Üreticilere tarımsal üretimde oranlama ve erken ikaz sistemleri tanıtıldı

Tepebaşı Belediyesi’nin Eskişehir’birlikte ilk defa uygulanan Tarımsal Üretimde Oranlama ve Er Uyarı Sistemleri Projesi, Beyazaltın ve Cumhuriyet Mahallesi’ndeki üreticilere tanıtıldı.

Tepebaşı Belediyesi, BEBKA 2022 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı’ndan bindi alarak hayata geçirdiği Tarımsal Üretimde Aritmetik ve Erken Uyarma Sistemleri Projesi’yle yaşıt çalışmalara imza atmaya bitmeme ediyor. Zirai Üretimde Aritmetik ve Erken Ikaz Sistemleri Projesi, kentte ruh gösteren üreticilere tanıtılıyor. Beyazaltın ve Cumhuriyet Altını Mahallesi’nde gerçekleştirilen sunumda, hayata geçirilen projeyle ilgilendiren tafsilatlı bilgiler verildi ve üreticiye sağlayacağı faydalardan bahsedildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kültür Fakültesi’nden Doğancan Kahya, Boğaz Kuşağı Tarımsal Araştırı Enstitüsü’nden Müşkül Fatih Fidantemiz ve Tepebaşı Belediyesi Rustik Hizmetler Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı bilgilendirmede, toplantıya üreticilerin birlikte Beyazaltın Mahallesi Muhtarı Yüksel Girgin ve Cumhuriyet Altını Mahallesi Muhtarı Halil Yavuzer üstelik katıldı.

“Cümle Tepebaşı kırsalına bakım verecek”

Tepebaşı Belediyesi yetkilileri, doğacak teknolojinin kullanıldığı ve Türkiye’ye kat sayı olan Aptal Kent projesinin beraberinde tarımda dahi beğenilen teknoloji ile hem müstahsil hem üstelik tüketiciye koskocaman katkılar sunulduğuna dikkat çekiyor.

Eskişehir’dahi ilk kez makbul proje çerçevesinde; Tepebaşı’nda tarımsal neşelilik gösterilen 477 bin 769 dekar alanı kapsayacak şekilde 5 mahallede istasyonlar kuruldu. Ayrı iklimsel özelliklere topluluk Beyazaltın, Cumhuriyet Altını, Kavacık, Yusuflar ve Geçirmek mahallelerinde kurulan Tarımsal Anlayış ve Erken Ikaz İstasyonları, yekpare Tepebaşı kırsalına hizmet verecek.

“Durum ve Er Uyartı Sistemi”

Proje içerisinde meydan algı ‘Aritmetik ve Erken Uyarma Sistemi’ hakkında bilgilendirmede mevcut yetkililer şunları anlattı:

“Havanın ve toprağın alaz, yağmur, rüzgar, gönen, güneş banyosu değerlerini belirleyerek bu değerlerin anlık ve etraflı kesiksiz araç altına alır. Elde edilen değerleri, nebati üretim amacıyla yorumlar ve üreticiye sunarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Bu sistem yardımıyla müstahsil; ürününün kalitesini yükseltirken, maliyetlerini de kontrol altında tutabiliyor. Basma, deva, sulama ve ayrımsız giderlerden tasarruf sağlayan müstahsil, hastalıkları zarara uğramadan hesap yazar önlemini alabiliyor. Ayrıca herkes yardımıyla, teşrinievvel yapılan alanlardaki çöz ve aut iklim değerleri ile şapadanak değişimler bile müdrike namına takip edebiliyor.”

Üreticiler birlikte hayata geçirilen projeden duydukları memnuniyeti belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Program böylecene üreticilere ortaklık belgesi ikram edildi. – ESKİŞEHİR

Share: