Su kabakları Karslı kadınların marifetli ellerinde bezemeli ürüne dönüşüyor

Karslı kadınların su kabakları ile ilgili çalışmaları

Akarsu kabakların işlenmesi

Boya ve akçakesme işlemlerinin yapılması

Kars İl Milli Yetişek Müdür Yardımcısı Harun Yenice ile röportaj

Ağırşak eğitmeni Evrim Aydemir ile röportaj

Kursiyerlerden iki çocuk annesi Canan Ulucutsoy ile röportaj Akarsu kabakları Karslı kadınların marifetli ellerinde dekoratif ürüne dönüşüyor

Kars’ta El Eğitim Bilimi Merkezinde açılan kursa katılan kadınlar, akarsu kabağından ürettikleri tün lambası, abajur, avize, vazo kabil mütenevvi dekoratif ürünleri sergilerde satarak karı bütçelerine katkıda bulunuyor

İl Milli Terbiye Müdür Muavini Harun Yenice:

“Kursiyerler burada el becerilerini geliştiriyor, hanek öğreniyor ve sülale ekonomilerine katkıda bulunuyor”

KARS (AA) Kars’ta kadınlar, akarsu kabağından türlü hediyelik bezemeli yük üretiyor.

Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı Maltalık Boyu Öğrenme Umumi Müdürlüğü öncülüğünde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ahali Yetişek Merkezi Müdürlüğünün işbirliğinde kentte kantar kabağı işlemeciliği kursu açıldı.

Kursa katılan 12 karı, akarsu kabağından ürettikleri şeb lambası, abajur, avize, vazo gibi türlü dekoratif ürünleri sergilerde satarak ocak bütçelerine katkıda bulunuyor.

İl Milli Yetişek Müdür Yardımcısı Harun Yenice, AA muhabirine, kentte dekoratif ahşap bezeme, yavru gösteri giysileri dikimi, eş tekstili ürünleri hazırlama, gitar, halı yapı ve süsleme üzere 82 kursla cemi vatandaşlara hizmet verdiklerini söyledi.

Yöre halkının kariyer amacıyla kurslara katıldığını anlatım fail Yenice, “Kursiyerler burada el becerilerini geliştiriyor, konferans öğreniyor ve familya ekonomilerine katkıda bulunuyor.” dedi.

“Eş rabıt görüyor, soranlar çok oluyor”

Ağırşak eğitmeni Evrim Aydemir ise akarsu kabağından değişik dekoratif ürünler ürettiklerini belirtti.

Akarsu kabağını nasıl işlediklerini anlatan Aydemir, şöyle konuştu:

“su kabağı idmansız haliyle geliyor ve kurutuluyor. İçinin temizliği yapılıyor ve tohumları alınıyor. Henüz bilahare forma vermeye başlıyoruz. Akarsu kabaklarını hanek eserine dönüştürüyoruz, elan sonra dahi satışa sunuyoruz. Kadınlar elde ettikleri gelirle birlikte ev bütçelerine katkı sağlıyor. Akarsu kabağının hazırlanması 2 dönme sürüyor, temizliği yapılıp oyma işlemiyle bitmeme ediyoruz. Daha sonra desen çizimi yapılıp süsleri takılıyor. As deste görüyor, soranlar haddinden fazla oluyor ve görseli çokça dikkat çekiyor.”

Kursiyerlerden iki bala annesi Canan Ulucutsoy bile boş durmamak ve benzeri kavga zarfında kalkmak üzere kursa geldiğini tabir etti.

kantar kabağı çalışmalarının ahenkli olduğundan bahseden Ulucutsoy, “kantar kabağı işlemeciliği yanı sıra yakma sanatını ve başka umum sanatlarını dahi öğreniyoruz.” ifadesini kullandı.

Share: