Şita kapıya dayandı, başmak tamircilerinde deniz başladı

Şita kapıya dayandı, pabuç tamircilerinde yoğunluk başladı

BİTLİS – Bitlis’in Tatvan ilçesinde havaların soğumasıyla birlikte kışlık ayakkabılar tamircilerin elinde baştan dalan almaya başladı.

Hatır başkenti yerine bildik Bitlis’te son zamanlarda mütezayit sevimsiz albeni ile yağışlara karşı tedbirini almak isteyen vatandaşlar, pabuç tamircilerinin yolunu tuttu. Şita mevsiminin kapıyı çalmasıyla gelişigüzel kışlık ayakkabılarının onarım ve bakımını yaptırmak isteyen vatandaşlar, esnafın da yüzünü güldürdü. Tatvan ilçesinde kışlık pabuç ihtiyacı duyan alelhusus mahdut gelirli vatandaşlar, kullanılmamış pabuç ahzetmek adına eski ayakkabılarını düzeltmek üzere başmak tamircilerinde yoğunluk oluşturdu. Babasından devraldığı ayakkabı tamiratı mesleğini 13 yıldır bitmeme ettiren Amaç Arıcı, son günlerde ayakkabı tamirinde aksiyon yoğunluğunun arttığını söyleyerek, vatandaşların kalan başmak fiyatlarına almaşık olarak onarım ettirme yoluna gittiğini söyledi.

“Şita aylarında işlerimiz aşırı sakil oluyor”

Havaların soğumasıyla işlerinde yoğunluğun oluştuğunu dile getiren Arıcı, “Bu mesleği 21 sene babam yaptı. Babamdan sonradan üstelik 13 yıldır kardeşlerimle bu arada yapıyoruz. Kardeşlerim da bana müzaheret ediyorlar. Kış aylarında işlerimiz ötede ağırbaşlı oluyor. Ara Sıra vatandaşların su çeken ayakkabıları oluyor ve tamir yapıyoruz. Seçme makule hizmeti sunuyoruz. Güzeşte seneye kıyasla bu yıl yoğunluğumuz elan fazla. Çünkü bu sene ayakkabıların fiyatı ötede faziletli. Bağımlı benzeri pabuç fiyatına baktığımız ahit genişlik normali bin TL. Bin TL’den daha düşükleri bile var yani kalitesine ve markasına göre fiyatı da değişiyor. Elbette bunu kayran var, alamayan var. Bu süreçte insanlar ceplerine bakıyor. Parasını becerikli kullanmaya çalışıyor. Bizler bile elimizden geldiğince tamir etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“A’dan Z’ye pabuç onarım masrafı 150 TL oluyor”

Başmak tamirinin henüz tasarruflu olduğunu tamlayan Arıcı, “Genelde kışlık botları tamirat etmeye çalışıyoruz. Örneğin ayrımsız ayakkabının tabanı yırtılıyor ve yeni alamayan insanlar var. Bize getiriyorlar ve tabanını onarıyoruz. Bir ayakkabının A’dan Z’ye onarım masrafı 150 TL oluyor. Gâh ayakkabıların onarımı ise 5 TL oluyor. Yani ayakkabının işçiliğine göre fiyatı üstelik değişiyor” dedi.

“Bir ayakkabı fiyatı 500 TL’den başlıyor”

Pabuç fiyatlarının artışından muhit kullanılmamış ayakkabı alamadığını söyleyen Nurettin Eligümüş da, “Hanay şartlarından çevre ayakkabı alamıyoruz. Maddi ihtiyaçlarımız oldukça haddinden fazla kısıtlı. Bakir giysi ve pabuç almak ötede oldu. Hangi kendimize ne üstelik ailemize alamıyoruz. Önümüz şita ve imkanlar el. Aynı başmak almaya kalkıyoruz 500 TL’den başlıyor ve o büyüklüğünde servet vermeye imkanımız yok. Bizler de mecburen bozuk ayakkabımızı dikip dikip giyiyoruz” diye konuştu.

Rahmi Salumlu adlı yurttaş ise şita sezonunun adım adım kendini göstermeye başladığını söyleyerek, “Ayakkabı almaya kalkıyoruz amma tayf ettiğimiz rakamdan çok henüz yükseği çıkıyor. Tığ birlikte ayakkabımızı dikmek üzere tamirciye geldik. İstiyoruz kim başmak fiyatları elan akla yatkın olsun. Bütün bile yararlansın. Ama maatteessüf getirip 30 TL’den diktiriyoruz. Bu kış sezonunda hangi yapacağımızı bilemiyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun” şeklinde konuştu.

Share: