Serencam dakika malumat! PROFESÖR, KAZANIN ARDINDAN YAPILAN ‘SELFİE’Yİ DEĞERLENDİRDİ

Bursa Uludağ Üniversitesi Ruh Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Leman Kaynak Kele, minibüs ile çarpışan motosikletin sürücüsü Ceyhun Y.’nin (16), metrelerce savrularak yaralandıktan bilahare cep telefonuyla selfie yapmasını değerlendirdi. Prof. Dr. Boğa, “İnsanlar eş çevresinde hangi icazet alacaksa onu katılmak istiyorlar. Özellikle dinç erkekler beyninde bu şekilde özlük cesaretini, yiğitçe davranışını, maceracı davranışını göstererek kendisini toplumsal ağlar üzerinden gösterme çabası var” dedi.

Kaza, perşembe günü İnegöl ilçesi Orhaniye Mahallesi Ankara Caddesi’nde meydana geldi. Ceyhun Y.’nin kullandığı 16 AJR 158 plakalı motosiklet, caddeye dönme fail İbrahim Çolak’ın (65) kullandığı 16 KDD 93 plakalı minibüsle çarpıştı. Devrilen motosiklet ve sürücüsü, metrelerce sürüklenerek park halindeki cipe çarptı. Yaralanan Ceyhun Y., yerde yatarken cebinden çıkardığı telefonla selfie çekti. Ceyhun Y.., namına yardımcı olan kişiyle üstelik ‘Birlikte selfie yapalım’ deyip, ışık çekti.

TABURCU OLUNCA PAYLAŞTI

Ceyhun Y., bölgeye irsal edilen ambulansla İnegöl Büyüklük Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede de selfie fail Ceyhun Y., tedavisinin peşi sıra taburcu edilirken, kaymakamlık sonrası çektiği fotoğrafları de toplumsal iletişim araçları hesabından paylaştı.

‘KENDİSİNİ SOSYAL AĞLAR ÜZERİNDEN TEŞHIR ÇABASI VAR’

Bursa Uludağ Üniversitesi Marifet Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Leman Kaynak Kele, Ceyhun Y.’nin kazanın arkası sıra selfie çekmesini değerlendi. Prof. Dr. Tosun, “Selfie incizap davranışı günümüzde çok yaygınlaştı. Özellikle gençler, bilgisayarla arası bereketli az çok paylaşımlarda bulunuyorlar. İnsanlar bahtiyar oldukları anları paylaşıyor. Yoldaş çevresinde ne icazet alacaksa onu katılmak istiyorlar. Bazen çevrelerde üstelik riskli davranışlarda gezmek, maceralara başlamak müsaade görüyor. Hele tüvana rical beyninde bu şekilde özlük cesaretini, kahramanca davranışını, maceraperest davranışını göstererek kendisini içtimai ağlar üzerinden tayin çabası var. Motor kullanma davranışı da hakeza tıpkı madde. Başına ayrımsız kaymakamlık da gelse, bununla ilgilendiren paylaşımda bulunarak, çevresinden destek alabileceğini, arkadaşlarının kendisini takdir edebileceğini düşünebilir. O davranışı buna bağlıyoruz. Müdrike dürtüsel bire bir karar. Planlı düşünülmüş aynı şey değil” dedi.

‘OLUMSUZ DAVRANIŞLARDA TAKDİR FAIL İNSANLARDAN IRAK DURUN’

Bazı bölgelerde selfie yasağının de olduğunu belirten Prof. Dr. Kele, şöyle konuştu:

“Hindistan, Avustralya, İtalya’bile bunun örnekleri var. Hatta turizmin olduğu bölgelerde bunu görüyoruz. İnsanlar turistik gezilerde benzeri kaş kenarında, aynı görünüş önünde, güç bir pozda foto verdiklerinde artık tabiat alacaklarını fikren, kendilerini riske atabiliyorlar. Bunun sonucunda de yara hâller insanların başına geldiğinden âlem, ‘Burada selfie çekilemez’ kabil yazıların turistik yerlerde ciddi bölgelere konulmaya başlandığını görüyoruz. Ama gösterişli cezalar birlikte bahis konusu. İnsanlara önerebileceğim molekül, bu suret olaylardan irak durmaları üzere kendilerini güç şeyler yaptıkları antlaşma beğenen, takdir fail içtimai ağ gruplarından irak durmaları. Kendilerini damarı bozuk davranışlarda takdir eden, evet da kendilerini tehlikeye soktuklarında takdir fail insanlardan uzak durmaya çalışmalarını tavsiye mektubu ediyorum.”

‘ALDIĞIMIZ BEĞENİYLE BEYNİMİZDE BİRAZ ELAN DOPAMİN SALGILANIYOR’

İnsanları hayatta ruh bilimsel gerekseme diye belirledikleri iki öz olduğuna vurgu özne Prof. Dr. Kele, “Tıpkısı tanesi kendimizi ifade edebilmek. Özgünlüğümüzü ortaya koyabilmek, ikincisi bile tabiat almak. Ayrımsız toplumsal gruba ait olduğumuzu ve orada saygın aynı konumumuz olduğunu hissedebilmek. Zımnında, kimi vakit o beğeniyi toplamak amacıyla içtimai medyada bunu haddinden fazla sayıda kişiye ulaşarak, bu beğeniyi toplayıp, bu ihtiyacı izale şansını bize veriyor. Seçme aldığımız beğeniyle beynimizde biraz henüz dopamin salgılanıyor. Bunun az buçuk bağımlısı haline akmak ve daha fazlasını arzulamak gibi tıpkı format ortaya çıkabiliyor” dedi.

Share: