Şırnak’ta “Akarsu Ürünleri Yetiştiriciliğinde Barajların Sürdürülebilir Fırsatları” sempozyumu düzenlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, “Akarsu ürünleri ihracatında 2023’te iki milyar doları yakalamayı hedefliyoruz.” dedi.

Şırnak Valiliğince Konfedere Milel (BM) Genel Kurulunca 2022 yılının “Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Akarsu Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı” ilan edilmesi zımnında Cizre ilçesindeki ayrımsız otelde, “Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Barajların Sürdürülebilir Fırsatları” mevzulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda mütekellim Ekincilik ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Akarsu Ürünleri Umumi Müdürü Atalay, ülkenin herhangi bir yanının, Türk bayrağının dalgalandığı her alanın kutsal olduğunu belirtti.

Türkiye’nin balık yetiştirmeye uygun bire bir ülke olduğunu anlatım fail Atalay, balığın besin değeri büyüklüğünde kazançlı değerinin dahi büyük olduğunu vurguladı.

Su ürünleri ihracatında 2023 hedefi

Atalay, bu sene su ürünleri ihracatında 1,6 bilyon doları yakalamayı hedeflediklerini belirterek, “Akarsu ürünleri ihracatında 2023’te iki bilyon doları yakalamayı hedefliyoruz. Bunun amacıyla parçalanmamış gücümüz ve bilgimizle üretmeye hazırız. Elinizi attığınız seçkin alandan, ayrımsız gıda aynı kazançlı ayar çıkıyor. Midye diye ayrımsız yetiştiricilik yoktu. Bu sene kestirmece 100 bin titrem kapasiteli midye yetiştiriciliği tesisi tahsis ettik. Ülkemiz yakında midye satan aynı devlet konumuna ati.” dedi.

Akarsu Ürünleri Yetiştiricileri Yetiştirici Hat Birliği Umumi Heyet Başkanı Faruk Ateşin dahi su ürünleri yetiştiriciliğinin dünya çapında sunma aceleci gelişen gıda sektörlerinden biri olduğunu belirtti.

“2021 yılındaki istatistiklere bakarak ülkede 135 bin 703 titrem ala üretimi oldu. 2021’da Maşrık Anadolu’bile 17 bin 550 titrem. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde dahi 14 bin 592 titrem istihsal olduğu gözlemlenmekte. Şırnak’ta 25 ton kapasiteli 41 üretim tesisimiz bulunmakta. Mardin’üstelik ise 250 titrem kapasiteli 7 bünye görülmektedir.” ifadelerini kullanan Coşkun, üretimin sürdüğünü söyledi.

Şırnak Valisi Osman Bilgin, kentin imdi terörle değil, yatırımlar, sosyokültürel yapısıyla anıldığını söyledi.

Canlı üretiminin pres ve ağırbaşlılık gerektirdiğini dile getiren Bilim Adamı, bu kapsamda ilin üretim kapasitesinin faziletkâr olduğunu bildirdi.

“21. çağ Türkiye yüzyılı.” diyen Bilimci, bu yüzyılda su ürünleri ihracatının üstelik artırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Şırnak Tecim ve Uran Odası Başkanı Osman Geliş birlikte ilde oluşan geçim ve atılganlık ortamıyla yeni tıpkısı sektörün temellerinin atıldığını rapor ederek, “Şırnak ve Cizre Ticaret ve Endüstri odaları olarak bu sektörde devlet ekonomisine ve istihdamına katkı sunabilirsek hangi bahtiyar bize. Sempozyumun uz olmasını diliyorum.” dedi.

Sempozyumda, Akarsu Ürünleri Yetiştiricileri Yetiştirici Hat Birliği Başbuğ Yardımcısı Özerdem Maltaş ile Ekincilik ve Orman İl Müdürü Menduh Dinler üstelik birer lokma tatlısı yaptı.

Daha bilahare akademisyenlerin gerçekleştirdiği sunumların arkası sıra katılımcıların soruları yanıtlandı.

Sempozyuma, Cizre Kaymakamı ve Şehremaneti Komutan Vekili Baylan Çıpa, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, iş insanları ve çağ temsilcileri katıldı.

Share: