ÜRETİCİLER ÇKS YENİLEMELERİNİ İNTERNET ÜZERİNDEN YAPABİLECEK

TARIM ve Orman Bakanlığı’nın Dikici Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) başvuruların e-Azamet üzerinden yapılmasını sağlamasıyla ilgilendiren açıklamalarda kâin İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ilgi, daha önceki dosya hazırlanması, muhtar onayı ve doküman sunumu üzere işlemlerin ahit aldığını belirterek, yeni uygulamayla cümle sürecin bire bir dakikadan daha gücük sürede tamamlandığını anlatım etti.

Tarımsal teknoloji ve dijitalleşmenin tarımla entegrasyonu noktasında Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişci’nin öncülüğünde ve talimatlarıyla çalışmalar yaptıklarını belirten İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Dikkat, ÇKS’birlikte bakir ayrımsız döneme girildiğini anlatım ederek işlemlerin daha çok e-Heybet üzerinden yapılabileceğini kaydetti. 31 Açıklık tarihine kadar üreticilerin hem yeni müracaatlarını yapabileceğini hem dahi elan evvel yaptıkları müracaatların güncellemelerini yapabileceğini dile getiren Dikkat, “ÇKS yönetmeliğinde yapılan değişiklikle elan geçmiş 10 kamer olan müracaat süresi 4 taban indirildi. 1 Ekim itibariyle hükümetimizin müjdesiyle üreticilerimiz imdi iklim kaymakamlık müdürlüklerine gelmeden ÇKS güncellemelerini e-Izzet üzerinden yapabiliyor. İlk devir Bakanlığımızdan aldığımız bilgilere bakarak Türkiye genelinde 29 bin civarında e-Devlet üzerinden ÇKS müracaatı yapıldı. 30 binin üstünde ÇKS belgesi alımı gerçekleşti. İlimizde dahi tahminî 400’e mümasil başvurma oldu. Hafta sonu olmasına karşın üreticilerimizin kullanılmamış uygulamaya deste göstermeleri yapılan işlemin doğruluğunu ortaya koyuyor. ÇKS müracaatlarında bürokratik işlemlerden ekolojik ortam üreticilerimizin iri serzenişleri vardı. Bürokratik amal minimize edildi” dedi.

‘ÜRETİCİLERİMİZİN KIVANÇLI KALDIĞINI GÖRÜYORUZ’

Dikkat, eser girişini yapan üreticinin kitap değişikliği yerinde şubat ayında bu değişikliği yapabileceğini rapor etti. Kullanılmamış müracaatların e-Heybet üzerinden yapılamadığına dikkati calip Özen şu ifadeleri kullandı: “Geçen sene var olan ayrımsız müracaatın güncellemesi, 3 parseli olan tıpkı müstahsil güncellemeleri e-Izzet üzerinden yapabilir. Amma dördüncü parsel beslemek isterse devlet ilçe müdürlüklerine başvurma etmeliler. Elan evvel dosya hazırlanıyor, muhtardan izin alınıp bize getiriliyordu. Demin bire bir dakikadan elan kısa aynı sürede üretici bunların tamamını yapabiliyor. Dosya başı döner sermaye ücreti adı altında alınan bir değer vardı. Bu bedeli de e-Ululuk üzerinden başvurma ederken ‘alacağım zirai desteklemelerden bunun kesilmesi’ diyerek tıpkı sütunu işaretlemeleri halinde seçkin fiyat alınmayacak. Sahada yaptığımız gözlemlerde tarımsal dijitalleşme ve bürokrasiyi azaltma noktasında getirilen düzenlemelerden üreticilerimizin mutlu kaldığını görüyoruz.”

‘BİZİM ZAMANIMIZ HADDINDEN FAZLA DEĞERLİ’

Hüsniye Içtenlikle, 32 yıldır çiftçilikten geçimini sağladığını belirterek erik, kiraz, şeftali ve lamba karpuzu ürettiğini söyledi. Kemalpaşa ilçesi Bağyurdu Mahallesi’nde işlemleri fayrap etmek üzere her sene Kemalpaşa merkeze müracaat etmek zorunda kaldığını anlatan Gönülden, “Bu işlemleri düzenlemek üzere Kemalpaşa ilçesine müracaat etmek zorunda kalıyordum. Ant kaybının önlenmesi çok gani oldu. 1 dakikamızı aldı. Bu uygulama amacıyla teşekkür ederiz” dedi.

Bir sair yetiştirici Mehmet Salman ise “Ego bile Bağyurdu’nda oturuyorum. Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. 2008’den beri birlikte etkin kendisine işleri ben yürütüyorum. ÇKS sezmek bizim üzere zulümdü. İlçe tarıma gelip vesika alıyor sonraları köye dönüp bir tane tek muhtara imzalatıyorduk elan sonradan yine aynı müracaat yapıyorduk. Biraz yol gidip akmak zamanımızı alıyordu. Bizim zamanımız haddinden fazla değerli. Deminden saniyeler içinde işlemi tamamlıyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Share: