki ahırları de yıkarak kirliliğe neden olan unsurları ortadan kaldırıyor.

Van Gölü kıyısındaki en şişman yerleşme yerlerinden Tatvan ilçesinde, müstakbel biyolojik arıtma tesisinin ünitelerinde restorasyon çalışması başlatan belediye, atılan suların senelerce Van Gölü’ne akıtılmasından ufuk zeminde oluşan çökelge ve çamurları temizliyor.

Geçen ay başlatılan çalışmalar kapsamında gelişim makineleriyle gölün zemininden 5 bin metreküp çamur ve çökelge çıkaran uray, bu atıkları kamyonlarla ilçe dışında belirlenen noktalara taşıyor. Şu esas kadar ilçede 70 dam belirleyen ekipler, hem tayin hem de ahırların kaldırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Toplam 500 bin metreküp eğin çamuru çıkarıldı

Van’ın Tuşba ilçesinde üstelik zemindeki kayırıcı çamuru ve balçığın hastalık olduğu kirliliğin önlenmesi üzere 3 etapta düzentileme yapılıyor. Arıtma tesisinin bulunduğu bölgeden başlatılarak 13,9 kilometrelik periferi bandında 27 hareket makinesi ve 40 personelle ölçülü çalışmaların kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

Van ve Bitlis’te düzenlenen çalışmalarda şu asıl büyüklüğünde 500 bin metreküp dip çamuru ve balçık, temizlenerek kamyonlarla belediyelerin belirlediği alanlara taşındı.

“2 yılda art çamurunu bitirmeyi hedefliyoruz”

Tatvan Şehremini Mehmet Emniyetli Geylani, AA muhabirine, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde planlı “Van Gölü Kesim Dulda Eylem Planı ve Uygulama Programı” kapsamında bu yıl Van Gölü’nün Tatvan kıyısında eğin temizliği yaptıklarını söyledi.

Tatvan’üstelik 7 kilometre uzunluğundaki sahilde yapılabilirlik çalışmalarının tamamlandığını belirten Geylani, “Kıyıdan 100 metre göle akilane çalışmayla başladık. İş makineleriyle 3,5 metreye kadar peş çamuru temizliği yapıyoruz. Temiz kumu bulana kadar bütün çamur temizlenecek. Günlük averaj 200 metreküp malzeme taşıyoruz. Bugüne kadar 5 bin metreküpün üstünde peş temizliği çalışmamız oldu. Açar ve ekip sayımızı artıracağız. 2 yılda ağız ağıza Van Gölü’nün üst temizliğini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” diyerek konuştu,

Acun ve Türkiye’nin arz büyük tuzlu ve sodalı gölü olan Van Gölü’nün, NASA’nın düzenlediği yarışmada de genişlik fena hâlde fotoğraflara dahil olduğunu rapor fail Geylani, 4 bakanlığın süresince meydan aldığı eylem planının iri benzeri çalışma olduğunu vurguladı.

Dip temizliğinin dışında doğacak biyolojik tasfiye tesisinin revizyonu ile gölü kirleten kocabaş hayvan ahırlarının kaldırılması üzere mücahede yürütüldüğünü kaydeden Geylani, şöyle konuştu:

“Haricen kirliliğe sebep olan hep unsurların önüne geçilecek. Bire Bir yandan kirletme önleniyor aynı yandan bile yıllardan beri oluşturulmuş kirlilik önleniyor. Yıllardan beri kümeli bire bir sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bunun daha ameliye ve olağan yolu var o da kirletmemek. Saffet kirletmemeyle başlar. Vatandaşlarımız şart ve içecek atıklarını sahile bırakıyor. Vatandaşlarımızdan Van Gölü’ne erbap çıkmalarını ve saffet çalışmalarını desteklemelerini bekliyoruz. Dünya mirası olan Van Gölü’ne eş çıkmamız birinci vazifemiz.”



Share: