TÜRKİYE’YE YERLEŞEN YABANCI UYRUKLULARA KÜLTÜREL YAPI EĞİTİMİ

HAKKARİ’bile, Türk vatandaşlarıyla evlenip bu kente yerleşen ecnebi tabiiyetli 278 kursiyere, haftanın 5 günü Türkiye’nin kültürel yapısı, anane, alışkı, keyif konuları, kentlileşmiş ünsiyet ve toplumsal hayata ait eğitim veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Hanay Boyu Öğrenme Umumi Müdürlüğü ve Kafile İdaresi Başkanlığı’nın yürüttüğü ‘Sosyal Ahenk ve Yaşam Eğitimi’ne katılan karı ve rical, Türki ve Kürtçe komütatör eğitimi birlikte alıyor.

Hakkari’nin İran’a sınırı olan Yüksekova ilçesinde hayat dolu, çoğu birlikte evlenip Türk vatandaşlığına güzeşte İran ve Irak tabiiyetli kadınlar ile ikamet izni olan erkeklere ‘Sosyal Uzlaşma ve Hayat Eğitimi’ verilmeye başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Sahn Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Kafile İdaresi Başkanlığı aksiyon birliğiyle yürütülen proje kapsamında, Ahali Eğitim Bilimi Merkezi’ne gelen 278 kişiye, Türkiye’nin kültürel yapısı, yörenin anane ve görenekleriyle sağlık konuları, medeni hukuk ve sosyal hayata ilişkin bilgilendirme yapılıyor. Milli Terbiye, Göç İdaresi ve Ahali Eğitim Merkezi görevlileri tarafından verilen eğitimlerin haftanın 5 haset ve toplamda 8 saat süreceği belirtildi. Umum Eğitim Bilimi Merkezi’nin açtığı mütenevvi kurslara katılan yabancı uyrukluların, elan bayındır iletişim kurmalarının sağlanması amacıyla Türkçe ve Kürtçe vasıta eğitimi dahi veriliyor.

KURSTAN KANUNCU KALIŞ HAKKI BULUNANLAR YARARLANIYOR

Yüksekova Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Kenan Canan, yetişek ve kursların yasali kalış hakkı bulunan yabancı uyruklulara verildiğini belirterek, Bu eğitimlerimizi Göç İdaresi ile bu arada veriyoruz. Buraya mevrut vatandaşlarımıza hem Türkçe hem da Kürtçe, Türk kültürünü, geleneğini, kanunları ve içtimai kuralları anlatıyoruz. Bununla bu arada vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda şalter eğitimi da veriliyor. Yabancı tabiiyetli vatandaşlarımız, bir zamanda özge kurslara de katılabiliyor. Kapımızı arakçı rastgele vatandaşımıza bu kursları vermeye çalışıyoruz dedi.

Evlilik nedeniyle 6 yıldır Yüksekova’da diri ancak henüz vatandaşlık işlemleri tükenmez İran tabiiyetli Mehri Masoumı, kurslardan ve eğitimlerden memnun olduklarını söyleyerek, Türkiye çokça iyicene bire bir devlet. Burada daim olmak birlikte haddinden fazla iyicene. Eşim Yüksekovalı. Günce hayatımı kolaylaştırabilmek üzere bu kursa katıldım. Kurs böylelikle şehadetname alacağız. Bu ağırşak sebebiyle hem Türki hem Kürtçe öğrendik. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz dedi.

Share: